A venit și momentul startului la o nouă ediție a maratonului mtb pe etape Mitas 4 Islands din Croația. Concursul este unul special pentru că fiecare etapă are loc pe o altă insulă a Croației. De asemenea, ceva ce nu întâlnești la astfel de maratoane este și locul startului, la Mitas 4 Islands concurenții plecând în fiecare dimineață chiar de lângă marea Adriatică, iar în două etape direct de pe feribot.
Noutatea acestei ediții a fost introducerea unei etape noi. Etapă nouă este totuși impropriu spus pentru că în realitate a fost un prolog / contratimp pe echipe, al cărui rol a fost stabilirea ordinii de start în prima etapă reala a cursei. Concurenții au avut de pedalat 13 km cu 300 m diferență de nivel. Traseul a dorit să fie o introducere în concurs, fiind destul de tehnic și pe urcare și pe coborâre.
Startul a fost un moment special pentru majoritatea concurenților, fiind identic cu ce vezi la marile curse UCI internaționale. „Pornirea s-a dat de pe rampa de start”, povestește redactorul nostru Dan Mazilu care concurează cu colegul său de echipă Eduard Oprea la categoria Master. „Cu toată experiența de zeci de ani pe care o avem la astfel de concursuri, a fost o premieră și pentru noi. Una e să iei startul în anonimat, în mijlocul mulțimii, alta e să fie toți ochii ațintiți spre tine și să pleci la secundă”.
La Mitas 4 Islands 2019 concurează în total 5 echipe românești: NoMad Alpinbike formată din Suzi Hilbert și Veronika Cseh – UCI Feminin; Bike VeloXpert Team cu Lucian Neaga și Valentin Iancu – Masculin; Velox Cycling Team cu Ovidiu Țîru și Claudiu Mihăilescu – Masculin; Profructta cu Marius Măcărescu și Gabriel Biriș – Grand Master și echipa noastră Freerider Supersonic cu Dan Mazilu și Eduard Oprea la categoria Master.
„Traseul a început cu o urcare de unde am admirat peisajele superbe”, povestește Ovidiu Țîru de la Velox Cycling Team, „apoi am continuat pe un single trail presărat cu vreo 3 dropuri faine, două urcări destul de abrupte pe asfalt, apoi o urcare pentru elite, pe pietre mari unde am făcut push, o coborâre tehnică ce semăna cu s-urile de pe Ciocanu – Câmpulung, dar care a avut în plus bolovani, iar spre final câteva porțiuni de viteză pe plat. Traseu superb, care ne-a ținut cu pulsul spre maxim pe toată durata lui”. Ovidiu și Claudiu au terminat prologul pe locul 69 din 90 la categoria Masculin.
Lucian Neaga și Iancu Valentin au mers la maxim de la cap la coadă. „Și ce să vă mai explic, 40 minute în „blană””, spune Valentin. „La start am luat un Pre Workout, de nu mai știu ce sa întâmplat până la sfârșit… Mi-aduc aminte că, la un moment dat pe o urcare, Lucian Neaga mi-a zis, „treci în spate că nu terminăm concursul!” Și m-am trezit la FINISH!”. Valentin și Lucian au terminat ziua întâi de concurs pe locul 49 din 90 la Masculin.
Cea mai prestigioasă categorie la care a concurat o echipă românească a fost UCI Feminin. „Înainte de prolog am crezut că o să fie scurt și rapid”, povesteste Suzi. „Dar urcările abrupte și coborârile tehnice au fost o surpriză pentru mine. Ne-am pus cam greu picioarele în mișcare, dar suntem bucuroase cu locul 6 obținut și sperăm să o ținem tot așa!”
Echipa noastră de „supersonici” a avut o zi mai modestă. „A fost prologul de vreo 12 km doar, însă am luat o țeapă maximă imediat dupa start”, povesteste Dan. „Ne-am dus pe unde era „marcat” traseul, iar asta a însemnat s-o luăm pe plaja de pietriș și nisip. N-are rost să spun cum parcă m-am lovit de perete când am intrat cu roțile pe terenul ala. Era de parcă mă opinetam într-un zid și încercam să-l împing cu umărul. Și am mai și intrat cu pinion mic. Am luat-o la fugă pe lângă bicicletă dar na, de râsul curcilor. Pe de altă parte traseul a fost superb. Potecuța tehnică și pe urcare și la vale, tranziții între ele pe drumuri, câteva dropuri frumoase și săribile. Dar cu pulsul în gât după plaja aia, n-am mai făcut mare lucru. Nu ne-am descurcat prea bine însă nici nu am avut unde să recuperăm. Până să ne revenim după „șoc”, s-a terminat concursul. Suntem obișnuiți cu traseele lungi unde pe final reușim să recuperăm”. Dan și Eduard au terminat ziua pe locul 47 din 57 la Master.
Miercuri începe etapa întâi a maratonului cu o lungime de 72 km și 1750 m diferență de nivel. Este o etapă destul de grea care va deveni și mai grea din cauza ploii care se anunță.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…