Categorii: ArticoleMag

Transpiraţia poate distruge ochelarii de soare!

Am cumpărat o pereche de ochelari de soare destul de scumpi, cu lentilă heliomată, foarte comozi şi foarte performanţi. Am tras de ei la toate sporturile posibile vreo 2 ani de zile, după care, încet încet, parcă nu mai ieşea de pe ei murdăria la spălat. Rămâneau câteva pete albe, am bănuit că e transpiraţie uscată şi nu am insistat pe ea ca să nu zgâriu lentila.

Încetul cu încetul, în vreo 2 luni, petele au început să se mărească. Apoi, la o studiere mai atentă a problemei, am constatat că… nu sunt pete. Un strat de protecţie a lentilei s-a exfoliat în câteva zone.

După ceva vreme în care m-am gândit ce s-a întâmplat, am întâlnit şi alte persoane care au păţit la fel, cu ochelari de aceiaşi marcă dar şi de mărci diferite, printre cele mai tari de pe piaţă. Numitorul comun este că toată lumea după tură obişnuia să „uite” ochelarii murdari multă vreme, până la tura următoare, uneori chiar mai multe săptămâni.

Concluzia logică pare a fi că exfolierea este un efect al atacului îndelungat al compuşilor chimici din transpiraţie şi că, mai mult ca sigur, dacă ochelarii ar fi fost spălaţi imediat după fiecare ieşire acest lucru ar fi putut fi evitat. Dacă e sau nu subiect de garanţie la producător, e greu de zis… Eu nu am găsit nicăieri scris că ochelarii trebuie spălaţi imediat după fiecare ieşire. Deşi are o logică să faci asta….

Ideea pentru care am scris aceste câteva rânduri a fost să trag un semnal mic de alarmă pentru cei care au acest obicei, de a uita ochelarii murdari pe o etajeră. Poate dacă faceţi un mic efort să îi spălaţi când ajungeţi acasă veţi prelungi mult viaţa acestora, iar cum o pereche de ochelari serioşi costă mai multe sute de lei, eu zic că merită…

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Vezi comentarii

  • Ar trebui sa contactezi producatorul ca sa afli daca presupunerea ta e adevarata, ce reprezinta mai exact stratul care se exfoliaza si in ce mod afecteaza functionarea ochelarilor.

    • Importatorul a dat un răspuns clasic pentru aproape orice importator de orice în România, respectiv că ochelarii au un grad de uzură prea mare să se pună problema de garanţie.

  • Este posibil ca problema sa apara datorita tratamentului heliomat. Adica, daca nu erau heliomati, nu aparea coroziunea, pentru ca nu avea ce sa corodeze. Am avut si eu ochelari heliomati si i-am distrus, prin simplul fapt ca am stat cu ei prea mult in soare, pana s-a ars pelicula de tratament heliomat.

    • N-ar fi exclus, dar atunci ar avea deficienţe de culoare în zonele exfoliate. Pare mai degrabă un soi de protecţie UV sau chiar anti-zgâriere. Ideea e că dacă aş găsi o soluţie să o exfoliez de tot probabil ochelarii ar fi perfect funcţionali.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

(P) Kross: de la un mic magazin din Polonia, la unul dintre cei mai importanți producători europeni

Fiecare brand de biciclete are o poveste interesantă, unele mai fascinante ca altele și cel mai frumos este când le…

4 zile in urma

Suport de 6 biciclete de la Thule: noul Revert

Thule a găsit o soluție de a transporta 6 biciclete pe un suport care se montează pe cârlig, un suport…

o săptămână in urma

Noul Pinarello Dogma XC, hardtail și full-suspension

Pinarello, cunoscut mai degreabă pentru cursierele de top pe care le fabrică, lansează în tandem noul Dogma, o bicicletă de…

o săptămână in urma