Încălțăminte clipless DZR Dice Tan și Link Lime

Nu trebuie să fie de fiecare dată încălțăminte cu crampoane sau cu talpă netedă (pentru curisere). În segmentul încălțămintei clipless, care-ți permite să prinzi talpa de pedală, există și un alt tip de pantof similar cu cel creat pentru pedalele de tip platformă. Talpa este dreapta, mai flexibilă decât cea a modelelor pentru MTB sau pentru șosea, care folosesc în unele cazuri chiar și carbon pentru o rigiditate mare și care oferă o libertate de mișcare mai mare atunci când te dai jos de bicicletă. DZR ne spune că acest tip de încălțăminte poate fi utilizat și în viața de zi cu zi, însă lucrurile nu stau tocmai așa. DZR Dice Tan oferă atât avantaje cât și dezavantaje, pe care le vom prezenta în cele ce urmează.

Ca să închei introducerea trebuie să menționez că DZR își are sediul în San Francisco, California și sunt o companie relativ recentă, dar care mizează pe calitate și sponsorizează rideri precum Aaron Chase, Lewis Buchanan, Ben Cruz sau Tyler McCaul.

DZR Dice Tan

La fel ca în cazul oricărei perechi de încălțăminte clipless, am cerut la test modelul Dice Tan cu un număr mai mare (43). Sunt confortabili de când îi încalți, dar din păcate trebuie legați până la ultima gaică pentru a sta fix pe picior. Altfel, călcâiul se va ridica constant, iar asta crează neplăcere. Confortul este deci prezent atunci când pedalezi nu și când mergi pe stradă. Pentru alte activități talpa relativ rigidă devine inconfortabilă, iar de condus nu prea poate fi vorba.

Versiunea cu prindere pentru plăcuțe, ideală pentru Enduro.

Tot legat de pedalat, șiretul trebuie introdus până în ultima gaură, superioară. Pentru un plus de siguranță există o curea cu arici care fixează nu doar laba piciorului ci și șiretul pentru a nu se desface în timp ce pedalezi. Poate că ați trecut toți prin experiența unui șiret prins în angrenaj și știți exact ce înseamnă. Din fericire, cu Dice Tan nu se poate întâmpla așa ceva.

În prima zi de utilizare, mi s-au părut lejeri însă după două ore de pedalat la deal am resimțit o ușoară durere în talpă, chiar în dreptul plăcuțelor de prindere. Asta se întâmplă deoarece tălpica din interior nu este ergonomică asemenea încălțămintei pentru XC, fiind de altfel destul de plată. După câteva zile durerea a dispărut, iar eu m-am declarat mulțumit.

Pielea din care sunt confecționați este de calitate.

Calitatea este la nivel înalt, începând de la materialele utilizate, îmbinări sau cusături. Absolut nimic de comentat aici și era de așteptat, dat fiind prețul de 149$ pentru acest model. După cum te aștepți sunt concepuți din piele naturală. Aerisirea este acceptabilă deși se putea face mai mult la acest capitol. Vara sunt călduroși însă reversul medialiei îl vei aprecie de fapt în zilele friguroase de toamnă sau primăvară. Cu șosetele potrivite, Dice Tan pot fi la fel de primitori chiar și în anotimpul rece.

Totul stă în detalii. Logo-ul de la spate este reflectorizant.

Ca și performanță Dice Tan sunt destul de eficienți atunci când vine vorba de energie transferată către sistemul de transmisie. Nu se ridică la nivelul unei perechi concepute special pentru XC, însă se descurcă minunat comparați cu o pereche de utilizat cu pedale flat. Controlul este mai bun, iar pedalatul mai eficient. Cumva, un upgrade firesc pentru cei care s-au săturat de pedale flat și vor să încerce nivelul superior. Este vorba de obișnuință, iar mulți vor trebui să treacă mai întâi pentru ideea de a avea picioarele prinse de pedale, după care își vor fi singuri recunoscători că au luat această decizie. De altfel, chiar și eu am decis ca pentru All Mountain sau Enduro să folosesc acest tip de încălțăminte de acum înainte și mă gândesc serios să-i folosesc și la concursurile de Downhill. Cum la Cross Country oricum foloseam încălțăminte asemănătoare, am rămas doar pe bicicleta de street cu pedale flat. Iar asta mă bucură nespus.

DZR Link Lime

Aceasta este varianta cu talpă dreaptă dar fără loc pentru montarea plăcuțelor, versiunea pentru fete. Din punct de vedere al calității se ridică la nivelul lui Dice Tan, însă mă așteptam ca talpa să fie ceva mai flexibilă deoarece nu sunt gândiți pentru a fi utilizați cu pedale clipless.

DZR însă utilizează aceeași talpă pentru toate încălțările, prin urmare și această pereche suferă la capitolul confort atunci când vine de parcurgerea unor distanțe pe jos.

Talpa este destul de rigidă pentru versiunea fără prinderi de plăcuțe.

La pedalat, aceștia sunt foarte bine fixați pe picior dar din nou am fi preferat o talpă mai felxibilă, deci mai confortabilă. Merită achiziționați doar în versiunea cu prindere de plăcuțe și este bine de menționat că ambele perechi de încălțăminte pot fi achiziționați fie cu sau fără prinderi specifice.

Concluzie

Încălțămintea ideală pentru All-Mountain/Enduro, iar la nivel de hobby, pentru downhill. Calitatea foarte bună îi recomandă, cu mențiunea că va trebui să te pregătești cu o sumă echivalentă cu cea pe care o poți cheltui pentru o pereche de încălțăminte clipless pentru Cross Country, DZR-urile de față fiind însă mai confortabili datorită felixibilității crescute a tălpii. Direcția celor de la DZR este foarte bună, la fel și performanțele, însă este nevoie de un public dispus să facă această trecere și să-și cumpere echipament pentru disciplina pe care o practică, fără să improvizeze. Eu m-am conformat și nu-mi voi mai utiliza încălțămintea de XC pentru alte discipline. Și mă declar pe deplin mulțumit.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma