Bicicleta din carton, de 9$, în formă finală

Prezentam în urmă cu aproximativ o lună, invenția lui Uzhar Gafni: o bicicletă din carton reciclat, ușoară și conform inventatorului, cu un cadru mai rezistent ca cele realizate din carbon.

Zilele acestea a fost prezentat modelul finisat, în culoare albă, dotat cu frâne, anvelope de șosea, cu pedale și cu un sistem de transmisie. Cardboard Bike-ul cântărește 9.1 kg, dar poate suporta de 24 de ori greutatea sa.

Costul de producție este de 9-12$ pentru bicicletele destinate persoanelor adulte și de doar 5$ pentru cele destinate copiilor. În acest moment, Gafni se află în disucții cu diverse companii care ar putea să-i susțină proiectul ca într-un final, să demareze producția.

Potențialul bicicletei este uriaș, ținând cont de costul foarte scăzut de achiziționare. Cu siguranță va fi un hit în țarile în curs de dezvoltare și o alternativă foarte interesantă pentru cei care vor să investească o sumă nesemnificativă în viitoarea lor bicicletă.

via fastcodesign.com

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • stiu din ce era facut trabantul, ideea e ca daca o masina a putut avea caroserie din gunoaie de bumbac si fenoli amestecate cu rasini asa putem face si o bicicleta din carton.
    sa nu ne amagim ca va fi din carton de ambalaje, sigur va fi laminata cu mase plastice etc.. am vaga impresia ca luam cuvintul CARTON prea in serios in ce spune nenea asta.. evident ca nu este DOAR carton

  • @ JDM , asta era un banc, care a ajuns mit urban, in realitate Trabantul avea sasiu din otel si caroseria facuta din Duroplast, practic bachelita amestecata cu resturi de bumbac si rasini, un material plastic foarte rezistent la impact.

    Bicicleta asta are structura de rezistenta facuta din carton. In teorie poate rezista la o forta statica de 24 de ori greutatea bicicletei, dar in practica intervin si alte forte, plus rezistenta la trepidatii si socuri mici si dese, "fatigue", etc.

    Cu cat ma gandesc mai mult, cu atat mai putine sanse vad pentru ca asa o bicicleta chiar sa poata fi produsa.

  • si trabantul era din ceva material similar.. si nu a fost mincat de soareci si nici topit de ploile acide

  • Tarile in curs de dezvoltare au noroi pe drumuri, au gropi, bicicletele stau de multe ori in canicula, ploaie, inghet si zapada pana cand oamenii iasa de la lucu. Nu toti se pot cara pe asfalt perfect in vreme perfecta.

    Plus ca mai exsita si rozatoare si insecte care ar roade cartonul. Ideea e ca nu cred pana nu vad.

  • cred ca nu are nici o relevanta cum merge si cat e de performanta... si cate stele ia la testul NCAP... e o bicla din care mi-as lua fara numar, gen unica folosinta... e ca sa dam jos oamenii din fotoliu unde stau cu berea si tigara la tv... si sa ii punem s afaca miscare... e un protest importiva sedentarismului ....

  • Am trait s-o vad si p-asta!Daca specificatiile tehnice se verifica in practica, nu pot sa spun decat un mare BRAVO!

  • Producătorul estimează un cost final de aproximativ 60$ (diferă în funcție de piață, desigur).

  • 9$ costa probabil cartonul. La asta se mai adauga costurile de productie, salariile, transportul, taxele vamale, adaosul comercial, TVA-ul si la sfarsit cine stie la cat o sa ajunga pretul.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma