Categorii: Trasee bicicleta

Traseu – Viscri, Buneşti, Meşendorf

Recent a fost inaugurată prima parte din reţeaua de trasee Transilvaia Bike Trails Network (TBTN ) administrată de Fundaţia ADEPT, trasee de cicloturism despre care am tot vorbit în trecut. Satele Viscri, Buneşti şi Meşendorf la care se adaugă şi Criţ sunt primele care au fost unite printr-o serie de trasee care în acest moment însumează peste 40 km. La momentul lansării reţeaua va beneficia de indicatoare la fiecare intersecţie. Însă până atunci va trebui să navigăm folosindu-ne de gps.

Pentru început am pedalat pe un traseu puţin mai scurt şi care include nu doar potecile construite de ADEPT ci şi drumuri forestiere care unesc satele între ele. Astfel am avut de parcurs o distanţă de 32 km care ne-a dat o diferenţă de nivel de 671 m potrivit Google Earth. Traseul este în stare foarte bună şi poate fi parcurs de orice biciclist sau biciclistă indiferent de condiţia fizică. Mai există câteva porţiuni mai abrupte însă sunt scurte. Acolo, dacă este necesar, se poate împinge bicicleta pe cei câţiva metri. În plus traseul poate fi practicat indiferent de vreme întrucât este pietruit pe întreaga sa distanţă. Deci chiar dacă plouă cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla este să ne stropim cu apă şi pietriş, nu cu noroi. Traseul fiind destul de scurt şi cu o suprafaţă de rulare de bună calitate durata sa de parcurgere nu va fi mare. Îl putem termina în aproximativ 5-6 ore dacă vin şi copii în tură. Din acest motiv putem avea timp şi pentru vizitarea mănăstirilor fortificate din Viscri, Buneşti şi Meşendorf.

Startul poate fi din mai multe locuri însă noi am ales să plecăm din Viscri. Pe traseu nu am întâlnit izvoare naturale sau amenajate însă ne putem aproviziona cu toate cele necesare din Viscri sau de la magazinul din Meşendorf aflat la km 16, 5, deci cam la jumătatea traseului. Plecăm în uşoară coborâre pe uliţa din centrul satului şi aproape imediat vom intra pe asfalt, pe DJ 104K. Zona este liniştita şi cu trafic foarte redus aproape inexistent aşadar vom avea timp suficient să ne încălzim, iar copii care pedalează alături de noi se vor putea bucura la rândul lor de peisajul calm.

În aproximativ 7,5 km vom ajunge în satul Buneşti prin care trece DN 1 E60 Braşov – Sighişoara. Însă noi nu vom ajunge la el ci vom face stânga în ac de păr şi vom intra pe prima porţiune din reţeaua de trasee TBTN. De aici ne vom bucura în continuare de liniştea locului însă vom pedala pe poteca pietruită construită. Drumul şerpuieşte alene şi toată lumea din grup se poate bucura de frumuseţea locului. Efortul depus este scăzut aşadar nu vom avea nevoie de prea multe pauze.

La aproximativ 3,5 de când am făcut stânga şi am intrat pe reţeaua TBTN vom traversa un pârâu peste care ADEPT a construit un podeţ. Este o ocazie bună pentru o scurtă pauza la umbră. După aceasta mai pedalăm la deal 4-500m şi intrăm din nou pe asfalt pe DJ 132C care tocmai a ieşit din satul Criţ şi continuă spre Meşendorf. După traseul pe care am pedalat pe macadam avem parte acum de o pauză rulând cu bicicletele pe asfalt preţ de aproximativ 5 km până când vom intra în sat. După cum spuneam la început aici putem face o pauză mai mare şi vizita mănăstirea. Tot aici regăsim şi magazinul sătesc de unde ne mai putem reface proviziile de apă şi alimente.

Din Meşendorf traseul nostru continuă pe drum pietruit până la ieşirea din sat apoi pe drum forestier pe la umbră. De la magazin suntem în urcare continuă şi după aproximativ 3 km vom face brusc stânga pentru a intra din nou pe reţeaua de trasee TBTN. Urcarea continuă spre pe Dealul Şurilor însă poteca şerpuieşte suficient de des pentru a nu simţi atât de tare oboseala. La scurt timp după ce părăsim forestierul şi intrăm pe potecă vom atinge altitudinea maximă a traseului care este de 724 m.

Tura continuă prin pădure până când o vom părăsi continuând să pedalăm la vale. Vom părăsi la un moment dat pentru scurtă vreme poteca TBTN continuând a pedala direct pe dealuri pe drum de iarbă. Va urma o urcare care, întrucât este în zonă descoperită, poate fi puţin mai dificilă datorită soarelui sau ploii, în funcţie de noroc. Urmează să reintrăm pe potecă pentru a ne bucura de coborâre până înapoi la Viscri, coborâre la care se adaugă scurte reprize de urcare.

Însă până să reintrăm în sat vom parcurge şi cea mai spectaculoasă porţiune a traseului. O zonă pe care lejer o putem numi „caruselul”. Poteca şerpuieşte cu viraje strânse printre copaci la care se adaugă urcări şi coborâri scurte şi intense. Se traversează inclusiv o râpă adânca peste care s-a construit un pod, dar şi o opţiune ocolitoare pentru cei care nu doresc viteze prea mari sau înclinaţii exagerate ale potecii.

Acesta este traseul de 32 km pe care l-am parcurs în zona satelor săseşti Viscri, Buneşti şi Meşendorf. Chiar şi la ora aceasta traseul poate fi lungit folosindu-se restul de poteci TBTN sau drumurile forestiere. Aşadar vă invităm să vizitaţi regiunea pentru că sigur nu veţi regreta.

Informaţii Google Earth

Lungime traseu: 32 km
Diferenţă de nivel: 671 m
Înclinaţie medie: 3,7%
Alt. Maximă: 724m

Izvoare: 0
Magazine: 1
Download track si puncte de interes

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Vezi comentarii

  • Traseul este super, am fost acum o saptamana (26 iunie 2016).... merita sa ajungeti in zona...

  • daca nu sunteti insotiti de copii, exista o varianta muuult mai faina intre Crit si Mesendorf...si anume, la iesirea in drumul de asfalt care paraseste satul Crit, nu continuati pe acesta spre Mesendorf, ci pur si simplu il traversati perpendicular, urmeaza urcarea unui deal cu o lungime de 700m - 1km, si se intalneste din nou poteca pietruita amenajata de ADEPT...traseul traverseaza poiene si paduri si ajunge la Mesendor printr-un peisaj spectaculos... ;)

  • Multumesc mult pentru articol si harta. Vreau sa fac traseul saptamana viitoare si nu gasisem nicio informatie pana acum.

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma