Ai fi dispus să plătești 100 de euro ca să nu ți se fure bicicleta de… să zicem… 3.000 de euro? Cu această întrebare în minte, orice persoană ar trebui să ia decizia de achiziționare a unui antifurt pentru bicicletă. Există desigur biciclete cu valori mai mici, dar cu siguranță investiția într-un antifurt de calitate va fi mai mică decât valoarea produsului pe care-l expui. Ca fapt divers, avem și câteva statistici la dispoziție: timpul mediu necesar unui furt de bicicletă este de 3 minute, iar dacă hoțul consideră că va dura mai mult, acesta renunță sau trece la altă bicicletă. Pe de altă parte, 95% din cazurile de furt sunt decizii luate pe loc, prea puține fiind premeditate. Factorul de timp este dat în fond de performanța antifurtului. Dacă am lega bicicleta cu 3 antifurturi spre exemplu, acest factor ar depăși cu siguranță calculele făcute de potențialul hoț, iar acesta ar renunța imediat. Însă cum nimeni nu vrea să investească în 3 antifurturi, soluția ideală este să ai unul puternic.
Se spune că niciun antifurt nu poate rezista unei tentative, dat fiind faptul că hoții au la îndemână diverse scule. Dar cum spuneam mai sus, acesta poate fi descurajat printr-un produs care cedează mai greu. Punând toate aceste lucruri în calcul, antifurtul ideal nu este nici prea greu, nici prea ușor, este simplu de transportat și bineînțeles, are un preț atractiv, deși acest factor din urmă nu ar trebui să fie relevant în decizia de achiziționare, mai ales dacă dorești să protejezi un bun cu o valoarea mare.
Cei de la Abus ne-au trimis mai multe tipuri de antifurturi, pe care o să vi le prezentăm în acest articol. Este o trecere în revistă a variantelor pe care le oferă liderul în domeniu, acesta fiind și motivul pentru care le-am trimis această propunere. De remarcat este faptul că antifurturile pentru biciclete trimise, figurau cu un nivel de protecție de la 6 din 15 în sus. Ca mențiune, un cablu din oțel cu nivel de securitate 1, măsoară în diametru 7.5mm, pe când unul cu nivel de securitate 6, măsoară 20mm în diametru. Cred că nu mai sunt necesare alte explicații.
Nivelurile de securitate sunt categorisite de ABUS după cum urmează:
Nivel de securitate 1-4
Oferă un nivel de securitate standard, potrivit pentru legarea unei biciclete de copii, sau adițional de asigurare al accesoriilor pe zone care prezinta risc scazut de furt.
Nivel de securitate 5-9
Lacătele din aceasta categorie oferă siguranță suplimentară pentru zonele de risc redus și pentru bicicletele entry-level
Nivel de securitate 10-15
Aceste lacăte oferă siguranță maximă și sunt destinate bicicletelor High-End în medii urbane sau în zone cu risc ridicat de furt. 15 reprezintă nivelul maxim de securitate și este marcat în cerc roșu distinctiv.
Antifurturi de nivel 6
Abus Catena 685 – este un lanț cu zale pătrate, din oțel dublu călit, disponibil cu un înveliș oferit în mai multe culori. Închizătoarea este prevăzută cu cheie cu 6 pini, este ușor de transportat și are o lungime fie de 85, fie de 110cm.
Preț: 142 lei
Steel-o-flex Raydo Pro 1460 – este un lacăt armorat, confecționat din cablu de oțel învelit în zale de protecție, maleabil și poate fi transportat ușor. Este dotat cu cifru, iar acesta poate fi iluminat pe timp de noapte prin apăsarea unui buton. Este prevăzut și cu o protecție de PVC pentru a nu zgâria cadrul bicicletei, iar singura lungime disponibilă este de 85cm.
Preț: 219 lei
Antifurturi de nivel 7
Abus Ivera 7220 – face parte tot din categoria lacătelor armorate, cu cablu din oțel (diametru de 22mm). Este ușor și poate fi compactat rapid, iar materialul care-l învelește este foarte flexibil și protejează cadrul bicicletei.
Preț: 169 lei cel mai bun raport greutate/preț
Abus Facilo 32 – este un lacăt de tip U, cu o tolă de 12mm rotundă și capete pătrate. Interesant este că acest model este livrat extra cu un cablu de oțel de 10mm și o lungime de 140cm, cu ajutorul căruia pot fi asigurate alte părți ale bicicletei. Nu se poate îngheța cu spray cu azot lichid ca să devină casant și ușor de spart.
Preț: 200 lei
Abus Tresor 1385 – este construit din zale pătrate de 7mm din oțel dublu călit, protejate de un material sintetic. Închizătoarea este cu cifru, iar interesant este că fiecare cifru are același sunet pentru a nu fi ușor de ascultat și de ghicit. Este disponibil în dimensiunile de 85 sau 100cm și se poate înfășura ușor pe ghidon sau pe tija de șa.
Preț: 155 lei
uGrip Bordo 5700 – se numără printre cele mai interesante lacăte de la Abus, având o greutate de 830 de grame și fiind pliabil. Vine cu suport de cadru (teacă), deci poate fi înlăturat facil când nu este necesar. Barele din care este confecționat au o grosime de 5mm, învelite cu un material foarte moale pentru a nu zgâria cadrul. Este produs în 7 culori distincte pentru a se asorta cu bicicleta și printre altele, este cel mai bine vândut lacăt pliabil al celor de la Abus.
Preț: 250 lei – cel mai bun raport performanță/greutate/preț
Antifurturi de nivel 8
Steel-O-Chain 880 – este construit cu zale pătrate de 7mm, din oțel dublu călit, protejate desigur de un material sintetic (util atât pentru a nu zgâria bicicleta cât și pentru a proteja de intemperii sau oxidare lanțul). Închizătoarea beneficiază de o cheie cu 6 pini, iar dacă vrei un nivel de protecție superior, este disponibil și în versiunea cu zale pătrate de 8mm, cu un nivel de securitate 10. Poate fi achiziționat cu o lungime de 85 sau 110cm.
Preț: 229 lei
Antifurturi de nivel 9
Steel-O-Flex 950 – este un cablu lung, de 100cm, îmbrăcat în material PVC și care este confecționat dintr-un cablu de oțel, protejat cu zale exterioare de otel, diametrul fiind de 25mm. Are închizătoare Abus Plus (o variantă mai performantă decât cea clasică) și este livrat cu două chei. Carcasa mecanisumului de închidere beneficiază de tehnologia Power Cell, fiind rezistentă la atacurile prin lovire sau tensionare.
Preț: 369 lei
Granit 460 – este un lacăt sub formă de U, are o tolă de 12mm cu secțiune pătrată, testat împotriva spray-ului cu azot lichid și are un mecanism de închidere la ambele capete. Tola este prevăzută cu un înveliș din PVC care protejează cadrul bicicletei, iar înălțimea tolei poate fi de 23 sau 30cm, în funcție de versiune.
Preț: 249 lei
Antifurturi de nivel 10
Bordo 6000 – este un lacăt pliabil în două variante de lungime, de 90 și de 120cm. Barele au o grosime de 5mm și este livrat cu două chei. Poate fi achiziționat separat și în varianta cu cifru. Nu zgârie cadrul deoarece este învelit într-un material special.
Preț: 380 lei
Antifurturi de nivel 15
Granit X-Plus 540 – Tola de 13mm are secțiune pătrată, mecanismul închide la ambele capete ale U-ului, există două chei în dotare din care una cu lumină integrată. Tola poate fi comandată cu o înălțime de 23 sau 30 de cm.
Preț: 549 lei
Bordo Granit X-Plus 6500 – acesta este cel mai sigur lacăt de la Abus și vine în formă pliabilă. Confecționat din bare de 5.5mm grosime, acesta beneficiază de alte două învelișuri pentru a proteja cadrul bicicletei. Cheia beneficiază de un LED astfel încât să vezi și noaptea exact ce faci. Mai mult decât atât, acest antifurt vine cu o teacă ce poate fi montată pe cadrul bicicletei. Este de altfel și cel mai greu și cel mai scump din această comparație.
Preț: 599 lei – cel mai bun raport performanță/preț
Concluzii
Cu toate că cel mai bun antifurt este acela de a nu lăsa niciodată bicicleta nesupravegheată, uneori este necesar să ne despărțim pentru scurt timp de aceasta. În acest caz, singura soluție rămâne un antifurt serios, care poate avea doar rolul de a descuraja. Bestseller-ul celor de la Abus, uGrip Bordo 5700, mi s-a părut o variantă de luat în seamă date fiind dimensiunile compacte și posibilitatea de prindere de cadru, alături de Ivera 7720, care este foarte compact, ușor și cu un preț cât se poate de decent. Desigur, aș opta oricând pentru modelul de top Granit X-Plus 6500, însă dimensiunile și greutatea îl fac greu de transportat.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…