Categorii: ArticoleMag

MyFitnessPal – o aplicație ce merită încercată la început de sezon

Pentru cei ce nu reușesc să scape de kilogramele în plus în ciuda sportului și a meselor sănătoase, există de ceva vreme pe piață un ajutor senzațional: aplicația MyFitnessPal, disponibilă pe Android și iOS. Cum și eu mă încadrez în categoria aceasta, am descoperit-o recent și cu siguranță merită să afle toată lumea de existența ei.

Practic, funcția de bază a aplicației este de a înregistra tot ce mâncăm și bem și a le corela cu cantitatea recomandată de calorii pe care ar trebui să le consumăm pe zi pentru a scădea în greutate, cantitate calculată în funcție de greutate, înălțime, vârstă și sex. Pe lângă alimentație, aplicația permite și înregistrarea antrenamentelor, cu numărul corespunzător de kcal arse, care se adaugă automat la cantitatea recomandată. Partea extraordinară e că acest lucru se poate face automat, aplicația putând fi sincronizată cu Strava, Garmin Connect, Endomondo, S Health și multe alte aplicații de sport cunoscute. Astfel, imediat după ce terminăm un antrenament, acesta se va adăuga automat la cantitatea permisă pe ziua respectivă. Evident, monitorizarea HR este recomandată pentru o aproximare mai bună a consumului energetic în funcție de efortul real.

Introducerea alimentelor se face foarte eficient. Ele pot fi împărțite între micul dejun, prânz, cină și gustări. Se poate alege dintre alimentele și rețetele predefinite sau definite de alți utilizatori, putem introduce rețetele noastre proprii pe baza ingredientelor, putem introduce o cantintate de kcal consumate fără alte explicații, însă cea mai utilă funcție mi se pare cea de cititor de coduri de bare, cu care putem scana practic aproape orice aliment sau băutură disponibilă pe piață, obținând imediat informațiile complete nutriționale despre aceasta. Noi trebuie să actualizăm doar cantitatea! Încă nu am întâlnit nimic ce să nu fie detectat cu scanner-ul. Dacă serviți masa în oraș, restaurantele serioase ar trebui să aibă un meniu cu informații nutriționale, cele gen fast food au așa ceva și luați datele de acolo (Salad Box, Ikea, KFC, etc…)

Pe lângă informațiile despre kcal, programul mai oferă informații despre macronutrienți (grăsimi, proteine, glucide), procentul acestora în meniul zilnic și procentul recomandat. Varianta cu plată oferă informații mult mai multe, cum ar fi procentul de macronutrienți în fiecare produs, informații despre minerale și oligoelemente, plata fiind pe bază de abonament lunar sau anual (50,09 lei/lună sau de preferat 245,99 lei/an).

Evident, în afară de situația în care folosim codurile de bare și consumăm produsul complet sau folosim un cântar, informațiile nu vor fi extrem de precise, dar nici nu e nevoie de așa ceva. Avantajul mare pe care l-am observat însă pe pielea mea și care e confirmat și de alți utilizatori este că în doar câteva zile am descoperit ”unde greșesc”. Am descoperit că mâncăruri pe care le credeam dietetice nu sunt și invers, mi-am făcut în doar câteva zile niște obiceiuri alimentare corecte. Cel mai șocant a fost să realizez că în loc de 2300-2500 kcal câte ar fi trebuit să mănânc pe zi, fără să fiu conștient, consumam cam 4000 kcal sau mai mult, asta încercând să țin o dietă fără dulciuri, sucuri, alimente procesate!!!

Ultimul lucru remarcabil este că după doar două săptămâni în care am consumat cantitatea recomandată, ba chiar ceva mai puțin de foarte multe ori, nu mi-e foame. Dimpotrivă, mă simt mai energic, au dispărut stările de somnolență dese, nu mai am nevoie de la fel de multă cafea ca înainte, semn că procesarea caloriilor suplimentare solicita destul de mult în plus organismul.

Aplicația este mult mai complexă, oferă și o parte socială, cu prieteni, mesaje și notificări precum și multe alte funcții pe care nici eu nu am apucat să le testez, dar puteți să o faceți și voi.

Concluzia mea este că toți care nu reușesc să mențină un echilibru între alimentație, greutate și antrenamente ar merita să încerce aplicația, mai ales că e gratuită. Deranjul e minim iar rezultatele sunt vizibile. În plus, pare evident că după maxim câteva luni de folosire ne putem forma niște obiceiuri alimentare corecte și am putea să nu mai avem nevoie de ea. Dar sfatul meu e să o încercați, merită!

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Vezi comentarii

  • Salut. Am facut si eu o aplicatie similara :) . Te rog mult sa arunci un ochi pe ea si sa-mi spui cum ti se pare. Eu am facut-o special pentru romani (toate alimentele, peste 38000 sunt romanesti) si are si niste functii noi in plus fata de cele de la paypal. O gasesti pe klorii.ro

    • Salut! Arată bine, ar fi super si o varianta de telefon, ca majoritatea lumii sta 90% pe telefon pe internet. Si o integrare cu un serviciu gen Strava de unde sa adaugi la meniu caloriile consumate prin sport. Dar arata bine si asa, e super utila!

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma