Deja nu mai ducem lipsă de concursuri de ciclism, fiecare weekend al sezonului estival fiind plin de astfel de evenimente. Ba chiar, datorită decalării anotimpurilor, vremea bună ține până târziu în toamnă, iar la fel și concursurile.
În weekendul 18-19 iunie au avut loc mai multe concursuri, iar Freerider a fost prezent la câteva dintre ele. A fost un sfârșit de săptămână călduros, canicular chiar în funcție de concursul la care participai. Astfel colegul nostru de redacție Horațiu Câmpian a participat la maratonul pe etape 4Munți unde a avut temperaturi de 26 grade, colelgul nostru Marc Sandu a concurat la Sinaia la Infernul Muntelui, tot la aproximativ 25 grade în timp ce la cursa de la Topoloveni au fost 36-41 grade. La capătul opus al termometrului s-a aflat redactorul nostru Robert Dobai care a concurat în Austria la maratonul pe etape Bike Four Peaks la temperaturi și de 5-6 grade.
Revenind în România, Topoloveni Summer Tour este un maraton mtb organizat de Riders Club și adresat cicliștilor amatori dornici nu doar de senzații noi ci și dornici să afle care sunt limitele condiției lor fizice și tehnice. Nu în ultimul rând a fost o ocazie să se întreacă între ei pentru a afla care este mai bun, pe cele două lungimi de traseu avute la dispoziție – scurt 20 km și standard 40 km. Peste 500 de participanți au luat startul la cele două distanțe de concurs.
Deși nu pare, zona Topoloveni este cât se poate de potrivită pentru plimbări sau concursuri de ciclism cross country, mulțumită dealurilor care sunt peste tot. Însă cu acest avantaj vine și dezavantajul terenului care poate deveni foarte provocator dacă plouă. La Topoloveni Summer Tour 2016 nu a plouat însă au fost averse cu câteva zile înainte. Majoritatea traseului a apucat să se usuce până în ziua evenimentului, dar au mai rămas și câteva zone de noroi care, la final de tură, dovedeau că într-adevăr ai participat la un adevarat concurs.
Pentru majoritatea concurenților amatori nu există posibilitatea unei încălziri corespunzătoare înainte de start însă la Topoloveni traseul a fost bine conceput întrucât primii kilometri s-au desfășurat pe asfalt în urcare ușoară. Așadar toată lumea și-a putut face încălzirea așa cum trebuie pentru ca pe primele urcări să nu înceapă crampele.
Traseul a fost foarte bine gândit și excelent marcat, poate prea marcat? Deși am auzit discuții despre rătăciri pe traseu, trebuie să fii totuși foarte neatent pentru a pierde marcajul. Panglica alături de marcajele dese cu vopsea prezente pe stâlpi, copaci, pietre și pe asfalt făceau rătăcirea aproape imposibilă.
S-a pedalat în forță prin păduri și peste dealuri și s-a văzut clar efortul organizatorilor de a oferi un concurs bine pus la punct, acolo unde au cosit secțiuni întregi de deal pentru a realiza o potecă bună de pedalat. Din păcate și pe aici am fost întâmpinați de noroi, în locuri însorite unde te-ai fi așteptat să se usuce. Dar toată lumea i-a dat înainte cu forță pentru a obține, la final, o clasare cât mai fruntașă.
Deși zona este doar deluroasă, așadar deloc montană, totuși organizatorul Răzvan Jugănaru, alături de partenerii săi MPG, a reușit să ne testeze cât se poate de bine forța fizică. Pentru traseul lung am avut nu mai puțin de 3 zone extrem de abrupte, din fericire la umbră prin pădure, însă pe care a trebuit cu toții să împingem. Temperaturile mari ne-au obligat să încetinim semnificativ ritmul pentru a rămâne „în parametri”. Era extrem de important să te monitorizezi tot timpul și să te hidratezi constant pentru a nu intra în hipertermie. Din punct de vedere al tehnicității, traseul a fost ușor neprezentând zone unde contau prea mult abilitățile tehnice.
Cireașa de pe tort a concursului a venit la final de traseu unde concurenții aveau de traversat râul Carcinov. A fost excelent întrucât adâncimea era destul de mare, iar apa din râu te răcea complet. Intrarea și ieșirea din râu se făceau parcă prea bine fiind optimizate, îndrăznesc să spun natural, pentru a fi traversate pe bicicletă. Desigur nu au fost puțini cei care au preferat să traverseze la pas sau care au căzut în apă făcând deliciul fotografilor amplasați perfect.
La final de concurs cei mai buni au fost răsplătiți cu locurile fruntașe pe podim alături de premiile oferite de organizatori. Clasamentul general cât și clasamentul pe niveluri și vârste poate fi consultat pe pagina oficială a concursului.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…