Munţii Carpaţi ascund o grămadă de locuri frumoase, de poteci pitoreşti, de pasuri montane de unde parcă poţi atinge cerul. În plus, sălbăticia lor este unică în Europa, ei nefiind încă subjugaţi de civilizaţia modernă, ca şi Alpii sau Dolomiţii. Încă mai ai şanse mari să dai nas în nas cu ursul, să parcurgi drumuri pe care nu a mai fost nimeni de luni sau poate ani de zile. La noi drumurile şi potecile nu sunt amenajate, unele sunt întreţinute minim, altele sunt lăsate în paragină să se degradeze, în special în munţii mai puţin bătuţi de turişti. Dar şi zonele turistice ascund o bogăţie mare de poteci şi drumeaguri ascunse, roase de ape, cu rădăcini, bolovani şi coborâri sau urcări interminabile.
Una peste alta, munţii noştri oferă un potenţial extraordinar pentru ture de MTB adevărate, unde efortul intens, anduranţa şi calităţile tehnice sunt puse la grea încercare. Prin această serie, Carpaţi MTB Epic, aş dori să fac publice câteva din aceste trasee, peste care am dat şi noi în turele noastre.
Traseele MTB Epic vor avea câteva caracteristici importante. Vor fi trasee ce necesită pentru parcurgere o zi întreagă sau mai multe zile. Traseele vor include foarte des bucăţi deosebit de tehnice de urcare şi coborâre. Marea majoritate a lor se pot parcurge pe bicicletă, dar vor fi de fiecare dată şi porţiuni consistente de push-bike si carry-bike. Limita între a sta pe bicicletă şi a merge pe lângă ea depinde până la urmă de fiecare, dar de obicei porţiunile dificile ocupă mai mult de jumătate din lungimea turei.
În principiu, vor fi trasee a căror parcurgere cu o medie de 10 km/h este foarte dificilă, de multe ori imposibilă. Lungimea va fi de regulă de 80-100 km cu diferenţe de nivel în general de peste 3000 m. Vor fi practic trasee care vor scoate untul din cei ce se încumetă să le parcurgă.
Cui se adresează aceste trasee? Se adresează în primul rând tuturor celor care au o condiţie fizică şi calităţi tehnice de a parcurge fără probleme şi de a se încadra în limitele de timp la maratoanele lungi de MTB de peste 70-80 km, sau a celor ce ştiu că pot parcurge astfel de lungimi şi diferenţe de nivel pe teren dificil. Dar ele nu sunt destinate exclusiv acestora. Acolo unde este posibil, vom prezenta de fiecare dată posibilitatea de a împărţi tura în două zile cu cazare la o cabană. De asemenea, vom prezenta variantele de retragere posibile. Astfel, şi cei care nu cred că sunt în stare să parcurgă tura într-o zi, vor putea să o încerce fie la două zile, fie într-o variantă scurtată. Evident, de preferat cu ambiţia ca într-o zi să o facă pe toată pe lumină…
Trebuie menţionat că traseele includ multe bucăţi de poteci turistice. Rugămintea noastră este să nu uitaţi că potecile turistice sunt destinate în primul rând celor care le parcurg la picior, motiv pentru care, mai ales pe coborâri, păstraţi o viteză decentă în zonele fără vizibilitate. În cazul întâlnirii cu turişti, reduceţi viteza pentru a evita orice pericol, mai ales dacă aceştia sunt însoţiţi de copii sau animale de companie. Deşi de obicei turiştii sunt amabili şi se dau la o parte, poate este nevoie să vă opriţi. Nu uitaţi să salutaţi, să fiţi prietenoşi şi să le mulţumiţi, este important ca MTB-iştii din România să îşi formeze o imagine bună.
Nu cred că este cazul să menţionez că ar fi bine să nu lăsaţi deşeuri prin pădure, în special ambalaje de batoane, geluri, camere sparte. Nu e concurs şi le puteţi transporta foarte bine până la primul loc unde le puteţi arunca la gunoi.
Vă veţi întâlni şi cu localnici: ciobani, tăietori de lemne, etc… Purtaţi-vă frumos şi respectuos cu aceştia, ei au fost aici cu mult înainte noastră şi nu se ştie când putem şi noi avea nevoie de ajutorul lor. Dacă nu sunteţi în viteză şi grabă mare schimbaţi cu ei două vorbe, despre vreme, despre orice, unii dintre ei stau singuri luni de zile pe munte şi le face plăcere să mai schimbe o vorbă. Dacă vă atacă vreo haită de câini, rămâneţi calmi şi nu ripostaţi decât în ultimul moment cu bolovani, spray-uri şi alte mijloace violente. De foarte multe ori stăpânul sau ciobanul va veni să îi calmeze. Câinii sunt speriaţi de biciclete, dacă mergeţi frumos pe lângă ele au să vă însoţească lătrând până ieşiţi din „zona de protecţie” după care vă vor lăsa în pace. Din păcate se poate întâmpla să nu funcţioneze treaba, caz în care un spray de apărare e util în ultimă instanţă. Orice gest violent faceţi faţă de un localnic, gândiţi-vă că acesta va ţine minte şi îi va trata pe următorii biciclişti ca atare.
Track-urile sunt făcute cât se poate de bine aşa că încercaţi să le urmaţi chiar dacă uneori nu pare că pe acolo e drumul 🙂
Cam astea ar fi nişte idei generale, pregătiţi-vă bicicleta şi sufletul pentru urcări la limită, single-trail-uri interminabile, coborâri pe bolovani, pe şleauri, pe şi pe lângă bicicletă şi aşteptaţi să publicăm cât mai multe trasee epice. Nu vor veni foarte des dar vor avea o trimitere la recomandările astea. Şi, de ce nu, mergeţi în zona voastră preferată şi găsiţi şi voi un nou traseu epic de MTB.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
E o idee sa specificam si tipul bicicletei. Totusi, este vorba de trasee de XC, fiind nevoie de o bicicleta pentru aceasta disciplina, in stare buna de functionare. Ca si recomandare, ar fi buna si o bicicleta full suspension, dar maxim una de enduro, cu o cursa de pana la 120 a suspensiilor, traseele continand portiuni deosebit de grele de urcare ce nu se pot parcurge cu o bicicleta cu o geometrie neadaptata, iar abordarea acestora doar la push-bike face in general imposibila terminarea traseelor intr-o singura zi.
Pentru cei care au trasee pe care ar dori sa le impartaseasca, pot sa mi le trimita pentru analizare pe email - hcampian@yahoo.com cu un continut minim ce sa includa un track gps de calitate acceptabila (curatit de eventuale erori), o descriere cat mai amanuntita si cateva poze de pe traseu. In functie de traseu, o sa il publicam sub egida Carpati MTB Epic sau fara aceasta.
Ar fi o idee bună ca la fiecare traseu să specificați și tipul bicicletei cu care se poate aborda traseul, sunt mulți care se încumetă cu fel de fel de biciclete nepotrivite pe astfel de trasee.
foarte buna ideea. unde putem incarca traseele? as avea si eu unul interesant, nu stiu daca chiar atat de epic.