De la importatorul oficial Merida în România, BikeFun, am primit o colecție de gentuțe pentru bicicletă ce pot fi folosite cam pe orice tip de bicicletă, de la cursieră și mtb la gravel și trekking. Probabil și pe unele enduro sau downhill merg însă nefiind suficient de „cool”, probabil nu le vom vedea instalate și aici prea curând.
Colecția este alcătuită din cinci gentuțe la care se poate adăuga și un bidon de apă Merida Swivel FIDLOCK, pe care l-am testat cu altă ocazie aici. Acesta este un bidon de apă din generația nouă, care dispune de noul tip de prindere magnetică, rapidă și minimalistă de la Fidlock. Majoritatea gentuțelor din colecție poarta numele “Gravel” însă desigur că le putem folosi pe orice alt tip de bicicletă pe al căror cadru au loc.
Cea mai interesantă, din punctul meu de vedere, este gentuța de ghidon Merida Gravel. Aceasta face parte din aceeași categorie a gentuțelor de ghidon gândite pentru bikepacking, însă având o capacitate mult mai mică. Cu un volum de doar 1,3 litri, gentuța poate părea neîncăpătoare însă în ea poți pune multe obiecte esențiale la tură și la care vrei să ai acces rapid, cum ar fi jacheta de ploaie, geluri și batoane energizante, actele, cheile de la casă sau mașină. Dimensiunile sale sunt de 10 cm diametru cu 20 cm lungime.
Foarte util este faptul că în fața gentuței avem cusute mai multe agățători de care mai poți prinde lucruri, o lumină spre exemplu. De asemenea, pe laterale avem două buzunare mici cu plasă, de folos și astea pe post de coș de gunoi să zicem. Poți pune aici ambalajele de la ciocolatele consumate pe traseu. Materialul din care este făcută este 210D Ripstop TPU la care se adaugă fermoarul cu protecție la apă. Fiind destul de mică, pentru mine gentuța asta este chiar utilă pentru că o pot ține permanent pe ghidon la orice tură, fără să încurce, ca pe-un mic “portbagaj” în care mai țin una-alta. Prețul gentuței Merida Gravel este de 145 lei.
A doua gentuță interesanta pentru mine este Merida Smartphone L. Aici, după cum și numele spune, poți pune, în capac, telefonul tău smart. Avantajul este că poți vedea imediat dacă te sună cineva sau, mai important, poți naviga folosind o hartă pe ecran, mai ales că ecranul poate fi manevrat prin plasticul transparent al genții. Dezavantajul este că dacă vrei să faci o poză, trebuie să te oprești pentru a-l scoate din locaș.
Capacitatea sa este de 1,4 litri dimensiunile fiind de 10 cm înălțime, 18 cm lungime și 8 cm lățime. Interiorul este capitonat, așadar poți pune acolo și obiecte “delicate”. Și aici avem fermoar protejat și rezistent la intemperii, materialul gentuței fiind 600D TPU. Prețul este de 175 lei.
Tot din seria gentuțelor cu instalare pe toptube este și Merida Gravel Essentials. Capacitatea sa este relativ mică, doar 0,8L, dar încăpătoare pentru destul de multe geluri energizante. Pentru asta o văd a fi cea mai utilă dacă ești, să zicem, la o cursă de anduranță. Cu dimensiunile sale de 7,5 cm înălțime, 23 cm lungime și 5 cm lățime, Merida Gravel Essentials pare a fi suficient de încăpătoare.
Avantajul principal al acestei gentuțe e că este echipată inclusiv cu găuri pentru a o fixa în șuruburile pe care unele biciclete, în general de gravel, le au disponibile pe top tube, lângă ghidon. Dacă o poți instala folosind șuruburile, totul devine mult mai estetic. Însă în lipsa șuruburilor, gentuța poate fi prinsă și cu chingi velcro. Materialul din care este fabricată este acelasi 600D TPU, prețul fiind de 159 lei.
În cadru pot fi puse alte două gentuțe, prima fiind Merida Gravel II frontal. Capacitatea sa este de 2,1 litri, cu dimensiunile de 15 cm înălțime, 30 cm lungime și 7 cm lățime. Este chiar încăpătoare și poți pune aici multe lucruri, de la obiecte valoroase și scule, la haine de ploaie și chiar un sandwich.
Merida Gravel II este fabricată dintr-un material mai bun, mai precis 210D Ripstop TPU, fermoarul, amplasat doar pe partea stângă fiind protejat împotriva ploii. La interior nu există și un buzunăraș separat, în care să poți pune chei sau alte obiecte mici pe care nu vrei să le pierzi. Prețul este de 239 lei.
În cele din urmă avem geanta Merida și atât, nu are trecute și alte “semnalmente” la nume. Aceasta se instalează tot în interiorul cadrului bicicletei însă în partea din spate, spre șa. De reținut, la această gentuță, că dacă o vei instala, nu vei mai putea pune și bidonul de apă care stă, în general, vertical, pe țeava seat-tube. De asemenea, nici ambele genți Merida Gravel II în cadru față și Merida în cadru spate, nu le poți instala în același timp, pentru că lungimea lor este, în general, mai mare decât lungimea țevii top tube a bicicletei. Dacă totuși vrei o gentuță mai mare, care să acopere cât mai mult din lungimea țevii toptube, poți încerca gentuța Merida Gravel II, care am testat-o mai demult aici.
Capacitatea este de 3 litri și dimensiunile de 22 cm înălțime, 27 cm lungime și 5,5 cm lățime. Materialul 210D Ripstop TPU și fermoarul cu protecție la apă o fac să reziste, destul de mult, și la ploaie. Fermoarul se deschide pe partea dreaptă, iar ca și capacitate mi se pare foarte ok, cei 3 litri părând că chiar sunt și în realitate. Prețul gentuței este de 169 lei.
Toate gentuțele din această serie sunt inscripționate, aplicațiile de pe ele fiind reflectorizante, fapt care îți va oferi un plus de securitate când sau dacă pedalezi noaptea.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…