Cum vremea nu e destul de convingătoare în ceea ce privește agățarea bicicletei în cui și cum ambițiile pentru concursurile din 2014 mocnesc până la momentul propriu-zis al întrecerilor, mulți amatori de pedalat s-au apucat de antrenamente iarna. Mai serioase sau mai de distracție, mai dure sau mai lejere, antrenamentele din această perioadă se vor dovedi vitale pentru pleiada de evenimente de anul viitor unde orice loc mai sus în clasament contează. Și cum o bună parte dintre cei care încep această îndeletnicire poate se află la debut, câteva sfaturi de bază privind antrenamentul le-ar putea fi de folos.
Așadar, sfaturile, cinci la număr, sunt în cele de mai jos și se adresează celor încă nou-veniți în ale pedalatului. De asemenea, poți consulta și acest articol pentru sfaturi și metode ceva mai elaborate privind antrenamentul pe timp de iarnă. Hai să-ncepem!
Serios, chiar nu e nevoie să te omori de pe acum cu antrenamentele. Mai ales dacă ai făcut o pauză de minim câteva săptămâni și acum reîncepi să pedalezi constant, te afli în faza de (re)acomodare cu efortul. Chiar de vei simți că ai vlagă să muți munții din loc, nu comite gesturi de eroism fără să te asiguri că le poți duce la bun sfârșit. Cu alte cuvinte, planifică-ți două sau trei antrenamente săptămânale, astfel încât să ai timp suficient să te refaci după aceastea, iar antrenamentele propriu-zise să nu fie mai lungi sau mai intense decât chiar poți, mai ales că consumul energetic este mai mare iarna. Un bun reper după care te poți ghida sunt concursurile la care își propui să mergi mai bine. Astfel, îți poți modela antrenamentul după profilul acestora (distanță, diferență de nivel, durată aproximativă, etc) și începe ușor-ușor să atingi parametrii doriți.
Dacă în cazul hranei pe care să o iei cu tine nu sunt foarte multe de adăugat, căci necesitatea acesteia este destul de evidentă și logică, lichidele sunt la fel de indispensabile. Nu recomand apa plată, cu atât mai puțin dacă este săracă în minerale, ci un lichid cu vitamine, minerale și ceva glucide, pentru un plus de energie. Nici nu e măcar nevoie să apelezi neapărat la o băutură isotonică autentică, putând să optezi pentru ceai indulcit cu miere sau un suc de portocale sau de alte fructe. În cazul în care temperatura este sub cea de îngheț, ar fi util un bidon cu proprietăți de termos sau măcar o realimentare de pe drum cu un alt lichid de la un magazin aflat pe traseul tău de antrenament. Ideea este că din cauza frigului s-ar putea să nu remarci că transpiri foarte mult și că te poți deshidrata astfel.
Face toată diferența dintre un antrenament plăcut și unul în care ești chinuit de frig. Deși mai scump, echipamentul specific, cu membrane de tipul Gore-Tex, este eficient căci permite evaporarea transpirației. Prin urmare, îți iei adio de la echipamentul îmbibat cu transpirație care devine un coșmar atunci când te oprești și trebuie să te încălzești la loc. În momentul de față, pe piața românească există toată gama de echipament de iarnă, oferită de mai mulți producători, deci alegerea îți aparține.
Când condițiile sunt deja prea vitrege, atunci e cazul să apelezi la sporturi similare cu ciclismul. Înotul, alergarea sau exercițiile la sala de forță sunt cele mai utile în acest sens, chiar dacă pare că folosirea exclusivă a ruloului/trainer-ului sau a bicicletelor de spinning este mai eficientă. De unde această diferență? Chiar cei care au produs rulourile și home trainere-le afirmă că sunt niște dispozitive pentru încălzire înaintea cursei, neavând vreun aport în îmbunătățirea formei fizice nici măcar aproape similar cu al bicicletei propriu-zise, dacă sunt folosite pentru antrenament. Cât despre spinning-ul propriu-zis, dată fiind rezistența mai substanțială care se poate aplica, acesta poate servi ca mijloc de întreținere a formei sportive, dar la un nivel modest. Cu alte cuvinte, chiar dacă mișcarea este cea de învârtit pedalele, în cazul celor 3 dispozitive, efortul în sine nu seamănă deloc, nici ca volum, nici ca intensitate cu cel depus în timpul unui antrenament/concurs de ciclism în aer liber. În schimb, poți folosi aceste dispozitive după o sesiune serioasă de înot, sală, alergare sau chiar ski.
Nu glumesc, menține buna dispoziție sau măcar interesul privind antrenamente. De fapt, aceasta este un sfat valabil pentru tot sezonul. Pentru că vei începe să pedalezi încă de pe acum și până toamna viitoare, vor fi zile în care nu vei avea chef sau dispoziția necesară să te urci în șa, iar secretul este să le faci cât mai puține posibile. Mai ales iarna, peisajul poate fi o idee mai deprimant, iar condițiile meteo cu siguranță mai dure, deci compania unor colegi de suferință va aduce un aport pozitiv. Dacă mergeți pe șosea, cu atât mai mult, căci vă puteți schimba la trenă pentru a vă înlesni efortul. În același timp, pentru a-ți menține interesul în antrenament, caută să îl diversifici, parcurgând rute noi.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…