Când m-au contactat cei de la IXS mi-am dat seama că au nimerit la țanc: la nici o săptămână avea să fie Tare ca Piatra, un concurs de downhill, organizat la Piatra Neamț. Numa bine! Am fost avertizat totuși înainte că în pachet voi găsi o cască fullface, care îndeplinește normele de siguranță pentru downhill, însă este recomandată totuși pentru enduro. N-am stat să procesez informația asta, mai ales că după ce mi-am pus-o pe cap, cu greu am mai vrut s-o dau jos: s-a potrivit la fix și în plus de asta, arăta și bine. Deci, n-am pus răul înainte și am luat-o cu mine la concurs. Și bine-am făcut, căci n-am avut nevoie de ea până la final (clean run). Mai jos, în cadrul acestui articol, vei regăsi mai multe fotografii cu cele două căști IXS, ca să stabilești din capul locului ce culoare îți place mai mult.
Revenind la casca Triger FF, aceasta este un full face cu un design agresiv, cu o mandibulă foarte proeminentă și cu suficiente guri de aerisire. Atât de multe încât poți uita ușor că este vorba despre un full face. Mai mult decât atât însă, Trigger FF este ușoară. Cu cele nici 600 de grame ale sale, probabil chiar cea mai ușoară de pe piață. În plus de asta, reglajele se fac rapid și lejer, ai bureți adiționali în cutie dacă ți se pare prea largă și ajustare cu rotiță separată în partea din spate. Fixarea sub bărbie se face cu magnet (FidLock pentru cei familiarizați cu termenul), iar pentru un confort sporit, o parte din curea este acoperită cu un burete cu arici, care se înfășoară în jurul acesteia. În ceea ce privește siguranța, aceasta are o structură interioară similară unui roll-bar într-o mașină de curse, în jurul acestui X-Frame fiind de fapt dezvoltate restul de elemente. Cozorocul se poate regla pe 3 niveluri, iar astfel îți încape sub el și perechea de google-și.
Protecția extra este asigurată de tehnologia MIPS, iar ca particularitate, compatibilitatea cu google-și este asigurată. După cum se poate observa din fotografii, am avut la dispoziție chiar o pereche de la IXS, modelul Trigger (mda, aceeași denumire, aceeași culoare). De final, trebuie notat faptul că această cască a primit și numeroase premii de design, dar nu este de mirare dacă arunci o privire mai atentă la fotografii. Și că tot am adus vorba de design, pentru următorul concurs de enduro, am decis că voi încerca cască Trigger gri, combinată cu ochelarii portocalii. Mi s-a părut în fotografii că parcă aveam o portocală în loc de cap, iar noua combinație de culori pe care am descoperit-o ulterior, crează un contrast mult mai fain și mai agresiv.
Pe scurt, toate aceste cuvinte de laudă se traduc într-un preț de 1.349 de lei, nu neapărat unul mic, însă comparând cu căștile clasice cu MIPS care pot ajunge și la 1.000 de lei, atunci parcă nu sună atât de rău.
Trecem mai departe la mănușile Carve, subțirele, aerisite și foarte comode, cu palmă fără cusături care nu se strânge ca să deranjeze ulterior. Două zone pe degetul arătător și cel mijlociu sunt prevăzute cu silicon pentru o aderență sporită pe manetă. Nu au prindere în preajma încheieturii, așadar – doar le tragi pe mână, iar în acest sens materialul pare rezistent. Nu știu ce se va întâmpla în timp, însă e clar că nu le rupi partea superioară când le iei pe mână, așa cum s-a mai întâmplat uneori cu alte mănuși noi. Prețul se află în limite absolut normale, fiind oferite pentru 150 de lei. Ah, și poți scrie cu ele mesaje prietenei tale de pe smartphone.
Să trecem la protecții: în pachet am mai găsit cotierele Flow EVO+ și genunchierele Carve EVO+. Prea multe astfel de piese de protecție nici n-o să găsești la IXS, ceea ce simplifică foarte mult procesul de alegere a unora. Genunchierele Carve au fost ideale pentru downhill, din punctul meu de vedere, căci prefer să nu umblu blindat. De regulă port protecțiile după ce cad, dar de data asta am fost obligat să le am pe mine ca să știu ce să scriu despre ele. Așadar, genunchierele sunt ușoare, se trag imediat pe picior și se asigură cu două curele cu arici, una sus și una jos. Atâta timp cât le-am purtat au fost comode, însă la pedalat, partea superioară de curea m-a deranjat pe alocuri. Poate fi privit cumva ca un lucru normal, dată fiind construcția lor.
În ceea ce privește protecția, am încredere că oferă ceea ce promite, dat fiind faptul că n-am luat contact cu solul în zilele în care le-am folosit. Prețul acestora este de 499 lei. Pe de altă parte, cotierele Flow mi s-au părut foarte confortabile, aproape că nici nu le-am simțit prezența. Și ele sunt foarte ușoare și compacte și pot fi stocate imediat chiar și într-un rucsac de mici dimensiuni. Dar fiind așa comode, n-ai de ce să faci asta. Sunt aerisite și au o prindere de fixare cu o singură curea și cred că de aici se trage și confortul cu mult peste medie. Prețul recomandat este de 379 lei. În orice caz, ambele elemente, atât cotierele cât și genunchierele sunt decent aerisite și pot fi un companion bun și la competițiile de enduro.
Per total, echipamentul de la IXS testat este confortabil, pare lejer de purtat la prima vedere și chiar este, însă este gândit să ofere toată protecția de care ai nevoie. Echipamentul în 2021 nu mai este nici greu, nici realizat din materiale dure. Însă este mai scump ca acum 10 ani, un lucru pe care trebuie să-l acceptăm. O protecție eficientă și adecvată nu are un preț prea mare.
Revenind la ceea ce menționam în introducere, o să pun aici câteva fotografii cu casca Trigger FullFace și cu Trigger-ul normal – o cască de enduro care împrumută majoritatea caracteristicilor de la Trigger FF, dar care nu dispune și de mandibulă. De menționat este că Trigger FF îmi este potrivit în dimensiunea S/M, pe când Trigger-ul normal, în dimensiunea M/L – așadar, neapărat o testare înainte de achiziție.
Trigger:
Trigger FF:
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…