Cum a început sezonul de pedalat, tot mai multe biciclete își reiau drumurile pe șosele sau pe pistele de biciclete, sau mai departe, pe trasee în natură. Ca orice lucru bun, bicicletele au și ele prădătorii lor – hoții, care se mobilizează în continuare să fure și să lase în urmă atât de multă frustrare și supărare. Tocmai de aceea, cei de la Registrul de Biciclete s-au întors cu noutăți despre proiectul lor, care este din ce în ce mai prezent ca îndrumător de prevenire a furturilor și își intră tot mai bine în rol de catalizator pentru recuperarea bicicletelor dispărute.
În cursul lunii trecute, Registrul de Biciclete a semnat un parteneriat local cu Inspectoratul de Poliție Prahova în vederea creșterii gradului de conștientizare a populației asupra furturilor de bicicletelor și asupra avantajelor înregistrării unei biciclete în Registrul de Biciclete. Având ca persoană de contact la ISPJ Prahova pe domnul inspector șef Dorin Dumitran, Registrul de Biciclete a fost întâmpinat cu mult entuziasm în Prahova, poliția din județ angajându-se să distribuie materiale informative despre proiect și să consulte periodic site-ul pentru a fi la curent cu lista bicicletelor dispărute în vederea reperării acestora. În mod asemănător, Registrul de Biciclete dorește colaborarea cu toate inspectoratele județene din țară în vederea strângerii rândurilor împotriva hoților de biciclete.
Despre cum functioneaza Registrul de Biciclete puteti afla mai multe pe site-ul lor – www.registruldebiciclete.ro sau la cele peste 70 de Info Pointuri din toata tara, in special localizate in magazine de biciclete si cluburi sportive (lista lor putand fi consultata pe pagina de Facebook : https://www.facebook.com/RegistrulDeBiciclete) si la tot mai multe din cafenelele, restaurantele si puburile din tara frecventate de biciclisti, care sustin siguranta bicicletelor din Romania.
Sisteme asemănătoare din Europa
Proiectul a fost pus la punct urmand modelul mai multor sisteme europene asemanatoare, unele functionand de mai bine de 12 ani dupa principiul alcatuirii unei baze de date in care sunt adunate detalii despre fiecare bicicleta inregistrata, legand-o astfel de proprietarul ei de drept. Spre exemplu, in Italia in anul 2012 erau aproape 100.000 de biciclete inregistrate, numarul continuand sa creasca de atunci. Urmatoarea figura reprezinta cateva grafice obtinute din statisticile oferite de registrul de biciclete din Italia intre anii 2008-2012:
Particularitatile Registrului de Biciclete
In Romania, inregistrarea bicicletei in sistem este complet gratuita, astfel ca fiecare biciclist sa beneficieze de aceasta dovada in plus ca bicicleta ii apartine si de ajutorul comunitatii in recuperarea ei. Pentru cei care doresc un plus de siguranta, exista 3 pachete de autocolante de semnalizare, care au dubla functie de a preveni hotii ca bicicleta este inregistrata si de a permite identificarea ei, oricand si de oriunde. Acestea le puteti cumpara fie online, fie de la magazinele distribuitoare, diferenta intre cele 3 pachete constand in gradul de rezistenta al materialelor din care sunt confectionate la medii abrazive, la solutii acide, temperaturi ridicate si intemperii.
Traficul international de biciclete
In privinta bicicletelor furate din strainatate si vandute in Romania sau invers, Registrul de Biciclete ne informeaza ca au luat legatura cu sisteme asemanatoare din tari cum ar fi Italia, Ungaria, Anglia, Bulgaria etc in vederea verificarii unei biciclete inregistrate nu doar in tara de resedinta, cat si in bazele de date ale sistemelor partenere, pentru a descuraja vanzarea clandestina de biciclete la nivel international. Practic, cautand o bicicleta pe http://www.registruldebiciclete.ro/cautare, sistemul va cauta biciclata si in bazele de date ale sistemelor partenere din Europa. Ne vor tine la curent cu progresul acestei initiative.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii