Test de lungă durată – ceasul smart Evolio X-Watch Sport

La începutul lui mai, Evolio România a lansat noul ceas smart X-Watch Sport. Între timp am primit și noi o mostră. Am testat ceasul intens în toate situațiile posibile: de la sport, outdoor și recreere, la monitorizarea somnului, vorbit la telefon și făcut poze de la distanță. Noul Evolio X-Watch Sport are atât de multe funcții încât nu cred că pot fi toate acoperite în acest articol. Voi mai lăsa o parte și pentru voi să descoperiți.

Trebuie spus din start că deși Evolio X-Watch Sport știe multe, nu le știe pe toate. Poate cea mai importanta funcție pe care nu o are este legătura cu Strava sau alt serviciu similar. În ziua de azi mai toate gadget-urile de tipul ăsta se „împerechează” cu un astfel de serviciu, scopul fiind nu doar să-ți monitorizezi evoluția și să te întreci cu adversarii, dar și să arăți prietenilor ce mai faci. Practic să socializezi. De asemenea nu poți încărca hărți pe acest ceas și nici nu poți naviga.

Așadar X-Watch Sport nu oferă „vitala” conectivitate Strava deși, pe unul din meniuri, apare un buton pe care scrie Strava, dar care nu funcționează. Probabil nu este exclus ca pe viitor să meargă și treaba asta cu o versiune noua a App-ului HitFit de telefon.

UPDATE – Ultima versiune HitFit 2.0.3 permite și sincronizare cu Strava. Tot ce trebuie să faci este ca din HitFit să te loghezi în contul tău Strava, după care se face sincronizarea. Aceasta se execută manual, trebuie tu să alegi sincronizare cu Strava pentru activitatea pe care tocmai ai încheiat-o.

O altă funcție pe care ceasul nu o are este crearea unui cont online. Pe de o parte X-Watch Sport se conectează la telefonul tău smart cu ajutorul aplicației HitFit însă totul se oprește aici. Cu ajutorul aplicației poți monitoriza și analiza cam tot, de la calorii consumate în timpul efortului la ore de somn în timpul repaosului, însă pentru că nu se face și cont cu user și parola pentru a stoca aceste informații undeva online, totul se pierde în cazul în care resetezi telefonul sau reinstalezi aplicația.

De asemenea X-Watch Sport nu dispune de conectivitate ANT+ sau WiFi ci doar Bluetooh pe care o folosește la împerecherea cu telefonul. Lipsa opțiunilor de conexiune înseamnă că nu poți conecta la ceas senzori externi de puls, viteză, cadență etc. Totuși ceasul compensează prin GPS, senzor de puls integrat, senzor de inerție etc. Ecranul ceasului este în permanență oprit. Pentru a vedea ora sau alte informații, fie apeși pe unul din butoane pentru a porni ecranul fie rotești mâna spre privire, iar senzorul de inerție va aprinde automat ecranul. După câteva secunde intensitatea luminoasă scade, apoi ecranul se stinge.

Acestea fiind spuse, Evolio X-Watch Sport îl vad potrivit pentru cei care acum își fac intrarea în lumea gadget-urilor smart și au pretenții moderate. Un Garmin, Suunto sau Polar care să facă aceleași lucruri, ar costa de 5-6 ori mai mult. Așadar, la banii pe care Evolio X-Watch Sport îi cere, consider că merită din plin.

Să începem cu începutul

În cutia produsului vei primi ceasul, acumulatorul extern, cablu usb care se conectează la acumulator, care se conectează la ceas și manualul de utilizare. Pentru a folosi ceasul la capacitate maximă, trebuie să instalezi pe telefon aplicația HitFit, disponibilă pentru Android și iPhone.

Înfățișarea ceasului este bună. Personal îmi place foarte mult. Este sobră, iar carcasa din aluminiu arată și se simte foarte robust. Ceasul este mare însă nu-l consider exagerat, voluminos sau masiv. Dimensiunile sale sunt de 57.2 x 50.2 x 16 mm.

Brățara este din cauciuc, iar pe mână totul se simte foarte confortabil. În realitate ceasul seamănă foarte mult cu randările digitale pe care le vedeți pe site-ul oficial. Seamănă mult și cu Garmin Fenix, pe la concursuri și în ture fiind întrebat de multe ori ce model de Garmin este.

Și ambalajul arată bine. Cutia în care vine ceasul este similară unui produs premium. O singură problemă pot spune că am întâlnit la partea de hardware. După o lungă perioadă de utilizare a urmat o perioadă lungă în care ceasul a stat nefolosit. Când l-am luat iar la purtare, unul din butoane era gripat, se apăsa mai greu. Asta poate fi de la praful din atmosfera care s-a aglomerat în spațiile mici, transpirație acumulata etc. Ca să rezolv problema am aplicat peste buton o picătura de ulei „uscat” pentru lanț, din acela foarte subțire. Preventiv am pus și la celelalte butoane. De atunci totul merge perfect. Bănuiesc că este în regulă să folosești și ulei pentru mecanisme fine.

X-Watch Sport are o greutate de 89 grame, mai mult decât este trecut în specificațiile oficiale. Este totuși suficient de ușor pentru a fi purtat continuu zi și noapte. Însă pentru concursurile de ciclism offroad mtb recomand a fi scos de pe mână întrucât datorită greutății sale și vibrațiilor de la drum, este posibil să devină inconfortabil. Am căpătat bătături la încheietura mâinii și de la ceasuri mai ușoare. Însă pentru concursurile de șosea este în regulă.

Acționarea ceasului se face cu ajutorul a 3 butoane, din care unul este rotativ și cu ajutorul ecranului tactil. Butoanele sunt amplasate toate pe dreapta. Cel de jos pornește și oprește ceasul apăsând lung sau pornește ecranul apăsând scurt. Cel de sus pornește ecranul, pentru a vedea ora, iar la următoarele apăsări intra în meniul dedicat sporturilor. Butonul din mijloc este rotativ, iar cu acesta alegi din meniul secvențial sportul pe care urmează să îl practici. Ca să alegi sportul, apeși pe butonul rotativ. Poți face același lucru și direct de pe ecranul tactil, cu degetul.

Senzorii lui X-Watch Sport sunt: GPS, puls, inerție, monitorizare somn, termometru și barometru. GPS-ul este folosit pentru a măsura viteza, când ești pe bicicletă sau alergi, plus coordonatele geografice, când ești în modul hiking sau trekking. Semnalul GPS se prinde foarte repede. Senzorul de puls este integrat și se află pe spatele ceasului. Și acesta pare a fi foarte precis. În timpul efortului informațiile de pe ecran privind pulsul și viteza sunt actualizate permanent.

Senzorul de inerție este folosit pentru a porni ceasul atunci când întorci mâna să privești ecranul. Este o funcție utilă când ești pe bicicletă pentru că ecranul se aprinde automat atunci când întorci mâna spre tine. Pe de altă parte poate deveni enervant în timpul nopții pentru că ecranul se tot aprinde când te miști prin pat și încă nu ai apucat să adormi. De asemenea, ecranul pornește ocazional și în timpul zilei la diferite mișcări ale mâinii, asta consumând inutil bateria. Din fericire funcția poate fi dezactivată și pornită doar la un concurs când ai nevoie să știi ce se întâmplă cu organismul tău. Acest senzor e folosit și la măsurarea numărului de pași făcuți de-a lungul zilei.

Barometrul este util pentru a stabili cu precizie altitudinea. Multe dispozitive electronice folosesc doar coordonatele gps pentru această funcție, o modalitate mai imprecisă de calcul. Însă X-Watch este echipat cu barometru, la fel ca produsele din categoria premium.

Evolio X-Watch Sport poate măsura parametri pentru următoarele sporturi: ciclism, alergare indoor, alergare pe potecă (trail run), alergare (urbană), mers pe jos (activitate zilnică de rutină) și mers cu rucsacul (pe traseu de munte).

Când ești pe bicicletă, ceasul măsoară patru parametri, iar pe ecran vei avea patru câmpuri separate. Cele patru câmpuri nu pot fi modificate nici din ceas nici din aplicația HitFit. Vei avea: distanță parcursă, viteză, puls și timp de când ai început activitatea. În plus pe ecran îți este afișată ora zile, dar și dacă există semnal gps sau nu.

La final de tură poți salva sesiunea, iar dacă ai obținut un record nou, vei primi această informație pe ecranul ceasului.

Sincronizarea cu aplicația de pe telefon se face automat sau manual dacă apeși tu pe butonul dedicat din aplicație. În HitFit vei putea apoi analiza cum te-ai descurcat. Informația începe cu distanța totală a turei, timpul total și viteza medie. Poți vedea apoi harta și track-ul turei (dar nu poți exporta track-ul gpx. Se poate totuși face export de track din Strava, după ce ai sincronizat și cu acest serviciu), poți vedea zonele cardio și cât timp ai petrecut în fiecare din cele 4: anaerobic, relaxare, sesiune cardio și ardere de calorii.

Mai departe se poate analiza pulsul. Pulsul mediu este afișat din start, după care ți se prezintă un grafic de unde deduci singur care a fost pulsul maxim și minim. Din păcate nu se oferă direct cifrele. Caloriile consumate sunt afișate în următorul ecran și inclusiv viteza de ardere pe minut a kilocaloriilor. Ultimul ecran afișează altitudinile la care ai fost în timpul turei, diferența de nivel acumulată și altitudinea maximă. Nu poți redenumi numele turei pentru a-ți aminti mai ușor ulterior, unde a fost făcută.

Pentru celelalte sporturi practicate – trail run, hiking etc., informațiile afișate sunt similare: distanță totală, timp total, viteză medie sau pace pentru alergare, harta cu track suprapus, zonele de antrenament, informații despre puls, informații despre calorii și informații despre altitudine, mai exact graficul profilului, iar în cifre, diferența de nivel pozitivă și altitudinea maximă.

Ceasul suportă și notificări smart, de la sms la mailuri și apeluri. La apeluri poți chiar răspunde și vorbi de la ceas, o funcție bună hands-free în mașină sau dacă tu ești într-o cameră, iar telefonul în alta. Sunetul difuzorului ceasului nu este deosebit de puternic însă se aude bine dacă e liniște în jurul tău. Partenerul de discuție te aude foarte bine, deci microfonul ceasului este performant.

Notificarea pentru celelalte servicii cu text se face doar printr-un sunet scurt emis de ceas. Trăbuie să cauți apoi în meniul corespuzător informația, dar la care ajungi ușor. Pentru sms-uri poți inclusiv să răspunzi cu mesaje scurte, predefinite. Ulterior, mesajele le găsești păstrate în meniul pentru sms-uri.

Întrucât ceasul este în permanentă sincronizare cu telefonul, X-Watch preia și informațiile despre vreme. Este afișată în ecranul special pentru meteo așa că pentru a o accesa trebuie câteva clicuri pe ceas.

Este amuzant că poți folosi ceasul inclusiv pe post de telecomandă pentru a face poze de la distanță cu telefonul, spre exemplu atunci când ești cu selfie stick sau telefonul e instalat la distanță pe un trepied și vrei să-ți faci poză alături de grup. O altă funcție interesanta este aceea de găsire a telefonului în casă dacă l-ai rătăcit. Când o activezi, telefonul va scoate niște sunete foarte stridente, diferite față de cum sună în mod normal. Se poate și invers. Să cauți de pe telefon ceasul rătăcit prin casă. În cazul ăsta ceasul va începe să sune.

Luminozitatea ecranului se poate regla, notificările sunt anunțate cu sunet, prin vibrații sau poți face totul silent, se poate comuta pe modul avion, îl poți seta să sune la diferite ore, se pot introduce țeluri sportive pe care vrei să le atingi, poți porni muzica pe telefon de la distanță, poți înregistra mesaje vocale, are și calculator pentru momentele când ești prin magazine și vrei să faci un calcul rapid, calendarul are propriul shortcut, există și cronometru și desigur serviciul meteo care preia informațiile tot de pe telefonul smart.

Funcția de monitorizare a somnului arată câte ore dormi pe noapte. Din acest total, softul ceasului poate face diferența dintre somn normal și somn adânc. Somnul adânc este foarte important întrucât în acest răstimp organismul tău se repară și se reîncarcă pentru următoarea zi. Organele se detoxifiază, rinichii curăță sângele, corpul înlocuiește celulele moarte, vindecă rănile și construiește mușchi. Studiile spun că în medie, pentru un adult de peste 18 ani, sunt suficiente 1,5-1,8 ore de somn adânc pe noapte. Din graficul meu rezultă că stau destul de bine la capitolul ăsta.

Fiind un ceas, desigur că Evolio X-Watch Sport arată și ora. Aceasta poate fi setată manual sau alege să se sincronizeze automat cu cea de pe telefon. Poți alege grafica din 5 modele predefinite. Nu se pot downloada altele din telefon sau de pe net. În funcție de modelul de display ales, în afară de ora pe ecran mai sunt afișate: nivelul bateriei, data, numărul de pași, kilometri parcurși sau caloriile arse.

Mi-ar fi plăcut să fie afișate și simbolurile senzorilor activi. Spre exemplu dacă BT-ul este pornit, sau GPS-u, sau dacă LED-ul senzorului de puls funcționează la un moment dat.

Direct din meniul de pe ceas poți primi și rezumatul zilei, al activității tale, în orice moment al zilei. Cerculețele fiind coduri de culoare pentru diferiții parametri măsurați.

Ecranul tactil de tip IPS cu dimensiunea de 1,3 inch și rezoluție 240×240 px, se mișcă excelent. Nu îmi dau seama de calitate, dar răspunde absolut perfect la mișcările degetului. Culorile sunt vii și clare. Nu se mișcă sacadat, nu se blochează. Dar pe ploaie, ecranul ud nu mai răspunde așa bine la comenzi. Defapt, este chiar amuzant că meniurile se mișcă singure după cum se mișcă picăturile de apă pe ecran. Este cam inutilizabil. Așadar cel mai bine îl ștergem.

Funcționează bine și dacă porți mănuși de bicicleta, dar depinde și de mănușă. Am testat funcția tactilă cu două mănuși compatibile cu ecranul tactil, o pereche veche și o pereche noua. Mănușile vechi nu prea mai făceau contact cu ecranul. Greu reușeam să mișc meniul. În schimb mănușa nouă performa la fel de bine ca și când aș fi folosit degetul gol direct pe ecran.

Dacă tot am vorbit de ploaie, rezistența ceasului la apă este IP54. Asta înseamnă că X-Watch rezistă fără probleme la ploaie, dar nu și la submersie. Așadar nu înotați cu Evolio X-Watch Sport. De asemenea Evolio ne-a transmis și că nu este recomandat să faci duș cu el la mână.

Tot excelent se mișca și softul LinkIt al ceasului. Nu s-a blocat nicio dată, nu a fost nevoie de restart, mișcarea meniurilor este cursivă, iar pornirea ceasului de la zero are loc în doar câteva secunde.

Un aspect delicat al ceasurilor smart este bateria. Cât ține acumulatorul, având în vedere dimensiunea mică a bateriei și multitudinea de senzori care consumă mult. X-Watch Sport este dotat cu un acumulator de 360 mAh. Mică, dar ține suficient, detaliez mai jos. În plus, în cutie primești acumulatorul extern care are o capacitate de 400 mAh. Este ciudat pentru că deși acumulatorul extern are capacitate mai mare decât bateria ceasului, o încărcare completă cu acesta duce ceasul la doar 52%. Bateria externă dispune la de 3 LEDuri mici albastre, care indică nivelul ei de încărcare.

Însă sistemul de încărcare al ceasului este interesant. Acumulatorul extern se fixează magnetic de ceas, iar cablul usb se introduce în acest acumulator extern. Există o serie de contacte metalice între acumulator și ceas. Prin intermediul acestora X-Watch Sport se încarcă. Este un sistem pe care nu-l consider fericit. Dacă pierzi acumulatorul extern nu mai ai cum să încarci ceasul.

Pe de altă parte acumulatorul extern este util dacă te afli într-o tură mai lungă de cicloturism și trebuie să încarci ceasul, dar nu ai o priză la îndemână. Totuși, azi există nenumărate opțiuni de baterii externe, așa că nu ar fi vreo problemă dacă ai așa ceva cu tine în rucsac. Posibil însă ca Evolio să fi ales această opțiune pentru a mări rezistența la apă a ceasului. O încărcare completă durează în jur de 1,5 ore, cu încărcător normal de rețea (nu rapid).

Durata de viață a acumulatorului variază în funcție de de mulți factori cum ar fi temperatura ambientală, senzorii porniți, conectivitatea etc. Oficial Evolio spune că autonomia este de 2 zile. Însă am măsurat de mai multe ori cât ține o încărcare, iar o medie ar fi de 4-6 zile fără senzori porniți, dar incluzând un total de 3-4 ore de efort (un concurs sau o sesiune de antrenament unde am folosit gps și puls). Practic un concurs de bicicletă de 3,5 ore, la care am folosit gps-ul și senzorul de puls, a dus bateria de la 82% la 55%.

Acestea fiind spune, consider că noul Evolio X-Watch Sport este excelent pentru prețul pe care îl are. Îi lipsesc câteva funcții, spre exemplu nu poți încărca hărți și nu poate naviga, dar compensează din plin cu altele. Ecranul poate nu are cea mai bună rezoluție însă este suficient pentru informațiile afișate. Doar nu te uiți la filme. Înfățișarea este potrivită, funcționalitatea excelentă. Personal recomand cu căldura acest ceas, tuturor celor care vor să înceapă a-și monitoriza activitatea sportivă, dar nu numai, însă nu vor să dea, cel puțin momentan, de 3-5-7 ori mai mulți bani pe un ceas de nivel premium.

Sistem de operare LinkIt
Tip display IPS
Dimensiune display 1,3 inch
Rezoluție Ecran 240 x 240 px
Tip Procesor MT2502C
Frecvență Procesor ARM7, 260MHz
Compatibilitate Android 4.4 sau superior si IOS 7.0 sau superior
Bluetooth 4.0
Baterie Lithium 360mAh
Acumulator extern 3,7v; 400 mAh
Dimensiune 57.2 x 50.2 x 16 mm
Grosime 16 mm
Greutate 89 gr
Producător Evolio
Preț anunțat 699,90 Lei

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Vezi comentarii

  • Nu stiu ce sa zic, la voi suna bine descrierea acestui ceas, insa pe alte site-uri nu pre il lauda lumea. Unul din minusuri ar fi bateria, de fapt ce doare mai tare, care conform descrierii unor utilizatori nu tine mai mult de 2 zile fare senzori porniti. Acuma, nu vreau sa par absurd, insa nici sa umblu cu incarcatorul dupa mine nu mi se pare ok. Am vrut sa achizitionez acest ceas, insa 2 zile de autonomie mi se pare prea putin

    • Intr-adevar, daca este sa te iei dupa cele 3 comentarii postate la poza de pe facebook, produsul pare ca mai are nevoie de imbunatatiri. Insa cel pe care noi l-am avut la test s-a comportat foarte bine. Nu avem niciun motiv sa inventam recenzii pozitive pentru ca nu avem nimic de castigat, nu suntem platiti. Si chiar daca am fi platiti pentru timpul cheltuit cu recenzia, onestitatea fata de cititori primeaza de fiecare data. Din pacate insa nu prea poti sa mergi la noroc, sperand ca cel pe care l-ai cumparat tu va merge bine. Dar in acelasi timp diferenta de pret intre acest produs si unul din categoria premium care costa 2-3000 lei, spune destul de munte.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

5 zile in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

o săptămână in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

2 săptămâni in urma