Sâmbătă, 14 septembrie 2013, a avut loc la Sfântu Gheorghe, prima competiție de Cross Country Eliminator din România. Cristian Losonczi de la Ideal Geiger a participat la cursă și a avut amabilitatea de a ne împărți impresiile sale de la competiție. Acesta ne povestește:
Organizarea nu a fost exact după așteptările mele. Greșeala mea a fost că mă așteptam să fie la un nivel aproape de UCI. Traseul, la prima vedere părea ușor, cu distanța de 1,2 km ce trebuia parcurs de două ori. Un start în coborâre. pe serpentine, 4 trepte, urmate de o urcare de 100 m, după care se ajungea la finish prin niște străduțe pline de bălți și noroi. Totuși, ploaia a jucat un rol important, impunându-ne să parcurgem coborârile și virajele cu multă grijă.
S-au făcut 4 grupe a câte 4 sportivi, în ultima grupă luând startul 5 sportivi. Din cauza numărului atât de restrâns de concurenți nu s-au mai ținut nici calificările și s-a trecut direct la startul grupelor. Eu am luat startul în grupa a II-a, câștigând și calificându-mă mai departe. În următoarea rundă, am luat startul și la sfârșitul turului 1 m-am poziționat al treilea, în spatele lui Rareș Manea, respectiv Ede Molnar, și din lipsă de experiență m-am bazat pe sprintul de final unde am terminat pe 3, reușind să mă calific doar în finala mică.
Trebuie să menționez că după fiecare cursă, bicicleta și ochelarii trebuiau curățați din cauza noroiului care se aduna. În finala mica, m-am calificat alături de Robike, Ionuț Sdrăilă și Ovidiu Butuza. Din păcate, la sfârșitul turului 1, am riscat o trasă nouă într-un viraj și am lovit roata spate obținând un „snake bite”. Finala mică a fost câștigată de Ovidiu Butuza, urmat de Robike și Ionuț Sdrăilă. Finala mare s-a disputat între Rareș Manea, Sergiu Paraschivu, Szabo Norbert și Ede Molnar. Clasamentul final a fost Szabo Norbert pe locul întâi, urmat de Ede Molnar, Rareș Manea și Sergiu Paraschivu. În final, am reușit să ocup doar poziția a 8-a.
A fost o experiență nouă și interesantă ce m-a luat oarecum prin surprindere, pentru că nu am acea explozie necesară, de scurtă durată, care să mă propulseze pe durata celor 5-6 minute. Și am învățat că este foarte important să ai un home-trainer pe care să te recuperezi sau să te menții încălzit între runde. Trebuie avut în vedere că aceste curse durează foarte puțin, în care nu ai timp sau porțiuni în care să te recuperezi și din această cauză se poate greși foarte ușor. Trebuie să fii mereu în gardă și să dai maximul. În final, a fost o experiență interesanta ce poate fi încercată de orice practicant al ciclismului, fie el de șosea, DH, XC, BMX… Sper că vom vedea la anul mai multe competiții de genul acesta în țară, cu organizări și trasee de excepție.
Cristian Losonczi
Foto: Cristian Losonczi
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…