Vitamina A : A fost semnalata prima data in 1914 de McCollum. Vitamina A este o vitamina de crestere si are o importanta deosebita pentru organismele tinere. Ea contribuie la marirea rezistentei la infectii a cartilajelor, a mucoaselor si a pielii, ajuta la adaptarea vizuala si la dezvoltarea normala a scheletului si a smatlului dentar.Foarte buna pentru reglarea tensiunii arteriale si reglarea somnului.Vitamina a se regaseste in urmatoarele leguma:morcov, spanac, brocoli, pasta de tomate, mazare verde, praz, ceapa verde, dovleac, spanac.
Vitamina E : Vitamina E este compusa din 8 tocoferoi.Tocoferoul are un rol important in protejarea vitaminei A. Vitamina E actioneaza favorabil asupra reproducerii, asupra glandelor sexuale si a celor endocrine. Tecoferouii continuti de vitamina Eau urmatoarele proprietati:
-controleaza eliminarea apei din organsim;
-intareste si protejaza inima si arterele;
-actioneaza pozitiv asupra circulatiei sangvine;
-ajuta pe preintaminarea producerii de avorturi;
-atenueaza ritmul procesului de imbatranire;
-limiteaza producerea de colesterol;
Legumele ce contin un nivel ridicat de vitamina E sunt: mazare, ceapa.
Vitamina B1 : Vitamina B1, tiamnia sau aneurina, este recomandata in functionarea normala a sistemului nervos central, a aparatului digestiv si a glandelor endocrine. Tiamnia este recomandata in tratarea anorexiei, digestie lenta, colite, stres, anemie, greata, oboseala, dermatoze, intarzieri in crestere. Lipsa vitaminei B1 se manifesteaza prin nervoziate, insomnii, slabirea atentiei. Cateva dintre legumele ce contin vitamina B1 sunt sparanghelul, avocado, sfecla rosie, brocolli, varza de brussel, varza rosie, morcovii, varza alba, telina, castravete, dar si cojile de grau, orez.
Vitamina K : Vitamina K are un rol esential in coagularea rapida a sangelui, fiind indicata in oprirea hemoragiilor, diferite boli hepatice ca ciroza, icter, hepatita. Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%, restul provine din legume verzi ca spanac, brocolli, varza, mazare, conopida
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…