Încălțăminte de iarnă Shimano MW7 (2016)

Pot spune că acest sezon de pseudo-iarnă a trecut ceva mai ușor și cu mult mai mult pedalat decât iernile trecute. Pe de o parte datorită vremii nefiresc de caldă, dar pe de altă parte și datorită pantofilor de iarnă Shimano MW7 pe care am avut ocazia să îi testez în acest început de an.

Shimano produce de mulți ani pantofi speciali de iarnă, așa că nu este de mirare faptul că am descoperit un produs foarte elaborat, care implementează în mod clar toate descoperirile în domeniu făcute de producător în tot acest timp.

Încă de la prima vedere am putut admira calitatea construcției și a materialelor. Exteriorul este confecționat dintr-un mix de materiale sintetice de calitate, fiind prevăzut și cu numeroase zone de aerisire. Etanșarea este asigurată de o membrană de Gore-tex, care asigură în același timp și respirabilitatea necesară la efort.

Pantofii fac parte din gama de enduro și folosesc talpa Torbal, concepută special pentru echilibru perfect pe coborâri, dar care are și o aderență bună la mersul pe jos, fiind în același timp suficient de rigidă pentru a transmite cu pierderi minime energia în pedale.

Un amănunt foarte plăcut am descoperit la montarea plăcuțelor, pantofii având imprimată pe talpă o poziție recomandată pentru acestea. Le-am montat exact după recomandare și pentru mine sunt poziționate perfect. Oricum, există posibilitatea de reglare a poziției ca și la orice pantof normal.

Pe de altă parte, pantofii nu au posibilitatea de a monta crampoane în partea din față, dar acest lucru este întâlnit în general la pantofii speciali de competiție de XC.

Senzația la introducerea piciorului în pantof este foarte plăcută. Materialul interior este moale și comod, pantofii fiind construiți un pic mai spre confort decât spre performanță. Sistemul de închidere este foarte bine gândit, cu un șiret cu blocaj rapid, o buclă cu velcro și protecția mare impermeabilă care se prinde tot cu velcro peste toate acestea. Deși am avut unele reticențe în privința faptului că protecția exterioară nu este asigurată de o buclă suplimentară, aceasta în practică nu s-a desprins de la locul ei.

Am folosit pantofii la diferite temperaturi ce au variat de la -12 la +10 grade, atât pe uscat cât și pe asfalt ud. Iarnă fiind, nu am putut să îi testăm în condiții de MTB adevărat, dar probabil niște pantofi de iarnă nici nu vor face așa ceva prea des. Protecția la vânt este desăvârșită, indiferent de viteză la picioare neajungând curentul de aer. De asemenea, în condiții normale nici umezeala nu a pătruns deloc și avem motive să fim convinși că nici pe o ploaie torențială nu va pătrunde apa în interior.

În ceea ce privește izolația termică, aceasta mi s-a părut acceptabilă, dar nu senzațională. Cu o pereche de șosete de iarnă dar nu foarte groase, limita până la care am simțit confort total a fost cam pe la -5 grade (în condițiile unui rulaj cu peste 30 km/h). La temperaturi joase aș recomanda purtarea unor șosete cu izolație termică mai bună, eventual cu o membrană inclusă. Totuși, acest lucru e valabil doar la viteze mari, pentru un rulaj în regim de plimbare pantofii izolând suficient și la -10 grade.

Ca și performanță, nu putem să ne așteptăm la același comportament cu cel al unor pantofi de vară. Greutatea este destul de mare, de 832 g la mărimea 40, mărimea 46 testată de noi ajungând spre 1 kg! Este vorba de niște pantofi chiar și de 3 ori mai grei decât unii de vară. În ciuda acestui fapt, calitatea tălpii asigură o transmitere bună a forței spre pedale, confortul este foarte bun, așa că pentru o pereche de pantofi de iarnă mi s-au părut foarte eficienți.

Concluzie: pantofii Shimano MW7 sunt unii dintre cei mai performanți pantofi de iarnă de MTB de pe piață, de foarte bună calitate dar și cu un preț pe măsură. Îi recomandăm tuturor celor ce doresc o pereche de pantofi de iarnă pentru ture în condiții de până la -10 grade, dar pentru temperaturi mai joase recomandăm totuși un model cu izolație termică suplimentară.

Preț recomandat: 250 euro

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Suport de 6 biciclete de la Thule: noul Revert

Thule a găsit o soluție de a transporta 6 biciclete pe un suport care se montează pe cârlig, un suport…

3 zile in urma

Noul Pinarello Dogma XC, hardtail și full-suspension

Pinarello, cunoscut mai degreabă pentru cursierele de top pe care le fabrică, lansează în tandem noul Dogma, o bicicletă de…

4 zile in urma

Noul Yeti SB165: acum în format mullet

O delectare pentru priviri acest nou SB165, mai ales în culoarea această albastră. Odată cu adăugarea unei roți de 29…

4 zile in urma