Să construiești în ziua de astăzi o bicicletă pe care s-o oferi la prețul unei piese, cum ar fi o tijă de șa hidraulică, angrenaj din carbon sau o furcă entry- spre mid-level, este o adevărată provocare. Creșterea costului pentru mâna de lucru, a prețului materialelor sau a cursului dolarului, au dus la o majorare semnificativă a prețurilor bicicletelor în ultimii ani. Cei de la Romet, cu modelele Rambler 26 2 și Jolene 26 2, unul pentru bărbați și celălalt pentru femei, oferite la 999 de lei, rămân într-un segment de preț care mai poate concura doar cu ofertele supermarket-urilor, care vând cantități semnificative, așadar își permit un adaos mai mic/bicicletă. Aceste două modele au mai fost testate de noi în trecut, iar în topurile bicicletelor care au cel mai bun raport echipare/preț, aceastea au punctat mereu într-o poziție fruntașă. Dar cum a trecut ceva timp de la ultimul Romet entry-level testat, prețurile crescând și ele, am vrut să facem un check al modelelor 2017, care și-au păstrat costul de achiziționare.
Furca oferă un confort de bază, asta însemnând că preia unele denivelări din teren, chiar dacă nu putem discuta de performanță. Este mai bună decât o furcă fixă, însă trebuie luat în considerare faptul că adaugă ceva greutate în plus. Nu beneficiază de niciun reglaj și nu are opritor la revenire, asta însemnând că o să auzi un mic zgomot atunci când furca se decomprimă. Nu ai de ce să-ți faci griji, căci nu este nimic stricat, iar aceasta este o carcateristică a furcilor entry, pe care o poți sesiza și pe modele o idee mai scumpe (ex: Suntour XCT).
Transmisia este compusă din 3 foi și 7 pinioane, despre care trebuie să știi următoarele: dacă vei vrea pe viitor să faci upgrade și să treci la 8 sau mai multe pinioane, va trebui să schimbi și butucul cu unul ce are caseta integrată. Apoi, foile sunt capsate, deci nu pot fi demontate, iar urcările la munte îți vor solicita picioarele, căci rapoartele nu-s gândite pentru porțiuni foarte înclinate. Le poți dovedi însă aplicând o forță mai mare pe pedale. Schimbătoarele provin de la Shimano, din gama Tourney, fiind conectate la un set de manete din aceeași gamă, cu padele.
La capitolul confort, bicicletele se prezintă rezonabil. Aș fi preferat o pipă mai scurtă, mai ales pentru versiunea dedicată fetelor, pentru o poziție și mai comodă. Șaua oferă confort suficient (cu mențiunea că am utilizat pantaloni cu bazon), manșoanele sunt dintr-un plastic mai dur, iar ghidonul relativ îngust, o caracteristică pe care o vei aprecia mai mult în oraș sau prin parc și mai puțin pe la munte. Dacă vrei o poziție mai dreaptă pe bicicletă, mai poți trage șaua către în față, căci mai permite sau poți achiziționa o pipă mai scurtă. Însă nu are sens să faci aceste modificări până ce nu ieși de câteva ori cu bicicleta. Anvelopele au un balonaj destul de mare, fiind construite chiar de Romet și oferă și o viteză de rulare bună, o caracteristică importantă pentru traseele de plat, fie că vorbim de asfalt sau pământ.
Detalii despre biciclete, aici: Rambler 26 2 și Jolene 26 2
Preț: 999 lei, cu TVA inclus
Importator: Biciclop
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…
Vezi comentarii
Si Decathloanele de ~800 lei tot pe aici sunt, cu diferenta ca ai garantie pe viata la cadru...
S-ar putea sa faceti o recenzie entry level-urilorde la Devron, modelele Riddle 0.7 si 0.9?
Multumesc.
Ma bucur ca faceti review-uri si la biciclete/componente entry level. Mersi