Categorii: EvenimenteNoutati

Există măști anti Coronavirus?

Un subiect foarte de actualitate este cel al recent-apărutului Coronavirus, care ține titlurile majorității publicațiilor. Am ținut însă să-l menționăm și noi pe Freerider.ro, deoarece industria se pare că oferă o soluție prin măștile de poluare, un exemplu bun fiind cele de la Respro.

Aici se vede clar diferența față de măștile obișnuite din farmacii.

Ceea ce știm până în acest moment este că infecția virală este transmisă în două feluri: prin aer și prin contact fizic cu materialul viral – ducând spre exemplu mână la gură sau la nas. Protecția este relativ simplă: ne spălăm pe mâini des și nu ne atingem fața, gura sau nasul și folosim o mască. Prima variantă de protecție ne asigură împotriva contactului cu materialul viral, a doua pentru un eventual contact cu virusul în aer.

Dacă mâinile, cu puțină atenție, le putem spăla în mod regulat, când vine vorba de contactactarea virsului în aer ne poate ajuta doar o mască. Atenție însă, una corespunzătoare și purtată corect. Nu de puține ori am putut vedea pe stradă persoane care purtau măștile clasice achiziționate din farmacii doar peste gură, nasul fiind liber. Este limpede că în această situație purtarea măștii este lipsită de sens. În ceea ce privește măștile de protecție mai avansate, precum cele pe care le porți prin oraș pe bicicletă, se recomandă ca acestea să aibă un strat de pânză de cărbune împreună cu un filtru de particule, acesta având posibilitatea să absoarbă materialul viral atât pe nivel nano și micro al combinației mai sus menționate. Măștile industriale din standardul P2/P3 sau chiar P1, nu oferă protecția necesară pentru a opri toți virușii, iar acestea de regulă sunt oferite într-o singură dimensiune, ceea ce înseamnă că spre exemplu, în cazul copiiilor, nu pot oferi suficientă protecție din motive lesne de înțeles.

Un exemplu de mască cu filtre combinate, de la Respro, este chiar TechoMask, folosit în general pentru deplasările prin oraș. Aceasta acoperă eficient toată fața și are un preț de achiziție de 190 de lei. Desigur, nu tocmai ieftin, dar protecția împotriva virușilor n-ar trebui să aibă un preț și în același timp o poți folosi pe bicicletă pentru deplasările prin oraș.

România a primit de curând o actualizare pentru riscul de îmbolnăvire cu Coronavirus datorită apariției acestuia în Italia, o țară din care vin și pleacă foarte mulți români. De principiu, severitatea bolii este redusă la cei de până în 50 de ani, aceasta fiind mai periculoasă în special pentru vârstnici și cei care deja au alte boli grave.

Sunt necesare momentan ample campanii de prevenție, mai ales că până în această clipă, este posibil ca virusul să nu fi ajuns încă pe teritoriul României. De aceea, este important pentru fiecare să înțeleagă cât de importantă este igiena, ulterior putând să aleagă și o metodă de protecție. De la Ministerul Sănătății ni se comunică următoarele informații de bază care trebuie respectate cu strictețe:

1. Spălăm des mâinile!

2. Stăm acasă la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală, respirație dificilă!

3. Evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați pe ele!

De menționat că este foarte important ca cei deja infectați să poarte măștile de protecție. Mai aflăm și faptul că pachetele provenite din China nu sunt responsabile pentru propagarea și contactarea virusului.

La ce să ne așteptăm în cazul apariției transmiterii virusului pe teritoriul României: închiderea școlilor/universităților din regiunile respective, anularea majorității evenimentelor publice și chiar suspendarea obligației de a merge la locul de muncă. Persoanele a căror viață/sănătate depinde de administrarea zilnică a unor medicamente sunt sfătuite, în astfel de cazuri, să se asigure că au rezerve pentru câteva săptămâni.

Deocamdată, riscul infecției cu coronavirus pentru europeni rămâne scăzut către moderat, dar este foarte posibil ca Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor să modifice această evaluare în următoarele 24 de ore.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma