Categorii: AccesoriiDiverse

Sistem complet de antrenament de ciclism indoor de la Wahoo

Trainerele smart pentru antrenamentul de ciclism indoor au explodat în ultimii ani ca performață și complexitate. Wahoo, unul dintre primii intrați pe piața trainerelor cu acționare directă, ce nu mai au nevoie de roata din spate, au dezvoltat două modele foarte bune, la același nivel de performanță cu concurența care de multe ori are mult mai mare experiență în domeniu. Este vorba de modelul cu acționare directă Kickr și de varianta sa ceva mai economică dar tot performantă Kickr Core. Practic putem spune că în acest domeniu Wahoo este la un nivel absolut competitiv pe piață.

Tot de la Wahoo însă, au apărut pe piață niște produse invoatoare care, folosite împreună cu trainerele Kickr, fac experiența antrenamentului indoor mult mai realistă. Este vorba de Kickr Climb și Kickr Headwind, care simulează excelent unul înclinația bicicletei, celălalt vântul de pe traseu!

Am primit la test de la SportGuru, importator autorizat Wahoo, un set format din trainerul Kickr Core, dispozitivele Kickr Climb și Kickr Headwind și covorașul Fitness Kickr! Împreună, toate acestea crează un sistem unitar care odată conectat la o aplicație de antrenament virtual face ca întreaga experiență să fie unică și extrem de realistă! Pachetul este vândut de Wahoo sub numele complet de Indoor Wahooligan Bundle. Noi am folosit pentru test cel mai utilizat program online de antrenament în realitate virtuală, Zwift, deoarece este cel folosit de majoritatea utilizatorilor.

Kickr Core este modelul de trainer economic din gamă, dar acest lucru nu îl face să fie slab ca performanțe, dimpotrivă! Cu o rezistență maximă de 1800 W și o pantă maximă simulată de 16% este absolut suficient pentru orice ciclist amator și chiar profesionist. Modelul de top Kickr oferă o rezistență de 2200 W și o pantă simulată de 20%. Ambele măsoară puterea cu o precizie de 2%, deci din acest punct de vedere modelul Core este absolut respectabil ca performanțe.

Pe lângă performanțele foarte bune, scos din cutie, Wahoo Kickr Core arată foarte bine, se montează rapid și este dotat cu toate accesoriile necesare pentru a monta o gamă largă de biciclete, spre deosebire de unele modele concurente la care adaptoarele trebuie achiziționate separat. QR de 130 sau 135 mm, ax thru de 12×142 sau 12×148 mm? Nicio problemă, totul e în pachet, lucru util pentru cei ce au mai multe biciclete. Poate va fi dificil să montați o bicicletă de Downhill, dar cine ar face asta? Doar dacă folosiți pinioane Campagnolo sau SRAM AXS va trebui să cumpărați un freewheel suplimentar. Kickr include chiar și un set de 11 pinioane 11-28, la Core însă e nevoie de pinioanele noastre. În rest, 4 șuruburi cu prindere foarte rapidă, alimentatorul în priză și trainerul e gata de folosire!

Conectarea se face prin cele două protocoale uzuale BTLE și ANT+. Pentru conectarea prin ANT+ la calculator e nevoie de un dongle sau o antenă care nu sunt incluse, dar eu am deja așa ceva și am conectat trainerul prin acest protocol. Totul a mers perfect în Zwift. Din când în când e nevoie de o calibrare care se face extrem de rapid: se pedalează până la 37 km/h și apoi se lasă trainerul să se oprească singur! Maxim 2 minute, dar trainerul trebuie să fie încălzit 10 minute înainte! Astfel ne asigurăm că avem mereu puterea corectă măsurată. Baza e extrem de stabilă și rigidă și nu dă semne de dezechilibu nici la cele mai brutale sprinturi sau cățărări, iar eu am o greutate destul de mare.

Din punct de vedere a simulării, trainerul acționează prompt dar nu brutal, oferă rezistența dorită iar pe coborâri sau la oprire are o inerție asemănătoare cu cea a bicicletei adevărate. Valorile de putere măsurate corespund cu cele citite de pedalele Garmin Vector 2s ce le folosesc pe bicicleta mea. Am atacat pe Zwift pante lungi, pante abrupte, pante cu variații dese, peste tot s-a descurcat excelent. Când s-a depășit panta de 16% practic nu am simțit vreo limitare, dar cu siguranță puterea s-a compensat atunci din forța picioarelor. Mie personal mi se pare că versiunea Core are performanțe suficiente.

Wahoo Kickr Climb e un accesoriu inovator și absolut genial. Practic se renunță la roata față, aceasta fiind atașată de Climb și urcată și coborâtă în funcție de traseul simulat. Prinderea se face cu ajutorul unui număr absolut impresionant de adaptoare, mi-e greu de crezut că se poate găsi o furcă incompatibilă! Climb poate simula o pantă între -10% și +20%, adică corespunzător cu performanțele modelului de top Kickr. Instalat cu un Core va simula doar o pantă de +16%, suficientă de altfel.

Climb lasă furca liberă să se rotească, lucru destul de ergonomic. Comanda se face cu o mică telecomandă cu fir ce poate fi montată pe ghidon sau lăsată într-un spațiu special pe dispozitiv. Practic, Climb se conectează cu trainerul, nu cu aplicația, iar informația despre pantă o primește de la acesta. Împerecherea are loc imediat, fără probleme. Climb are două moduri de funcționare, selectabile de la butonul median de pe telecomandă: automat, când înclinația e comandată de trainer sau manual, când înclinația poate fi controlată de la butoanele de sus și jos de pe telecomandă. Trebuie puțină atenție să se treacă Climb în modul automat, deoarece am observat că el pornește inițial în modul manual de fiecare dată. Se alimentează simplu, cu un adaptor, de la rețea.

Funcționarea este extrem de fină și neinvazivă. Practic variațiile mici ale pantei nici nu se simt, dar se observă. Doar dacă panta variază brusc ridicarea și coborârea sunt mai invazive. Avantajul nu e doar realismul ci și faptul că se pot antrena mușchii exact în poziția în care lucrează pe urcare, diferită de cea de pe plat! Funcția de înclinație negativă nu mi se pare utilă ca antrenament, dar e foarte plăcută ca element de simulare realistă.

Kickr Headwind e un ventilator smart. Dar nu e doar smart cu numele ci chiar e realizat smart, ca toate produsele Wahoo ce le-am încercat! Zic asta deoarece modul său de funcționare a fost gândit foarte bine. El are trei moduri de funcționare. Primul mod e manual, cu 4 grade de putere, ceva ce regăsim la orice ventilator. Headwind poate însă să fie controlat în două moduri diferite. Primul mod este în funcție de viteza de rulare simulată. Pentru asta, se conectează cu trainerul sau cu un senzor de viteză de pe bicicletă. Este modul realist, dar nu neapărat cel optim. Asta deoarece pe urcare, unde viteza e mică, fluxul de aer va fi tot mic. Dacă vrem să simulăm realist urcarea, e ceea ce avem nevoie, dar dacă vrem să dăm totul e nevoie de un flux de aer mult mai mare. Din acest motiv, Headwind se mai poate lega (și aici mi se pare că s-a lucrat smart)… la centura de puls. În acest mod, fluxul de aer depinde de nivelul de puls, primind vânt mai puternic cu cât efortul depus e mai mare! E modul ideal de funcționare dacă vrem performanță totală!

În rest, Headwind este compact și direcționat perfect. Unghiul în care vine aerul face posibilă amplasarea acestuia aproape de bicicletă, pentru a nu ocupa prea mult loc în cameră. Nu are telecomandă, așa că pentru modul manual sau dacă se dorește schimbarea modului de funcționare, e nevoie de o pauză.

Covorașul Fitness Kickr merită paragraful său. Asta pentru că e de o calitate foarte bună dar mai ales de dimensiuni potrivite pentru a primi toate aceste accesorii, o masă pentru laptop/tabletă și mai rămâne spațiu și pentru a depozita de exemplu pantofii de șosea care sunt destul de contondenți cu gresia sau parchetul.

Concluzia

Pachetul Indoor Wahooligan Bundle cred că e cel mai complet pachet de pe piață pentru antrenament indoor folosind propria bicicletă disponibil pentru a fi folosit acasă. Singurele sisteme mai performante sunt bicicletele complete și benzile, care ating prețuri mult mai mari și în cazul benzilor nu se pretează pentru utilizare acasă datorită dimensiunilor. Combinația dintre Wahoo Kickr Core, Climb și Headwind, toate aranjate pe încăpătorul covoraș Wahoo Fitness Kickr, este cu siguranță visul perioadei de iarnă pentru orice ciclist serios în ceea ce privește antrenamentul său în afara sezonului!

Primit la test de la SportGuru, importator autorizat Wahoo, disponibil la toți distribuitorii Wahoo.

Prețuri:

  • Wahoo Kickr Core – 3839 lei (redus la 3647 lei la data redactării)
  • Wahoo Climb – 2640 lei (redus la 2508 lei la data redactării)
  • Wahoo Headwind – 1100 lei (redus la 1045 lei la data redactării)
  • Wahoo Fitness Kickr – 339 lei

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma