Categorii: Trasee bicicleta

5 trasee lungi de cicloturism la Ciocăneşti Dunăre

La invitaţia WWF Romania şi Cycling Romania, am vizitat în aprilie Ferma Piscicolă Ciocăneşti din judeţul Călăraşi. Ferma este localizată pe malul Dunării în dreptul ostrovului Ciocăneşti. Nu am mers la pescuit ci ne-am dus să pedalăm pe câteva trasee de cicloturism amenajate şi marcate în zonă. Însă când spun „zonă” mă refer la o arie foarte mare, unul din traseele de cicloturism pornind sau sfârşindu-se, tocmai la pădurea Comana de lângă Bucureşti. Însă dacă vii la pedalat aici, ai în vedere că poţi face mult mai multe, cum ar fi vizitarea meşteşugarilor locali, poţi mânca la producători locali, poţi merge la bird watching şi da, poţi pescui.

Ferma Piscicolă Ciocăneşti este punctul de plecare al acestor trasee. Îl consider un loc foarte potrivit întrucât aici poţi şi mânca tradiţional şi local, dar ai şi cazare în zonă la pensiunea Pescarul. O activitate suplimentară şi plăcută pe care o poţi face aici este „bird watching”. Perioada ideală de venit pentru a include şi activitatea asta, este martie-mai şi septembrie-noiembrie, când este perioada de migraţie. Însă bird watching se poate face tot anul, pentru păsările de apă care se hrnănesc aici. În cea mai aglomerată perioadă de bird watching (aprilie-mai), poţi vedea peste 110 specii de păsări.

Astfel, daca ai noroc, poţi vedea şi asculta: pelicanul, lișița, găinușa de baltă, berze albe şi negre, rața cu cap castaniu. Cât priveşte pescuitul, peştele care poate fi prins şi mâncat aici este crapul românesc, carasul, plătica, somnul, scrumbia (doar în sezonul de primăvară) şi obletele. Este o adevărată Deltă a Dunarii acolo!

Cât priveşte cicloturismul, am fost foarte plăcut surprins să văd că nu este vorba de 2-3 trasee de câţiva zeci de kilometri prin jurul fermei ci vorbim de nu mai puţin de 600 km pe care poţi pedala. Traseele sunt amenajate pe drumuri existente, mai precis drumuri județene asfaltate și pietruite. Mai există porțiuni de DN3 (zona Călărași), DN31 (Călărași – Oltenița) și DN 41(Oltenița – Prundu), dar cu trafic auto rezonabil. Doar porțiunile din apropiere de Călărași și Oltenița pot fi mai aglomerate în anumite momente ale zilei. Mai există o porțiune de drum pietruit și de pământ pe digul Dunării, recomandată în sezon uscat.

La întâlnirea oficială organizată la Ferma Piscicolă Ciocăneşti, am primit şi o hartă a celor 5 trasee recomandate. Pe hartă sunt descrise nu doar traseele de bicicletă ci sunt menţionate şi toate atracţiile locale cum ar fi producătorii şi meşteşugarii pe care-i întâlneşti de-a lungul traseului, la care poţi mânca şi face o pauză, cazările la localnici unde poţi dormi peste noapte, zonele de pescuit unde te poţi relaxa sau arii protejate pe care le poţi traversa. Harta poate fi descărcată în format pdf de aici. Tot pe hartă vei vedea şi pe ce suprafaţă de rulare pedalezi: asfalt, drum pietruit, pământ şi cam în ce procentaj aproximativ.

Cel mai interesant traseu mi se pare a fi numărul 1. Are o lungime de 274 km şi o diferenţă de nivel de 300 m, deci este practic un traseu plat. Se pleacă de la Ferma Piscicolă Ciocăneşti şi este recomandat să fie parcurs în 2-3 zile. De-a lungul traseului vei întâlni numeraose obiective cum ar fi peisajul natural de pe Valea Mostiștei, Parcul Natural Comana și Delta Neajlovului, Situl Protejat Lacul Ciocănești. Vei pedala şi pe lângă iezerul Moşiştea.

De-a lungul celor 3 zile de excursie vei putea face pauze în multe locuri, cum ar fi la Ion Birlic în Chiselet. Este meşter local, împletitor, produce coșuri din nuiele, răchită, cu vânzare. Silica Matei din Ciocăneşti este alt exemplu. Este o familie care vinde produse din curte (carne, legume, ouă) și poate prepara mese la cerere. Au cuptor tradițional în curte. Te mai poţi opri şi la Adrian Pârvu în Ciocăneşti, fierarul unde poţi comanda potcoave, diverse suveniruri şi unde poţi asita la demonstrații de meșteșug. Alt atelier de meşteşug găseşti în Gurbănești la Grădinile Victoriei. Ai aici producție de obiecte din ceramică.

Găseşti aici descrierea tuturor celor 5 trasee de cicloturism în format pdf plus trasee pentru bird watching. Traseele de bicicleta în format gpx le poţi descărca de aici pentru a le încarca apoi pe telefon sau dispozitivul tău de navigaţie.

Ne bucurăm că am aflat şi de această locaţie, numai bună de ieşit la plimbare pe bicicletă împreună cu întreaga familie, traseele şi obiectivele turistice fiind potrivite inclusiv pentru micii biciclişti. O recomandăm, iar traseele găsite aici le considerăm potrivite pentru sezonul care urmează. Zonele mai dificle de padalat pe ploaie, cum ar fi drumurile de pământ, sunt scurte şi deşi nu le-am văzut pe toate, studiind harta rezultă că în ce mai mare parte pot fi ocolite folosind drumuri de calitate mai bună.

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma