Criza COVID a afectat fiecare aspect al vieţii noastre. De la modul cum ne faceam cumpărăturile, la excursiile pe bicicletă, concursurile de ciclism şi ieşitul la bere. Am discutat cu câţiva dintre organizatorii de concursuri de ciclism din România pentru a înţelege cum vad ei situaţia şi pentru a ne spune care sunt şansele să avem ceva competiţii anul acesta. Dintre cei cu care am discutat, doar de la Cupa Naţională de Enduro avem patru date bătute în cuie.
„Pentru Vidraru Bike Challenge încercăm să găsim o dată altrnativă, pentru luna septembrie”, spune Florin Mija de la Asociaţia AdventureMania, „dar şi soluţii pentru implementarea măsurilor legale privind distanţarea socială. Cel mai dificil de implementat va fi startul concursului. În momentul actual cert este că organizarea unei competiţii devine şi mai complicată decât era până acum.”
„În calitate de organizator pot spune că sunt destul de încrezător că anul acesta vom organiza BikeXpert Alpine Challenge și București MTB Race, ambele fiind si etape din cupele naționale de XCM respectiv XCO”, spune Catalin Sprinceana de la BikeXpert Racing Team. „În ceea ce privește Maratonul Vinului mi-e greu să mă pronunț acum. Anul acesta concursul ar fi împlinit 10 ani și ne-am fi dorit să fie un eveniment special, iar ideea unui “downgrade” nu ne prea încântă și poate ar fi cel mai bine să-l lăsăm pentru 2021. Vedem cum mai evoluează treba până pe 1 Iulie.
Întorcându-mă la Alpine Chalenge și la București, nu văd acum de ce nu am rămâne la datele de 5 Septebrie și 24 Octombrie, iar de data aceasta sperăm să avem la Pucioasa un weekend cu două curse, adică și Road Grand Tour The Wall, organizat de Alex Ciocan, dumincă pe 6.
Ca om implicat în FRC pe partea de MTB, vă spun că am avut mai multe discuții cu comisia tehnică (Tudor Oprea, Ion Boncea, Ovidiu Dănciuț și Sebastian Vrînceanu a.k.a Memo), dar și cu organizatorii și am lucrat la un draft de calendar (mai restrâns), al cupelor și campionatelor naționale pe care l-am propus spre aprobarea Consiliului de Administrație. Săptămâna viitoare sperăm sa-l publicăm. Oricum, este un draft, iar numărul competițiilor, dar și datele de desfăsurare ale acestora, se pot modifica în funcție de măsurile impuse pe viitor de către autorități.”
Concursurile de mtb-enduro par a fi cele mai plauzibile a fi organizate. Spre deosebire de startul în masă specific concursurilor de ciclism şosea şi cross country, la enduro startul este individual, la intervale regulate de aproximativ 1 minut. Din acest motiv pentru CNE chiar avem un calendar bătut în cuie:
18 – 19 Iulie – Semenic Enduro
22 – 23 August – Ciocanu Enduro
26 – 27 Septembrie- Bacău Enduro – NEW!
24 – 25 Octombrie – Mehedinţi Enduro
„Așteptarea a fost lungă pentru toată lumea… poate prea lungă”, spune Cătălin Gavrila de la Bike Attack Reşiţa. „După planuri făcute şi refăcute revenim cu noutăți pentru comunitatea Enduro. Nu știm ce ne rezerva viitorul, dar știm că vrem să vă revedem (chiar și în condiții mai speciale). După multe discuții și scenarii am reușit împreuna cu organizatorii locali să refacem calendarul competițional CNE2020.
Începem în iulie cu un eveniment destul de apreciat anul trecut, newcomer CNE SemenicEnduro, care anul acesta este și EWS qualifier. În August ne vedem cu prietenii de la VRR la CiocanuEnduro și pentru că vrem sa avem o comunitate cu adevărat națională urmează în septembrie o aventură în Moldova. Bacău MTB Trails ne invită anul acesta la prima etapă BacauEnduro. Încheiem seria CNE2020 cu Shaping the South și Mehedinţi Enduro. Site-ul este aproape gata și ne pregătim să dăm drumul înscrierii pentru prima etapă SemenicEnduro. Rămâneți cu noi pentru mai multe detalii!”
„Calendarul concursurilor NoMad pentru restul sezonului nu este încă definitivat, însă avem o formă aproximativă, ce va fi actualizată de la o săptămână la alta”, spune Daniel Sărdan de la NoMad Multisport. „Evenimentul cel mai clar şi mai sigur este Red Bull Vampire Trails de la Castelul Bran, unde toți partenerii sunt implicați maxim și putem să depășim usor toate restricțiile. Acesta va fi reprogramat cel mai probabil pe 5 sau 12 septembrie, dar vom reveni curând cu data certă.
În această perioadă, încercăm să conturăm Transilvania Bike Trails Race de la Saschiz – Viscri, pentru a se desfăşura în perioada19-22 august, dar trebuie sa vedem în ce formă, avand in vedere condițiile impuse si actuala restrângere a numărului de participanți. Încă nu ştim dacă putem organiza Prima Evadare în această toamnă sau dacă păstrăm data obișnuită din primăvară.
Ştim că, uneori, pentru cei neimplicați în evenimente sportive mai mari, pare aparent simplu ceea ce facem, însă avem nevoie de minim 3 luni de organizare a evenimentului, astfel încât să putem obţine toate aprobările, să putem comunica şi produce materialele necesare, să pregătim traseul, să repietruim zonele sensibile, avand în vedere că încă se taie si se alterează pădurea în unele locuri. Trebuie să avem contractele semnate din timp cu toti cei implicați. Pe langa problemele standard, mai sunt si cele variabile. Unii sponsori sunt afectați de pandemie, iar bugetul evenimentului se susține doar 50% din înscrieri si restul de 50% provin din parteneriatele noastre tradiționale cu oameni care ne-au fost și ne-ar fi alături si acum, dar nu pot sau nu mai pot în același fel. O alta sensibilitate care exista dinainte de apariția COVID e cealalta epidemie, cea de pesta porcina africana, care limitează accesul în păduri, atunci cand ceri voie. Gasisem o soluție in iarna, dar nu a mai fost nevoie sa facem demersurile respective.
Calendarul va fi foarte încărcat. Probabil in 2 luni se vor înghesui toate concursurile din sezon si va fi dificil, atat pentru organizatori, cat si pentru concurenti. De obicei, aveam o luna liberă între evenimentele noastre ca sa putem sa rezistam stresului si sa ne ocupam si de celelalte proiecte colaterale care ne plac: gestionarea echipei, amenajarea unor noi poteci, proiecte legislative, evenimente caritabile. Mai avem în vedere în acest calendar si MoonTImeBike-ul din Parcul Tineretului, Urban Race-ul de la Casa Poporului si încă un concurs surpriza, dar le vom comunica pe masura ce se mai clarifica situatia”
„Suntem foarte optimisti in ce priveste organizarea celor 2 evenimente programate in acest an in cadrul Triadei MTB. Asteptam evident sa vedem care sunt masurile care vor trebui aplicate incepand cu 1 iulie, sau chiar cu 15 iulie, dar cred ca suntem in masura sa le punem in aplicare pentru ca evenimentele sa se desfasoare in cele mai bune conditii”, spune Tudor Oprea de la Scott ProCycling Romania.
„La Paltinis (18-19 iulie) vom avem XCO sambata, care pentru prima data este categoria C1 in calendarul UCI, si Geiger MTB Challenge duminica. Cel din urma va fi in acest an Campionat National XCM. Am primit deja o parte din avize pentru desfasurarea evenimentului iar celelalte sunt in curs de aprobare. Nu am primit niciun semnal negativ din partea autoritatilor. Traseele sunt in stare foarte buna si cred ca participantii le vor aprecia din nou in acest an.
Triada MTB Avrig am fost nevoiti sa o amanam, noua perioada fiind asa cum am anuntat 10-13 septembrie. Ramane in continuare stage race dar am decis sa o scoatem pentru acest an din calendarul UCI pentru a economisi ceva pe partea de budget. Speram sa o punem in calendarul UCI anul viitor.
In conditiile actuale noi suntem foarte motivati sa organizam aceste evenimente chiar daca bugetele sunt ceva mai mici. Consideram ca este foarte important pentru moralul tuturor. Am pornit acum multi ani cu organizarea concursurilor din pasiune si continuam chiar daca situatia financiara nu este roz. Nu vom cobora cu nimic nivelul in ce priveste organizarea efectiva a competitiilor dar este posibil sa reducem cate ceva din costurile aditionale. Componenta principala in organizarea de competitii sunt oamenii si abia mai apoi banii, iar noi cred ca ii avem pe cei mai buni. „
„Deşi aşteptam cu nerăbdare relansarea evenimentelor (în siguranţă), mesajele date de “oficialii” ţării sunt dificil de citit şi interpretat. Realist vorbind, competiţiile de ciclism nu pot fi reluate”, spune Tudor Mocuţa de la MPG România.
„Sunt două lucruri de avut în vedere: măsurile indicate de MTS. Chiar dacă ele reglementează sportul profi, al sportivilor legitimaţi, ne putem orienta în privinţa măsurilor necesare. Interesant este că toţi „oficialii” se feresc să facă trimiteri la competiţiile de amatori fie din incompetenţă, fie din motive strategico-politice. Doi: măsurile aplicabile pentru sectorul evenimentelor culturale, în mod special reglementările cu privire la distanţarea socială.
Aşadar, chiar dacă nu avem în acest moment un cadru legislativ foarte clar, putem să deducem din alte documente, mai mult sau mai puţin relevante domeniului în care activăm şi unui sport specific, o serie de standarde de siguranţă care sunt aplicabile şi evenimentelor sportive de masă pentru amatori. Ca de obicei, siguranţa este cel mai important obiectiv al nostru, ca organizatori. Aşa cum spuneam, nu cred că am atins punctul de reluare a evenimentelor. Sperăm că la următoarea iteraţie a regulilor, să avem o perspectivă mult mai clară asupra posibilităţii derulării evenimentelor în acest an, cel puţin a evenimentelor cu număr limitat de participanţi.” Carpathian MTB Epic este deja anulat pentru 2020.
„Vreau să fac câteva curse însă mă gândesc doar cu speranţă la ele”, spune Alex Ciocan de la Road Grand Tour. „Certitudini nu avem şi cred că cel mai bine este s-o luăm încetişor, atât noi cât şi participanţii. Să fim puţin mai relaxaţi şi dacă iese bine, dacă nu iese şi mai bine.
Prima cursă a mea ar trebui să fie Teleferic Challenge Poiana Braşov, deci din seria OffRGT, în iulie. Săptămâna viitoare depunem actele. Ca dată de rezervă ar fi weekendul imediat următor, 1-2 august. Urmează, la final de august, o locaţie nouă la Bacău cu Turul Colinelor, 29-30 august. Aici există şi şansa unei curse de copii pe 29 august.
Sper să mai fac, împreună cu Cătălin Sprânceană, vicepreşedinte FRC, cursa de la Pucioasa, oraşul lui natal, The Wall cu renumita căţărare de la Sultanu în data de 4 octombrie, iar pe final de sezon, celebrul deja Drumull Vinului cu Crama Seciu pe traseu, 24-25 octombrie. Aceste sunt planurile, nimic bătut în cuie! Vom vedea pe drum ce trebuie să facem sau să nu facem.
Avantajul nostru este că RoadGrandTour are parteneri cu care chiar se poate vorbi şi care ne-au asigurat de continuarea colaborărilor în 2021, chiar dacă 2020 s-ar îngheţa. Îmi permit să-i menţionez şi să le mulţumesc: Orange, Husqvarna, Teleferic Grand Hotel, Volvo prin Primus Auto, Isostar, Solaris, Giant Bicycles, Colop, The Bridge, Segula. Şi recunosc că această izolare m-a făcut să mă gândesc că şi sezonul de iarnă ar putea fi puţin încălzit cu câteva curse online, cam aşa cum am facut şi Seciu anul acesta. Dar şi aici mai trebuie să aşteptăm să vedem cum se încheie sezonul normal şi abia după să ne gândim la cel virtual.”
Organizatorii ne-au transmis că VeloPower Roadrace de la Panciu sigur nu va avea loc în 2020.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…