Acum 4 ierni descopeream schiul de tură. Târziu, dacă mă gândesc că pe pârtie sunt din anii ’80. Dar mai bine mai târziu decât niciodată, iar adevărul este că pe măsură ce te maturizezi, descoperi sporturi noi care ți se potrivesc din ce în ce mai bine.
Dacă la schi de tură spunem că schiurile, clăparii și legăturile sunt cele mai importante părți ale echipamentului, nu putem pune totuși pe planul doi nici restul echipamentului, hainele mai precis. Și cum știm că Decathlon este de cele mai multe ori, colacul nostru de salvare, am ales să încerc echipamentul lor special și dedicat schiului de tură, jacheta și pantalonul Wedze Mountain Touring.
Pe scurt, hainele s-au comportat excelent pe munte, din punct de vedere al protecției la vremea, de multe ori dificilă. Dar cel mai mult mi-au plăcut specificațiile jachetei și pantalonilor, special gândite să ajute și să fie utile pe munte, atunci când ești la schi de tură.
Dacă nu ai răbdare să citești recenzia detaliată până la final, urmărește clipul de mai jos pentru un rezumat.
Primul lucru pe care îl observi la geacă sunt cele două buzunare mari de pe piept. Sunt buzunare, însă niște buzunare deosebite, special gândite să păstrezi acolo pieile de focă. Buzunarele sunt încăpătoare, iar aici vei pune „focile”, atunci când ai ajuns pe vârful muntelui și urmează coborârea. Este o specificație excelentă din mai multe puncte de vedere.
Pe de o parte ai focile la îndemână. Nu mai trebuie să dai rucsacul jos din spate și să cotrobăi prin el după piei. Pe de altă parte, avându-le lângă piept, acestea se vor încălzi, iar eventuala gheață depusă pe ele se va topi, gheață care scade eficiența focilor la urcare.
Impermeabilitatea contează foarte mult la tipul ăsta de echipament. Este drept că iarna precipitațiile sunt în general uscate, ninsoare, dar nu de puține ori ai parte de lapoviță și chiar ploaie. Geaca și pantalonii Wedze pentru schi de tură, au membrană cu impermeabilitate 15.000 mm coloană de apă, o valoare mai mare și decât fundul de cort al unor modele scumpe pentru patru anotimpuri, care au în general doar 10.000 mm. E drept că alte jachete, de la mărci mai „premium”, au impermeabilitate și mai mare, dar prețul cam sare prin acoperiș.
Materialul din care sunt fabricate cele două, jacheta și pantalonul, este un fâș ușor elastic. Asta ajută la mobilitate mai bună, dar și confort. Pe de altă parte când este foarte frig, materialul devine mai rigid, însă fără să devină incomod. Mie mi-a plăcut și m-a făcut să mă simt protejat de intemperii, ca într-un cocon. Gulerul este foarte înalt și ajunge aproape până la nas, foarte util când trebuie să te protejezi de viscol. Cusăturile jachetei și pantalonului, sunt vulcanizate. Este o altă caracteristică specifică echipamentului de munte, pentru vreme rea. Cusături vulcanizate înseamnă că apa nu va pătrunde la interior pe acolo.
Un alt aspect important la echipamentul tehnic este că trebuie să știi că te poți baza pe el în cele mai dificile momente sau condiții meteo de pe munte. Aici intră și fermoarele, care trebuie să funcționeze impecabil, în orice condiții meteo și să reziste în timp, chiar și când tragi în disperare de ele, indiferent de motiv. Ținând cont că jacheta și pantalonul Wedze sunt echipate cu fermoare YKK, putem fi siguri că și căsuța asta a fost bifată.
Dacă nu știi cine este YKK, află că marca este japoneză și sunt cei mai mari producători de fermoare din lume. Practic, când vrei să verifici dacă o haină tehnică este de calitate, verifici mai întâi fermoarul, dacă are. Iar dacă acesta este YKK, știi deja că ai în mână un produs bun. La jachetă mi-a plăcut și faptul că fermoarul principal se deschide și de jos în sus, un ajutor foarte bun fie când vrei să-ți aranjezi hainele în pantalon sau te cheamă natura și nu vrei să dai geaca jos.
La urcare pe munte, dacă vremea permite, urci fără geacă pe tine, iar temperatura corpului o menții bine sub control. Dacă însă e vreme rea, trebuie să urci îmbrăcat, caz în care te poți încălzi foarte tare. Jacheta Wedze are pe laterale deschizături largi, închise cu fermoar YKK, ce oferă ventilație amplă. Deschizăturile nu sunt asigurate cu plasă, asta însemnând că le poți deschide oricât de larg dorești.
Nivelul de respirabilitate al membranei jachetei, abilitatea de a elimina transpirația, este RET 10 (Resistance of Evaporation of a Textile). Cu valoarea de 10, jacheta se încadrează la “Good or Very Breathable. Comfortable at moderate activity rate” pe scala normei ISO 11092. În teren am simțit că transpiram doar dacă afară erau peste 10 grade, iar eu făceam efort foarte mare la deal. În astfel de situații, este nevoie să deschizi aerisirile cât mai larg sau chiar să dai geaca jos, dacă vremea permite. Pantalonii Wedze Mountain Toring au tot RET 10.
În partea de jos, geaca este echipată cu fustiță detașabilă. Fustița este utilă pentru că este o barieră în plus în calea zăpezii care ar intra pe dedesubt, dacă este viscol sau aluneci pe munte prin zăpadă. Fustița are fermoar și poate fi dată jos dacă este prea cald, sau nu ai nevoie de ea.
Gluga acestei geci este, de asemenea, o specificație caracteristică echipamentului dedicat schiului de tură, întrucât sub ea intră fără probleme casca de schi, pe care o porți obligatoriu la vale și chiar la deal. Din cauza asta însă, gluga este destul de mare, iar dacă nu ai cască pe cap, gluga îți va veni peste ochi. Are totuși reglaj, iar când nu porți casca, o poți micșora, pentru a sta mai bine pe cap.
La capitolul buzunare, jacheta nu stă strălucit, nu sunt prea multe, însă am observat totuși că sunt suficiente. În afara de buzunarele de pe piept ocupate de piei, mai avem la interior două din plasă elastică, unul cu fermoar și unul fără.
De asemenea, mai este un buzunar extrem de mic, sus pe mâneca stângă, unde nu are loc mai nimic în afară de balsamul pentru buze, eventual buletinul sau cardul pentru gondolă?
Nu în ultimul rând, și geaca și pantalonul sunt echipate cu sistemul pasiv de salvare din avalanșă, RECCO. Acesta funcționează fără curent, spre deosebire de transciever. Este ca o antenă, salvatorul având nevoie de un dispozitiv special care detectează această antenă.
Și pantalonii au fost gândiți special să te ajute cel mai mult când faci schi de tură. Vedem asta mai întâi în partea de jos, unde avem pe interior niște manșete din material foarte robust. Sunt gândite așa pe de o parte să reziste la uzură, dar și pentru a nu se rupe când accidental te împiedici în colțari și îi agăți de pantalon. De asemenea, manșetele sunt largi, fără elastic, gândite așa ca să intre bine peste clăpar, nu peste bocanc.
Aici avem și un dezavantaj, pentru că dacă vrei să folosești pantalonii cu bocanc, la o tură de trekking, va fi mai greu să tragi o pereche de parazăpezi, pentru că materialul ăsta de protecție, este foarte rigid și îl vei îndesa cu greu sub parazăpadă. Manșetele nu au elastic, însă pe interior avem fustița elastică, și cu bandă aderentă cu silicon, care se “lipește” peste clăpar și nu lasă zăpada să intre, atunci când începi să mergi pe munte cu schiurile în spate.
Sus la pantalon, avem și aici fustiță de protecție, și ea detașabilă. Aici aceasta este utilă pentru a nu permite hainelor să iasă din pantalon, fie când te apleci să lucrezi la schiuri, fie pur și simplu de la mers. Și la fel, dacă este prea cald, o poți scoate.
Așa cum am văzut la geacă, și pantalonii au ventilații generoase pe laterale, pe toată lungimea, asigurate cu fermoar YKK, rezistenta la apă. Faptul că pantalonii au fermoar lateral de sus până jos, înseamnă și că te poți îmbrăca cu pantalonii, dacă ai deja încălțămintea în picioare.
Buzunarele sunt doar două la număr, ambele asigurate cu fermoar. Pe cel din stânga l-am găsit folositor pentru a-mi pune acolo transcieverul, asigurat suplimentar cu centura de brâu. Îl poți păstra în acest buzunar dacă nu ai acel toc special, prins pe piept cu ham. Buzunarul drept este amplasat pe picior, și l-am găsit potrivit să țin acolo telefonul, la îndemână pentru poze. Teoretic aș mai fi avut nevoie de alte două buzunare, pentru GoPro și gps, însă cel puțin unul din ele îl poți pune în buzunarul amplasat pe chinga de brâu a rucsacului.
Potrivirea și ajustarea pe corp se face cu ajutorul bretelelor elastice, prinse cu velcro de pantalon și a chingilor de șold, și acestea reglabile cu velcro. Le-am găsit pe toate utile și ușor de folosit pentru a-mi găsi mărimea perfectă.
Am observat și un minus la acești pantaloni. Dacă la geacă, fermoarul se deschidea și de jos în sus, la pantalon nu avem opțiunea asta, care ar fi fost și mai utilă decât la jacheta, pentru momentele dificile, când natură te chemă.
Am folosit acest echipament în destul de multe ture în Bucegi, Ciucaș și Făgăraș, la temperaturi de la +20 la -10 și chiar mai puțin, pe soare și vânt cu ninsoare, iar pentru că jacheta și pantalonii sunt atât de bine gândiți ca specificații și croială, am reușit să le adaptez tot timpul la nevoile din teren. Au protejat excelent de vânt și viscol, iar când temperatura era ridicată, ventilația laterală făcut foarte bine față.
Jacheta și pantalonii Wedze Mountain Touring nu țin de cald ci protejează la vânt. Sunt făcute dintr-un fâș subțire. Însă căldura trebuie să vină de la straturile de dedesubt. În cazul meu, cu 2 straturi în partea de sus și unul la picioare, echipamentul a oferit protecție la frig și pe coborârile în viteză făcute pe vreme rea.
Croiala mi-a plăcut de asemenea, aceasta fiind destul de sport. E apropiată de corp și stă bine pe tine. Jacheta nu este largă, dar în același timp oferă spațiu suficient dedesubt chiar dacă ai nevoie să pui încă trei straturi de haine, să zicem bluză termică de corp, polar subțire sau pufoaică subțire și polar mai gros.
În afară de culorile care, recunosc că nu mi-au plăcut în mod deosebit, nu as avea ce să reproșez acestui echipament. Iar când iei în calcul și prețul extrem de competitiv al jachetei plus pantalon, atunci chiar că vorbim aici de un câștigător.
Wedze Mountain Touring – preț la data publicării recenziei
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…