AbsoluteBlack oferă pentru prima dată celor ce au pe cursieră angrenaje de top cu prindere directă de la Cannondale/FSA posibilitatea să își monteze foi ovale cu prindere directă, fără să fie nevoiți pentru asta să instaleze un spider și foi clasice prinse cu șurub. Sistemul cu prindere directă oferă în primul rând avantajul greutății reduse dar și o rigiditate mai bună și, de ce nu, un aspect mult mai estetic al bicicletei.
CycleMaster – importatorul oficial AbsoluteBlack în România – ne-a pus la dispoziție un set de foi de test, în dimensiuna 50/34t, momentan singura disponibilă. Alături de această dimensiune, vor mai exista în ofertă și seturi 52/36t dar probabil și unele sub-compacte.
Cu o greutate oficială de 178 g, setul de foi ovale este cu câteva grame mai greu decât cel original OPI. Greutatea măsurată de noi este sub 180 g, adică foarte aproape de ceea cea anunțată.
Aspectul estetic este impresionant, de la prima vedere, așa cum sunt de altfel toate produsele AbsoluteBlack. Fabricate în Polonia prin frezare CNC de mare precizie, formele obținute arată fantastic. AbsoluteBlack a ales însă să producă blocul de foi din două bucăți, foaia mică fiind prinsă de cea mare cu un set de șuruburi foarte ușoare din titan. Ei spun că astfel au putut să prelucreze foile cu o precizie mai bună și să obțină rigiditate superioară și forma dinților adecvată, în special la foaia mică. În plus, dacă foaia mică se uzează, aceasta poate fi înlocuită, nefiind nevoie de achiziția unui nou set, ca în cazul foilor originale OPI. Oricum, atât foile originale cât și toate produsele AbsoluteBlack sunt recunoscute pentru rezistența foarte bună în timp și nu vor avea nevoie prea repede de înlocuire.
Montajul se face ușor, însă e nevoie de cheia specială pentru inelul direct-mount Cannondale, ce nu e disponibilă în foarte multe ateliere deoarece e folosită foarte rar. Reglajul transmisiei nu e dificil, foile fiind compatibile și cu sistemele electronice. Noi le-am montat pe o cursieră echipată cu transmisie electronică Shimano Ultegra Di2.
Am folosit și înainte foi ovale pe cursieră și pe MTB așa că există o bază de referință în acest domeniu. Pur și simplu însă, aceste foi de la AbsoluteBlack sunt extrem de bine calculate și oferă o senzație de pedalat constant ce nu am mai întâlnit-o la alte modele. Practic, rolul foilor ovale este de a obține mai multă forță din zona de rotație unde picioarele acționează mai eficient și de a le solicita mai puțin în zona ineficientă (când brațele angrenajului se apropie de poziția verticală). Toate foile ovale din ultimii ani fac asta, însă modul în care se simte acest lucru la noile AbsoluteBlack este impresionant. Foile folosesc o ovalitate de 6.5% la cea de 34t și de 10% la cea de 50t, cu un unghi de atac de 108 grade.
Spre deosebire de alte modele de foi ale altor producători, cele de la AbsoluteBlack nu au unghiul reglabil, el fiind bine calculat și oferit direct de producător. Și sincer să fiu, poate cu excepția celor mai tari cicliști profesioniști ce beneficiază de sisteme profesionale de fitting și de experți în domeniu, amatorii nu prea știu ce să facă exact cu reglajele unghiurilor, riscând practic să facă mai mult rău decât bine. Din motivul acesta eu personal prefer să nu îmi bat capul cu asta.
Spre deosebire de MTB unde foile folosesc dinți lungi cu profil narrow-wide pentru a păstra lanțul pe foaie în orice condiții, la șosea dinții au un profil ce trebuie să permită schimbarea vitezelor, lucru mult mai complicat de realizat. AbsoluteBlack folosește profilul propriu de dinți care teoretic oferă schimbări la fel de fine ca cele ale componentelor originale. Pe teren schimbările sunt impecabile, nu există nimic de reproșat din acest punct de vedere.
Concluzia după câteva sute de km și cam 2000 m de urcare cu noile foi AbsoluteBlack este că sunt în mod evident cele mai bune foi ovale ce le-am încercat – e drept, există multe pe piață și nu ne-au trecut toate prin mână. Ce e sigur e că sunt extrem de plăcute, oferă pedalare absolut constantă pe toată rotația și schimbări de viteze impecabile. Aspectul estetic e impresionant, greutatea e cea promisă iar durabilitatea, pe care nu o putem momentan evalua, promite să fie una foarte bună, ca la restul produselor AbsoluteBlack. Prețul este mare, dar totuși e ceva mai mic decât cel al foilor OPI rotunde originale. Este un produs premium dar e o opțiune de luat clar în considerare pentru cei ce vor să își schimbe foile OPI sau, cum e și cazul nostru, doresc să schimbe spiderul cu foi clasice cu unele cu prindere directă.
Pentru cei ce nu au angrenaje de șosea cu prindere directă dar și pentru cei cărora prețul acestor foi li se pare destul de prohibitiv, AbsoluteBlack produce foile de șosea și în versiuni cu prindere clasică cu șuruburi, pentru majoritatea standardelor BCD, în două variante: premium – mai ușoare și cu o frezare fină și foarte eficientă sau winter – cu o frezare ceva mai simplă, un pic mai grele dar mai ieftine și mai ușor de spălat.
Preț de vânzare: 1155 lei
Preț pentru foile cu prindere normală: începând cu 210 lei placa mică, începând cu 370 lei placa mare.
Mai multe informații puteți găsi pe pagina producătorului iar pentru comenzi puteți lua legătura cu importatorul în România, CycleMaster.
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…