Sâmbătă 19 martie a avut loc Ora Pământului, un eveniment de conştientizare a pericolelor cu care se confruntă resurselor Pământului. La capitolul economie şi resurse se încadrează foarte bine şi bicicleta întrucât pedalând nu consumi combustibil şi nici nu poluezi. Aşadar era doar natural ca bicicleta să fie asociată unui astfel de eveniment. Ora Pământului în sine este simplă, practic tot ce trebuie să faci este să stingi lumina şi să limitezi consumul de curent electric pe cât posibil timp de o oră, seara. Însă trei organizaţii au mers mai departe şi au transformat Ora Pământului într-un eveniment important şi explicit privind decongestionarea traficului în oraşe, decongestionare care duce implicit la economie, poluare mai puţină şi zâmbete mai des întâlnite în trafic.
Adevărații VeloPrieteni, Skirtbike și WWF România au organizat sâmbăta trecută în Bucureşti un marş al bicicliştilor ocazionat de Ora Pământului. Potrivit organizatorilor au fost număraţi nu mai puţin de 1000 de participanţi pe o vreme deloc prietenoasă cu pedalatul. O ninsoare târzie şi temperaturi puţin peste zero grade i-au întâmpinat pe bicicliştii care au arătat că totuşi vremea nu este chiar un impediment atunci când vrei să-ţi salvezi oraşul şi implicit locul în care trăieşti.
Printre cei 1000 de cetăţeni s-au numărat şi alţi câţiva cetăţeni care în viaţa de zi cu zi au funcţii publice şi reprezintă instituiţii, de stat sau politice. Participarea lor la un astfel de eveniment nu prea mai este văzută cu ochi buni de oameni întrucât aproape totul a fost politizat în ultimii ani, iar populaţia şi-a pierdut practic încrederea în astfel de persoane. Însă atunci când vii fără alai, fără bodyguarzi, fără securitate şi fără presa după tine care să te pozeze şi să arate mai târziu cât de „implicat” ai fost, lucrurile pot sta şi altfel.
Sâmbătă au fost prezenţi la velo-Ora Pământului Ministrul Mediului, Ministrul pentru Dialog Public, şeful Cancelariei Primului Ministru şi alţi trei consilieri de stat, doamnele Anke ter Hoeve şi Aniela Aron şi domnul Huub von Frijtag Drabbe – reprezentanţi ai Ambasadei Olandei în România şi doamna Alina Predescu – purtător de cuvânt al CFR Călători.
Toţi s-au pierdut prin mulţime, s-au îmbrăcat normal, au pedalat şi nu i-ai fi recunoscut decât dacă îi ştiai. Faptul că au lăsat acasă „alaiul” şi că nu ştia nimeni de prezenţa lor, nici măcar poliţia care a ajutat la desfăşurarea evenimentului, arată totuşi ceva deschidere din partea lor. Oamenii sunt încă circumspecţi şi nu pot privi din prima cu ochi buni acest fel de implicare, însă ne mişcăm totuşi în direcţia bună. Şi mai sunt şi alte exemple bune primite în ultimele luni de zile, spre exemplu Legea nr. 15 pe 2016, încă un pas spre civilizaţia din Vest pe care o dăm tot timpul exemplu.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
un eveniment de conştientizare a pericolelor cu care se confruntă RESURSELE Pământului.