Mereu am fost fan al furcilor care beneficiază de cursă reglabilă, căci le poți folosi pe mai multe biciclete. Mai existau furci a căror cursă putea fi modificată direct din mers, util spre exemplu pentru atunci când urcai, dar această opțiune nu există pe noul Mattoc Expert. Însă, ceea ce este cel mai important, este faptul că deși modificarea se face intern (și nu dificil), beneficiezi de o cursă între 110 și 150mm, în incremente de câte 10mm, ceea ce înseamnă 5 setări distincte. Fie că ai o bicicletă de Cross Country, Backcountry, All-mountain sau chiar un light-enduro, furca aceasta este potrivită pentru oricare dintre aceste biciclete.
Instalarea s-a făcut facil și chiar am făcut un tutorial video pe Youtube din tot procesul de montaj, iar din punct de vedere al cursei am păstrat-o pe cea cu care a venit, adică 150mm. Nu aveam nevoie de mai puțin și era necesar s-o testez la capacitatea sa maximă. Cu o greutate de nici 1.800 de grame, pot spune că aceasta este o furcă ușoară dată fiind cursa și posibilitatea de a fi implementată pe mai multe tipuri de biciclete. Evident, dacă vom compara această greutate cu cea a unei furci de XC high-end, se poate spune că este mai mare, dar o furcă de XC nu poate fi utilizată niciodată pe un traseu de enduro, așadar avantajul cred că este clar și evident.
Odată instalată pe bicicletă i-am făcut rapid setările în funcție de greutate. Trebuie menționat că noul Mattoc este disponibil în mai multe versiuni, precum Comp, Expert și Pro, toate cu brețe superioare de 34mm. Diferența dintre cele 3 se face la materialele folosite pentru lowere, la cartuș și evident, date fiind toate acestea, la preț. Modelul Comp folosește un cartuș mai vechi, dar care funcționează OK așa cum menționează importatorul, modelul Expert folosește un cartuș similar cu cel al lui Pro dar care este mai ușor de reglat, iar Pro împrumută tehnologie de la faimoasa furcă Dorado, fiind astfel și produsul de top, dar vine cu niște finețuri de care nu mulți vor avea nevoie. Ceea ce face ca modelul Expert să fie pe listă, iar după ce am dat primele ture, am concluzionat că nu aș avea niciodată nevoie de mai mult.
De ce? Pentru că Mattoc este una dintre cele mai sensibile furci pe denivelări mici pe care am testat-o în ultima vreme. Cu reglajele corecte se simte chiar mai bine decât un Pike Ultimate, cu mențiunea că aceasta are o cursă fixă și este astfel mai ieftină. Performanța remarcabilă se datorează în principal supapei de echilibrare din cartuș care egalizează camera de aer pozitivă și negativă fără a avea puncte moarte pe parcursul cursei, totul simțindu-se foarte liniar. Există și un reglaj al compresiei (extern) care reglează atât compresia high-speed cât și pe cea low-speed, asta însemnând totodată și mai puțină bătaie de cap. Apoi mai există două supapre care eliberează presiunea din furcă (de folosit la ceva timp), o funcție pe care o regăsim și pe alte furci mai scumpe ale concurenței. Viteza de revenire poate fi de asemenea reglată, ai la dispozitiție un lock-out progresiv, valva pentru reglarea presiunii se află sub brațul stâng al furcii și dacă tot vorbim de lucruri poziționate diferit și podul furcii este invers. Ceea ce reprezintă o chestiune de gust până la urmă, cu care m-am obișnuit într-un final.
Dar aspectul este ultima problemă când vezi ce poate furca asta, iar faptul că am zâmbit imediat după ce am început să mă dau la vale, a spus multe despre cum se simte această furcă. Indiferent dacă a fost vorba despre denivlări mici sau cele mari, furca a lucrat foarte activ și sincer m-a impresionat destul de mult. Inclusiv pe porțiunile cu rădăcini care reprezintă șocuri succesive și destul de mari, aceasta a ținut roata bine lipită de sol. În orice caz, o furcă ce oferă asemenea performanțe are o contribuție mare și pe partea de psihic, ceea ce se traduce în viteză și mai mare pe traseu.
Concluzii
Noua Manitou Mattoc Expert lucrează impresionant de bine și de sensibil. Dacă aspectul nu reprezintă neapărat o problemă pentru tine și deții două biciclete, una de XC și alta de All-Mountain/Trail/Light-enduro, poți salva din costuri semnificativ cu această furcă. Tot ceea ce trebuie să faci este să-i modifici cursa (intern) și imediat o trasnsferi pe cealaltă bicicletă. Prețul recomandat de retial de 896 de euro poate să pară mare în primă instanță, dar înțelegi repede după ce faci calculele, că două furci de calitate pentru două biciclete distincte te vor costa aproape dublu. Și chiar dacă nu deții două biciclete dar dorești o furcă supercapabilă, aceasta chiar este o variantă de luat în considerare!
Importator: Gepard.bg
Preț RRP: 896 euro
Produsele pentru ciclism dedicate bărbaților, sau cele unisex, nu se potrivesc tot timpul și femeilor. Și, cu atât mai mult…
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…