Categorii: ArticoleMag

Cum aleg mărimea bicicletei

Cum aleg marimea bicicletei – o întrebare care vine mereu a doua după – ce bicicleta sa cumpar – bine, ar mai fi si – oare sa cumpar o bicicleta…

Oricum ar fi, dorim să te ajutăm să faci alegerea corectă, pentru că o bicicletă prea mare sau prea mică este nu doar incomodă ci chiar și periculoasă, putând produce cu timpul accidentări și probleme de articulații.

Acum 20-30 de ani bicicletele erau foarte asemănătoare, iar dimensiunea acestora era dată de înălțimea seat-tube-ului, adică a țevii cadrului în care este înfiptă tija pe care stă șaua. Un fel de înălțime. De atunci, bicicletele au evoluat enorm ca formă și modele. Cadrele s-au înclinat mult, înălțimea acelui tub a scăzut și a făcut loc unei tije mai lungi care e capabilă să flexeze pentru confort. Poziția pe bicicletă a fost adaptată de de multe ori pentru cei mai puțini antrenați, confortul a început să ocupe un loc tot mai important în lista de priorități.

Din acest motiv noi considerăm că o serie de recomandări de tipul ”la înălțimea X ai nevoie de mărimea Y” sunt în 2020 destul de relative. În schimb, putem face niște recomandări despre modul în care îți poți da seama că o bicicletă e prea mică sau prea mare dacă pedalezi pe ea. Altfel, soluția ideală e să mergi pe recomandarea producătorului bicicletei, toți au astfel de recomandări pe pagina lor de internet. Mai nou, mărimile sunt exprimate sub forma XS, S, M, L, XL, etc… și reprezintă o viziune de design integrat al producătorului respectiv, nu neapărat o măsură a unui tub al cadrului.

Astfel, dacă cumperi o bicicletă nouă, alege ce recomandă producătorul! Dacă cei din magazin îți fac o recomandare ce nu corespunde cu cea oficială, crede ce spun cei ce au proiectat bicicleta! Ei au interesul ca tu să te bucuri de ea, cei din magazin au interesul să o vândă!

Dacă totuși alegi să cumperi una second hand sau la care nu ai informații despre recomandările producătorului, iată un mic tabel care te poate ajuta să alegi mărimea corectă, dar reține că s-ar putea să nu fie valabil la orice bicicletă!

ÎnălțimeMărime în cm
(cursiere)
Mărime în inch
(MTB)
Mărime generală
148-15247-4810-12XXS
152-16049-5013-14XS
160-16851-5315-16S
168-17554-5517-18M
175-18356-5819-20L
183-19158-6021-22XL
191-19861-6323-24XXL

Indiferent de mărime, o bicicletă are posibilitatea de a-ți ajusta poziția pe ea într-o anumită măsură. Cele mai importante elemente ce pot fi modificate sunt lungimea și înălțimea pipei, forma ghidonului și poziția față/spate a șeii. Astfel putem regla lungimea bicicletei și gradul de aplecare potrivit cu preferințele personale. Nu trebuie să stai nici prea înclinat, nici prea ridicat, mâinile nu trebuie să fie întinse ci ușor flexate. Pantoful nu trebuie să lovească cadrul sau roata față la mers normal iar pulpa piciorului ar trebui să nu se frece de cadru.

Atenție! Înălțimea șeii nu e un parametru prin care se poate ajusta dimensiunea unei biciclete! Șaua are o singură poziție corectă pentru o combinație bicicletă-ciclist. Trebuie montată astfel încât piciorul să apese vertical pe pedală când brațele angrenajului sunt la orizontală. Cel mai simplu mod de reglaj este ca așezat în șa, cu o pedală în poziția cea mai de jos, piciorul să stea pe pedală perfect întins, cu mijlocul tălpii (nu cu vârful).

Practic, la orice bicicletă trebuie să fie reglată prima dată înălțimea șeii. Doar odată ce aceasta a fost stabilită corect, se pot regla restul elementelor. Pipa se modifică în mod normal prin înlocuire, este bine ca magazinul să aibă câteva modele de test. Ghidonul tot așa, se înlocuiește. Doar poziția pe orizontală a șeii mai poate fi modificată, împreună cu înălțimea pipei și ghidonului.

Sfatul nostru e să apelați la un specialist pentru a vă alege dimensiunea și a vă regla corect bicicleta. Ideal ar fi să apelați la serviciile unui centru de bikefitting, unde sunt folosite tehnici moderne, cu camere video, senzori inerțiali, de presiune, cu laser pentru a stabili cu cea mai bună precizie toate dimensiunile. Costurile unui astfel de serviciu sunt mari pentru un ciclist amator, așa că și sfaturile unui vânzător din magazin sau a unui prieten priceput sunt foarte utile. Odată aleasă bicicleta potritită și după ce e reglată corect, cu siguranță îți va oferi momente de neuitat!

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Vezi comentarii

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

2 săptămâni in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

3 săptămâni in urma