Test mănuși Northwave FAST Polar

Fața și mâinile sunt cele mai delicate zone ale corpului nostru. Toate celelalte, picioarele inclusiv, sunt bine protejate iarna, cu haine groase. Pe mâini și pe față însă nu putem pune lucruri voluminoase, pentru că nu mai putem lucra. Așa că echilibrul optim între protecție la frig și posibilitatea de a funcționa in parametri normali, e greu de obținut.

Recent am testat mănușile Northwave FAST Polar, destinate cicliștilor, dar nu numai. Sunt la fel de bune și dacă le folosești la turele de alergare, pentru întreținerea condiției fizice, sau la schi de tură. Nu le-aș folosi la altceva, făcut bulgări de zăpadă spre exemplu, pentru că în mare mănușile par destul de „finuțe” și nu merită să le „consumi” cu alte activități in afara de cele cele pentru care au fost gândite.

După cum și numele spune, Northwave FAST Polar au căptușeală de polar. Însă nu orice polar ci originalul Polartec flaușat, după care s-au luat toți ceilalți când au început să facă propriile polare. Faptul că au această căptușeală, spune multe, mai precis că la o grosime destul de mică a mănușii, protecția termică este chiar bună.

În plus, polarul ce căptușește interiorul mănușilor nu este un simplu polar, ci Polartec® Alpha® Direct, un material nou dezvoltat de Polartec, despre care spune că este hidrofob (nu se îmbibă cu transpirație), rezistă la umiditate și se usucă incredibil de repede. În teren am observat că proprietățile astea nu sunt departe de adevăr. Voi detalia mai jos.

De asemenea, mănușile au la exterior o membrana rezistentă la vânt, care blochează în mare măsură aerul rece sa penetreze materialul.

Palma acestor Northwave FAST Polar este simplă și nu prezintă întărituri. Confortul mâinii pe ghidon este bun, dar în cazul unei căzături și aterizări în mâini, mănușile vor avea de suferit, neavând vreo protecție suplimentară pe palmă.

De asemenea zonele aderente, cu print din silicon, sunt și acestea minimale. Avem pe degetul mare, pe indice și pe degetul mijlociu. Pe vârfurile degetelor mare și induce avem o zonă siliconată diferită care pare a fi “compatibilă” cu ecranele tactile. Spun “pare” pentru că în specificații nu este menționat că mănușile ar avea proprietatea asta. În schimb în realitate, poți opera telefonul și ciclocomputerul cu mănușile pe mână însă destul de greu. Iar precizia e modestă.

Pe laterale, mănușile dispun de câteva detalii reflectorizante, vizibile când o mașină te luminează din laterial. Și acestea sunt destul de minimaliste și discrete.

Cum spuneam mai sus, acest polar Alpha® Direct pare a fi un material interesant. Polartec spune despre el că, spre deosebire de vechiul Alpha, fără „direct”, materialul poate fi acum în contact direct cu pielea întrucât compania a regândit forma și mărimea fibrelor din alcătuirea materialului. Noul polar permite eliminarea mai eficientă a transpirației și reduce greutatea produsului în sine. Și într-adevăr, noile Northwave FAST Polar sunt FOARTE ușoare, doar 64 grame o pereche măsura L!

Alte proprietăți ale acestui material sunt: reglează temperatura în interiorul mănușii, poate fi comprimat, rezistă bine în timp, se usucă repede, are greutate redusă, permite eliminarea rapidă a umezelii de pe suprafața pielii.

Cum se comportă mănușile Northwave FAST Polar în natură?

Căldura ne interesează în primul rând. Mai precis cum se prezintă aceste mănuși când pedalezi cu ele pe mâini la temperaturi scăzute. Ei bine, treaba asta din păcate este subiectiva, pentru că fiecare resimțim frigul diferit. Unora le place mai rece, altora le place la plajă. Însă pentru cineva care, spre exemplu, poate pedala sau alerga fără protecție pentru aer rece la gură până la o temperatură de 3-5 grade, pot spune că mănușile fac față, dar la limită. Sub temperatura asta nu le mai pot recomanda. Cu siguranță îți vor îngheța mâinile. Consider că ideal de folosit ar fi până pe la 7 grade, cu extensie la vreo 4-5, dacă reziști sau dacă nu ai încotro.

În schimb da, așa cum spune și Polartec, transpiri puțin cu aceste mănuși și nu pentru că nu țin de cald ci pentru că iese umezeala repede din ele. Am observat că dacă într-o tură de 2-3 ore cu bicicleta iarna, fac o pauză de 10 minute într-un sat la un butic pentru o ciocolată caldă, când plec, mănușile sunt complet uscate, fără să le fi lăsat pe un calorifer.

Concluzie Northwave FAST Polar

Northwave FAST Polar mi-au plăcut extrem de mult din punct de vedere al construcției. Mi-au plăcut că sunt fine și destul de subțiri, deși treaba asta vine cu două dezavantaje. Pe de o parte nu sunt deosebit de rezistente la uzura externă – ghidonul bicicletei sau bețele la schi de tură, pe de altă parte reziști în ele până pe la 4-7 grade, în funcție de fiecare om. Așadar nu sunt mănuși de iarnă-iarnă, cu minus grade.

Însă avantajul construcției lor minimale constă în faptul că ocupă extrem de puțin loc în bagaj sau în buzunare, le faci ghemotoc imediat. Un alt avantaj este că la nevoie le poți folosi împreună cu încă o pereche deasupra. La bicicleta e puțin mai complicat, dar la schi de tură spre exemplu, pe poți folosi împreună cu o pereche de supramănuși simple sau, dacă e gerul bobotezei, împreună cu alte mănuși groase, fără degete spațiate.

Recomand aceste mănuși celor care ies la ture de antrenament pe bicicleta sau alergare, întreaga iarnă la temperaturi de minim zero grade. Rezista mai bine la plimbări în natură, hiking, trekking, când le poți folosi și la temperaturi mai joase, întrucât nu bate vântul cu viteză peste ele.

  • Importator: BikeFun
  • Preț la data publicării recenziei: 215 Lei

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma