Schiul de tură este noul sport de iarnă din România, și nu numai. Chiar și la vest de noi în Europa, unde cultura outdoor este cu zeci de ani înaintea noastră, schiul de tură a început să fie și mai popular decât era înainte. Un motiv important este pandemia covid, care ne-a obligat cumva să facem pe munte ture mai solitare, în grupuri mici, în detrimentul schiului clasic pe pârtie, unde statul la coadă alături de mulți oameni sau înghesuiți în gondolă, nu prea mai este o opțiune.
Cuprins:
Dacă iarna încă merge să te dai cu bicicleta, dar mai greu, îți recomandăm cu încredere să te documentezi despre schiul de tură. Vei vedea că ce făceai vara pe bicicletă prin munți, poți face acum iarna pe schiuri, măcar în proporție de 50%.
În primul nostru articol pe tema asta încercam să trasăm câteva idei generale pe care, după ce le citeai, puteai să-ți dai seama dacă schiul de tură merită sau nu atenția ta. Nu de alta însă investiția în echipamentul dedicat acestui sport este destul de mare. Așadar dacă faci pasul și dai banii, ar fi bine să și ieși iarna pe munte cu schiurile respective.
Însă, la fel ca la biciclete, și schiurile de tură sunt de tot felul, așadar alegerea corectă pentru tine și stilul tău de dat, poate fi mai dificilă. Cel mai important de reținut este că schiurile de tură se împart pe categorii în primul rând în funcție de lățimea pe care o au la mijloc, sub clăparul tău. Dar pentru început trebuie să știi despre tine ce fel de schior sau schioare ești. În general există patru tipuri de schi de tura pe care îl poți face:
Fiind deja un pasionat al sporturilor de iarnă, cauți echipament care să fie bun în orice condiții. Pentru tine schiurile trebuie să fie versatile, pentru a se potrivi atât unui începător cât și unuia avansat. Nu contează dacă ai de gând să faci o tură pe dealurile de la Rucăr-Bran sau vrei să urci în Făgăraș, schiurile trebuie să fie alături de tine în orice condiții.
Pentru turele de acest tip este important ca echipamentul să fie cât mai ușor. Și aici, nu contează unde alegi să faci tura, sau cât de lungă este, important pentru tine este să ajungi sus cât mai repede posibil și cu bagaje sau echipament cât mai ușor.
Când ieși pe munte, cauți să ajungi în zone bune pentru freeride, cu zăpadă mare și adâncă. Ideea este că îți place abruptul, la vale, culoarele și săriturile. Dacă țelul tău este să stai cât mai departe de pârtiile clasice, atunci probabil că freeride-ul este pentru tine.
Această categorie este și cea mai nișată dintre cele patru, fiind însă și cea mai focusată pe performanță. La această categorie intră sportivii care au deja experiență îndelungată la schiul de tură, iar acum vor să mai avanseze o treaptă. Ce urmărești este să te antrenezi cu orice ocazie și să fii pregătit pentru următorul concurs. Te concentrezi mai mult pe urcări așadar știi că greutatea echipamentului joacă un rol important.
Astfel, pentru fiecare categorie în parte există schiuri dedicate pentru segmentul respectiv. La fel ca la biciclete unde nu poți face downhill adevărat cu un mtb de cross country și nici o cățărare fulgerătoare pe asfalt cu o bicicletă de enduro.
Cu tipul ăsta de schiuri ai cele mai mari șanse să te descurci bine și la deal și la vale. Schiurile de tură clasice pentru allround au o lățime la mijloc între 82 și 95 mm.
Acest tip de schi de tură presupune schiuri mai înguste. Versiunile mai ușoare au o lățime la mijloc între 72 și 82 mm, așadar sunt excelente pentru urcări rapide. Tot aici se încadrează și schiurile ceva mai late 82-95 mm, mentionate si mai sus, care au o suprafață mai mare, oferind astfel ceva mai multă stabilitate și pentru după ce ai terminat cu vârful muntelui, iar acum pornești la vale.
Schiurile de tură normale pentru freeride au o lățime începând cu 95 mm. Sunt schiuri cu care te descurci foarte bine la vale. La această categorie avem și schiurile orientate și mai mult spre downhill, acestea având o lățime la mijloc între 110 și 120 mm. Dacă îți plate powderul, aceste schiuri oferă stabilitate foarte bună în zăpadă mare și afânată, dar și pe teren mai tehnic. Schiurile vor fi desigur, mai grele, caracteristică ce le oferă stabilitate mai bună la viteză mare.
Acest tip de schiuri pentru tură au o lățime destul de standard la mijloc, și anume 65 mm pentru sub talpa clăparului. Sunt de asemenea extrem de ușoare, cu greutăți între 650 și 800 grame pentru un schi. Cu aceste schiuri este destul de clar că nu vei avea câștig de cauză la vale, însă pe urcări nu te va mai depăși nimeni.
Tot ce mai rămâne acum de făcut este să stabilești ce fel de schior sau schioare ești și ce fel de ture vei face pe munte, urmând apoi ca schiurile pe care le iei sa se potrivească stilului tău. Pe de o parte existența atâtor tipuri de schiuri pentru tură poate fi derutant, iar alegerea poate deveni dificilă. Pe de altă parte tocmai existența unui număr mare de opțiuni înseamnă că putem avea echipamentul care să ni se potrivească la fel ca o mănușă.
Material de inspirație: sport-conrad.com & experiența proprie.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…