Categorii: Accesorii

Trainer-ul Tacx IRONMAN® Smart (2016)

La invitaţia celor de la Trisport.ro, primul magazin românesc online dedicat triatlonului, am testat trainer-ul Tacx IRONMAN® Smart. Acesta este o versiune a modelului Genius Smart dedicată triatloniştilor, cu logo-ul IRONMAN® imprimat şi cu un pachet ce include accesoriile de conectare la PC Upgrade Smart (telecomanda şi antena USB-ANT+), software-ul Tacx Trainer Software Advanced 4.0, suportul Skyliner pentru roata din faţă, un bidon Kona şi licenţa pentru filmul traseului Kona IRONMAN® World Championships.

Trainer-ul este unul dintre cele mai avansate de pe piaţă. Acesta face frânarea cu ajutorul unui motor electric ce poate aplica o forţă de până la 1500 W pentru o perioadă de 10 secunde. Cu ajutorul acestui motor puternic, se pot simula pante cu o înclinaţie de până la 20%. De asemenea, este posibilă şi simularea coborârilor cu o înclinaţie de până la 5%. În cazul antrenamentelor de sprint, poate fi simulată o rezistenţă de 1200 W pentru o perioadă de 1 minut.

Ca şi conectivitate, trainer-ul comunică pe ambele protocoale folosite în domeniu, ANT+ şi Bluetooth Smart, fiind capabil să se conecteze astfel la diverse dispozitive: telefon, tabletă, ciclocomputer, smartwatch, informaţiile putând fi afişate simultan pe mai multe dintre acestea. Tacx pune la dispoziţie o aplicaţie gratuită pentru telefoane şi tablete, compatibilă cu sistemele de operare Androit, iOS şi Windows Mobile.

Un trainer smart diferă de cele normale în primul rând prin capacitatea sa de a transmite (folosind protocoalele ANT+ sau Bluetooth Smart) informații către alte dispozitive despre viteză, cadență şi putere. In acelaşi timp, modelele mai performante, cum este şi cel testat, sunt capabile să şi primească informații de la dispozitivele cu care sunt conectate, astfel acestea putând regla automat rezistența motorului. În acest mod se pot efectua antrenamente complexe sau se poate simula un traseu real cu diferențe de nivel. Cel mai simplu model de trainer smart de la Tacx este Satori, dar acesta este capabil doar să transmită informații, reglajul puterii fiind manual. Vortex este primul model din gamă capabil să primească de la alte dispozitive comenzi pentru reglarea puterii.

Pentru conectarea la PC se foloseşte kit-ul Upgrade Smart şi aplicaţia Tacx Trainer Software 4.0, ambele incluse în pachet. De asemenea, se poate conecta şi la alte aplicaţii compatibile de pe piaţă, cum ar fi simulatorul Zwift.

Dacă nu este conectat la niciun dispozitiv, trainer-ul funcţionează crescând rezistenţa odată cu creşterea vitezei pentru păstrarea unei puteri constante la pedalat. Deci la nevoie trainer-ul se poate folosi şi separat pentru antrenamente sau încălzirea dinaintea unei curse. Acesta este compatibil cu roţi între 26 şi 29 inch.

Am testat trainer-ul atât în varianta deconectată, cât şi conectat la mai multe dispozitive: telefon, tabletă, ciclocomputer Garmin Edge 520 şi PC cu TTS 4.0 şi Zwift.

Montarea bicicletei este simplă, cu ajutorul unui levier clasic de strângere a roţii spate, similar cu alte modele. Ca şi funcţionare, trainer-ul este deosebit de fluid. Odată cu creşterea rezistenţei, lucrurile devin foarte realiste. Astfel, la pante de peste 10%, devine necesar pedalatul în picioare iar simularea pantei de 20% este o provocare destul de serioasă. Există o mică întârziere de 2-3 secunde din momentul în care se dă comanda dintr-un dispozitiv şi momentul în care rezistenţa începe efectiv să crească, dar apoi creşterea este rapidă. Totul funcţionează perfect. Modul de coborâre este perfect pentru momentele de recuperare, când se doreşte scăderea nivelului pulsului.

La finalul antrenamentului, trainer-ul se împachetează într-o geantă specială, fiind gata pentru depozitare sau transport fără să ocupe mult spaţiu.

Să vedem cum arată aplicaţiile de pe dispozitivele la care se poate conecta trainer-ul.

Aplicaţia TTS4 pe PC

Cea mai completă aplicaţie este Tacx Trainer Software 4.0, disponibilă pentru PC-uri cu Windows. Conectarea se face cu ajutorul pachetului Upgrade Smart inclus. Aplicaţia face o gestiune a antrenamentelor şi permite mai multe tipuri de exerciţii. Se pot alege antrenamente în funcţie de pantă, putere, HR, putere relativă sau HR relativ, fiecare în funcţie de timp sau de distanţă.

O opţiune de antrenament este folosirea filmelor. Acestea sunt special realizate pe diverse trasee de concurs sau pe alte drumuri celebre în ciclism. Filmele trebuie achiziţionate separat, în pachet fiind inclus filmul traseului Campionatelor Mondiale de IRONMAN Kona. Filmul se derulează cu o viteză identică cu cea de rulare a bicicletei, iar pe ecran pot fi afişate diverse informaţii: viteză, putere, cadenţă, pantă, distanţă sau timp. După preferinţe, acestea pot fi afişate şi în formă grafică, suprapuse peste film sau în fereastră separată.

La afişarea graficelor în fereastră separată, se poate selecta uşor informaţia de care este nevoie, pentru a nu încărca ecranul prea mult.

TTS 4.0 mai are şi un mod de antrenament în realitate virtuală, cu trasee de curse clasice transformate în animaţie. Există de asemenea şi un mod de antrenament multiplayer, unde se poate concura cu alţi utilizatori reali conectaţi prin internet.

Pentru utilizarea meniurilor aplicaţiei se foloseşte telecomanda de pe ghidon inclusă în pachetul Upgrade Smart.

Aplicaţia Zwift pe PC

Tot cu ajutorul kit-ului Upgrade Smart, trainer-ul se poate conecta cu populara aplicaţie de realitate virtuală Zwift, unde se poate concura pe trasee de concurs atât cu ciclişti virtuali cât şi cu alţi ciclişti reali conectaţi prin internet cu ajutorul unor dispozitive compatibile. Zwift are şi o aplicaţie pe smartphone care permite comanda funcţiilor de pe bicicletă, în timpul pedalării.

Aplicaţia Tacx pe tabletă

Aplicaţia de pe tabletă este gratuită. Aceasta dă posibilitatea mai multor tipuri de antrenament: în funcţie de pantă, putere sau HR, dar şi cu ajutorul filmelor. De asemenea, sunt gestionate antrenamentele anterioare.

La folosirea într-unul din modurile pantă, putere sau HR, pe ecran pot fi afişaţi toţi parametrii doriţi de utilizator, iar valoarea pantei sau puterii poate fi selectată de pe ecran. În cazul antrenamentelor pe bază de HR, trainer-ul creşte puterea până la atingerea valorii de HR dorite.

În modul film aplicaţia funcţionează asemănător cu cea de pe PC. Ea vine cu două filme demo, fiind posibilă achiziţionarea ulterioară de filme suplimentare.

În funcţie de posibilităţile de conexiune ale tabletei, se pot conecta senzori de HR, cadenţă sau viteză pe ANT+ sau Bluetooth Smart. Pentru antrenamentele pe bază de HR este nevoie de un senzor conectat. Am testat funcţionarea cu un senzor ANT+ de la Garmin şi unul Bluetooth Smart de la Geonaute şi a funcţionat cu ambele fără probleme.

Aplicaţia Tacx pe smartphone

Aplicaţia pentru smartphone este de asemenea gratuită şi este asemănătoare ca funcţionalitate cu cea de pe tabletă, lipsind însă filmele. Conectivitatea cu senzorii este dependentă din nou de capacităţile telefonului.

Funcţionarea cu Garmin Edge 520

Trainer-ul se poate conecta pe ANT+ cu orice computer compatibil cu acest protocol. Astfel, el transmite către acesta informaţii despre viteză, dar şi despre putere, acestea putând fi folosite în cadrul antrenamentelor în funcţie de capacităţile computerului respectiv. Noi am testat funcţionarea cu un Garmin Edge 520. Computerele Garmin Edge sunt dispozitive ultra-performante pentru măsurarea în timp real a parametrilor turei, acestea fiind disponibile alături de multe alte produse Garmin la trisport.ro

Concluzii

Trainer-ul Tacx IRONMAN® Smart este unul dintre cele mai performante modele de pe piaţă ce folosesc frânarea pe roată. Pachetul este foarte avantajos. Posibilitatea de simulare a urcărilor de +20% şi a coborârilor de -5% oferă capacitatea de a genera antrenamente variate şi eficiente. Măsurarea puterii ajută foarte mult în evaluarea performanţelor şi pentru un antrenament eficient. Posibilităţile de folosire a filmelor şi a realităţii virtuale face antrenamentele mai puţin plictisitoare şi mult mai atractive, iar funcţia de multiplayer dă posibilitatea antrenamentelor de grup, mai ales iarna, fiecare pedalând la el acasă. Nu în ultimul rând, posibilitatea conectării la un număr mare de tipuri de dispozitive şi existenţa aplicaţiilor dedicate pentru PC, tabletă şi telefon face ca trainer-ul să fie extraordinar de versatil şi utilizabil în orice moment şi în orice situaţie.

Recomandăm fără ezitări acest trainer celor care doresc să se antreneze eficient în extra sezon şi care sunt dispuşi să plătească preţul destul de mare al unui astfel de dispozitiv. Costurile se vor regăsi în forma fizică din primăvară. În plus, se evită cheltuirea unor bani cu abonamentul la cycling, astfel că banii se amortizează în maxim 2-3 sezoane de iarnă.

Pentru cei ce doresc să testeze acest model, acest lucru este posibil, fiind nevoie să vă programaţi în avans pe e-mail la adresa contact@trisport.ro

Preţ: 5800 lei (momentan redus la 3599 lei)

Distribuitor: www.trisport.ro

Importator: www.magazinzuldebiciclete.ro

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

2 zile in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

4 zile in urma

Prologo lansează noua gamă de șei AGX “Slide Control” cu control al alunecării

Prologo AGX înseamnă „Aventură, Gravel, Ciclocros”, iar noua serie de produse din această gamă vine cu control al alunecării și…

o săptămână in urma