Pantofi Force Hard (2017)

Am primit pentru test la redacție o pereche de pantofi de MTB de la Force cu un raport calitate preț foarte bun. Este vorba de modelul Hard, al cărui lansare am anunțat-o și noi în 2016.

Am folosit pantofii în aproximativ 500 km de ture de MTB, inclusiv în câteva ture ce au inclus push-bike destul de dur, chiar și pe bolovani (ultima fiind chiar cea în care m-am accidentat și mi-am luxat umărul). În imagini puteți să îi vedeți deci în varianta destul de ”muncită”, în care nivelul de uzură mi se pare în regulă, deloc exagerat.

Cu un preț din categoria middle-low end, pantofii arată bine și sunt plini de elemente interesante regăsite în general pe modelele mai scumpe. Ca structură este vorba de pantofi tip Race, adică cu talpa foarte rigidă și mai puțin adaptați la mersul pe lângă bicicletă. Ca greutate sunt la puțin peste 500 g bucata, deci în jur de 1 kg perechea, ceea ce îi situează în zona medie pe piață din acest punct de vedere, dar cu o greutate foarte bună în gama lor de preț.

Primul lucru remarcat la despachetare este aspectul destul de îngrijit al construcției și materialele de o calitate peste medie, deși grosimea pantofului e destul de mare față de alte modele, având un strat de burete destul de serios în pereții laterali.

Talpa este din nylon, dar există și o versiune cu talpă din carbon. Totuși și aceasta are o rigiditate decentă, suficientă pentru majoritate cicliștilor care nu caută performanța maximă dar și pentru cei mai buni care doresc un pantof pentru ture mai lejere. Zonele de uzură ale tălpii nu se pot înlocui, dar par destul de rezistente, în imagini fiind după circa 500 km parcurși care au inclus destul de mult push-bike, inclusiv pe stânci.

Am remarcat cu plăcere striațiile din zona de mijloc a tălpii care asigură aderența necesară dacă ajungem cu zona respectivă pe un bolovan de exemplu. Per total pantofii sunt mult mai adaptați la push-bike decât alte modele similare.

Pentru cei ce își doresc mai multă aderență, pantofii vin cu un set de 4 crampoane și o cheie specială cu care acestea se pot monta în locurile special prevăzute din vârf, mărind considerabil aderența pe urcările abrupte unde trebuie împinsă bicicleta.

Prinderea plăcuței SPD se face clasic, cu 2 seturi de găuri filetate, existând liniile indicatoare pentru poziționarea corectă pe centru.

Închiderea se face cu două benzi velcro și cu una cu prindere mecanică cu clapetă. Clapeta funcționează bine dar personal îmi dă impresia unui plastic un pic cam ieftin. Aspectul însă nu contează aici, rezistența e importantă iar până acum nu am avut probleme. E greu de prevăzut ce se va întâmpla în viitor. Acționarea clapetei e facilă inclusiv cu mânuși dar eliberearea ei se face de la micul buton roșu din zona superioară care poate deveni un pic cam dificil de acționat cu mănușile dacă clapeta e plină de noroi.

Este de remarcat posibilitatea de a regla cu un velcro lungimea buclei mecanice de închidere, ceea ce mărește mult ajustabilitatea pentru picioare mai mult sau mai puțin voluminoase.

Ca așezare pe picior, pantofii au o formă fermă dar relaxată, perfectă pentru ciclismul recreațional. Sunt genul de pantofi care pot fi purtați lejer la ture de o zi întreagă.

Materialul din care sunt confecționați se împarte în plastic în zona inferioară, piele artificială și zone de aerisire cu o plasă cu aspect metalic ce pare destul de rezistentă. Un mic steag al Cehiei ne arată și originile modelului.

La interior avem parte de niște branțuri de calitate, bine aerisite și foarte confortabile.

Personal recomand acești pantofi ca o alternativă excelentă la modelele cu talpă de cauciuc pe care le putem găsi în această gamă de preț. Sunt ideali pentru începătorii ce doresc să se antreneze mai serios, dar și ca pantofi de ”tăvăleală” pentru cicliștii avansați care nu doresc să își uzeze tălpile pantofilor scumpi din carbon. Iar pentru cei ce doresc un model mai performant există varianta Devil cu talpă din carbon, de asemenea la un preț competitiv.

Performanță: 7/10

Confort: 9/10

Preț: 9/10 (359 lei)

Importator: Sport Addict

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

5 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma