Categorii: Articole de iarnă

Schi de tură – ghid pentru începători

Vrând, nevrând, iarna trebuie să o lași mai moale cu bicicleta. În funcție de câtă zăpadă e în zona ta, este posibil chiar să te oprești complet din pedalat. Din fericire există însă alternative la petrecut timp mult în outdoor, chiar și dacă nu-ți mai poți folosi bicicleta.

Cuprins:

Schiul de tură este una dintre cele mai bune alternative iarna la bicicletă, pentru că simulează cel mai precis traseele de cross country de la mtb. Avem și urcare, și plat și la vale pe schiurile de tură.

Ce este schiul de tură?

Sportul schi de tură combină schiatul pe munte la deal și la vale cu excursiile de hiking și trekking, chiar și cățărare. Este o activitate fizică foarte bună, de multe ori foarte intensă, care cel mai des nu se desfășoară pe pârtiile clasice ci mai degrabă pe traseele turistice. Aceste excursii implică mers, cățărare și schiat pe teren care poate deveni foarte dificil, în funcție de dealurile sau munții pe care îi traversezi.

Petru a începe să faci schi de tură trebuie să urmezi pașii de mai jos. Dacă nu ai experiență este important să începi ușor, pentru că schiul de tură te poate aduce pe munte în situații precare și chiar foarte dificile, din care ieși extrem de greu dacă nu ai experiența necesara.

Schiază bine pe pârtiile normale

Pare evident, dar mai întâi trebuie să știi să faci schi alpin, pe pârtie amenajată. Înainte să fii în stare să traversezi munți, văi, vârfuri și zone izolate, este esențial să știi mai întâi să te dai bine cu schiurile pe pârtii abrupte. Începe încet, ia lecții de schi dacă poți, și mărește-ți experiența în direcția asta, a pârtiilor de schi. Este un pas esențial pentru a practica schiul de tură.

Învață cum să folosești schiurile de tură

Acum că știi să schiezi „normal”, va trebui să înveți să schiezi la deal. Poate fi greu la început, să folosești schiurile de tură cu pieile de focă instalate pe talpă, dar acest pas este de asemenea esențial.

Dacă ești nou la schiul de tură, poate te întrebi ce sunt „pieile de focă”. Acestea sunt niște fâșii de material care se lipesc de talpa schiului, pentru a putea urca și pe care le dai jos când o iei la vale. Deși li se spune piei de focă, acestea doar naturale nu sunt, fiind în general fabricate din nailon. Mai există piei de focă din mohair, iar a 3a variantă este combinația dintre nailon și mohair. Dar despre diferitele tipuri de piei de focă vom vorbi într-un alt episod.

Să știi să schiezi la deal, pe schiurile de tură, este esențial, mai ales dacă vrei să explorezi regiuni vaste de munte.

Fă-ți rost de echipamentul corect pentru schi de tură

Pentru a putea schia pe munte, ai nevoie de cel mai bun echipament posibil. Este nevoie de echipament foarte bun (cunoscut și sub denumirea „foarte scump”) pentru a-ți fi cât mai ușor pe munte. Echipamentul bun, performant, ușor, face o mare diferență atunci când vine vorba de plăcerea de a face schi de tură. Echipamentul corect și de calitate, are o foarte mare importanță și când vorbim de siguranță. Pentru că spre deosebire de schiul alpin pe pârtie, unde ești înconjurat tot timpul de lume și cabane, iar salvamontul este permanent în alertă, când ești pe munte la schi de tură ai lângă tine doar colegii de tură.

Începe prin a-ți cumpăra o pereche bună sau foarte bună de clăpari pentru schi de tură. Asigură-te că ai legăturile de schi potrivite. Ai nevoie desigur, de schiurile speciale pentru schi de tură. Alte accesorii de care ai nevoie sunt bețele de schi cu lungime reglabilă, lanternă frontală, lopată și trusă de prim ajutor. Nu strică să ai și cască de protecție, care este foarte asemănătoare cu cea de mtb. Atenție! Nu folosi casca pentru alpinism întrucât aceasta oferă protecție doar pe direcție verticală, nu și laterală.

Fii conștient de riscul de avalanșă

Spre deosebire de schiul alpin pe pârtii amenajate, care sunt de cele mai multe ori amplasate în zone unde avalanșele sunt rare sau ținute sub control, schiul de tură se face foarte des și prin zone cu risc apreciabil de avalanșă. În acest sport avalanșele sunt partea cea mai importantă de care trebuie să ții cont când ieși la schi de tură. Înainte să pleci, asigură-te că ești la curent cu procedurile de siguranță și că știi ce ai de făcut în cazul unei urgente.

Dacă îți place schiul de tură și vrei să continui cu excursii și mai aventuroase, la altitudini și mai mari, este foarte recomandat să faci un curs pentru siguranță în caz de avalanșă. Sunt disponibile și în România pentru cei care vor să înțeleagă mai bine terenul predispus la avalanșă și ce să faci în caz de avalanșă.

Îmbunătățește-ți condiția fizică

Schiul de tură presupune foarte multă anduranță. La fel ca la mtb cross country. Când pleci pe munte este important ca nivelul tău de fitness este potrivit pentru traseul ales. Chiar dacă mai întâi vei începe cu trasee ușoare, în timp nivelul turelor va crește, iar condiția ta fizică trebuie să facă față.

O tură de schi de tură poate conține: trekking, schiat la vale, cățărare și mers prin zăpadă adâncă. Activitatea asta poate fi epuizantă. Dacă nu ai acces direct la zăpadă te poți antrena acasă, făcând alergare, ciclism, sală, cross-training etc. Ține cont de asemenea că și altitudinea mare te poate afecta.

Capătă ceva experiență la cățărare

Deși nu este nevoie să fii expert la așa ceva, puțină experiență nu strică să ai, pentru că în teren va conta mult. Schiul de tură înseamnă deplasare pe o varietate foarte mare de teren: gheață, stâncă, creste expuse și versanți abrupți.

Înțelegerea elementelor de bază în privința cățărării alpine și cunoașterea echipamentului folosit, te va ajuta foarte mult în teren. Acest lucru te va ajuta și să înțelegi cât de folositoarele sunt celelalte echipamente, cum ar fi pioletul sau colțarii.

Găsește un partener de tură

Nu este deloc recomandat să ieși singur la schi de tură. Este un sport pentru care ai nevoie de minim un partener, și pentru siguranță, dar și pentru a învăța unul de al altul. Pentru a ieși la ture pe munte, începătorii trebuie să-și găsească grupuri pe care să le însoțească.

Nu pleca niciodată singur pe munte la schi de tură și întotdeauna spune oamenilor unde mergi, că să știe unde să vină după tine la nevoie. Este o procedură foarte importantă care ține de siguranță. Când pleci în excursie, asigură-te că ești împreună cu cineva cu mai multă experiență decât tine.

Schiul de tură este una dintre cele mai palpitante și plină de satisfacții activități outdoor, perfect pentru cei cărora le place aventura, muntele și natura. Este de asemenea una dintre cele mai potrivite metode de explorare a sălbăticiei și a munților înzăpeziți. Însă dacă ești începător, nu uita că primele excursii trebuie făcute cu cineva care știe deja bine ce înseamnă schiul de tură și care, la nevoie, te poate ajuta.

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma