Tija de șa Pro FRS (2018)

Un test al unei tije de șa fixe din aluminiu poate să pară destul de ciudat, nu prea e mare lucru de testat la prima vedere. În cazul noii tije Pro FRS însă avem de-a face cu un sistem nou și interesant de prindere a șeii, foarte ușor de folosit, cu un singur șurub ușor accesibil.

Am primit la test tija în versiunea sa de 31.6 mm și 350 mm lungime. Tija este încadrată în gama de MTB în colecția Pro, marcă de componente din grupul Shimano. Este vorba de o tijă cu setback 0 și o greutate decentă de 270 g. Ca toate componentele Pro, tija este de calitate superioară, cu un aspect impecabil, cu grafică albă pe culoarea de fond neagră, potrivită ca aspect cu orice bicicletă.

Fiind o tijă de aluminiu groasă nu putem să vorbim despre proprietăți deosebite de absorbție a vibrațiilor, comportamentul ei pe teren fiind neutru și identic cu restul modelelor similare de pe piață.

Sistemul de prindere însă este o adevărată revelație. Mie personal mi-e groază de câte ori trebuie să prind o șa pe o tijă cu un sistem clasic, cu plăcuța ce vine deasupra șinelor și 1 sau 2 șuruburi cu câte o piuliță ciudată. Nu e ceva deosebit dar e migălos și când nu ai timp mult la dispoziție nu e foarte plăcut. În plus, mai ales la cele cu două șuruburi, reglarea unghiului e o altă operațiune migăloasă.

Cu noul sistem de la Pro, șaua e prinsă între două perechi de flanșe cu posibilități de reglaj pe toată cursa, practic până când șaua lovește tija. Flanșele sunt inteligent echilibrate de două arcuri ce păstrează spațiu egal între ele, astfel că șaua se introduce efectiv între ele fără niciun efort. După asta, tot ce trebuie făcut este strângerea unicului imbus care presează toate flanșele. În același timp, putem regla unghiul șeii între niște limite incredibile (dar și inutile în același timp, e drept). Iată într-un scurt video cum funcționează:

Mi-a plăcut mult tija și sincer ar fi acum opțiunea numărul 1 pentru achiziție dacă aș avea nevoie de un produs similar. Ea este disponibilă doar în lungimea de 350 mm, în diametrele de 27.2, 30.9 și 31.6 mm.

Preț: ~130 lei

Importator: RomEuroTrade, disponibilă la distribuitorii Shimano.

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

o zi in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

7 zile in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

o săptămână in urma