Destinat să înlocuiască vechiul model de succes Edge 1000, 1030 vine cu îmbunătățiri substanțiale, un aspect fantastic și o funcționalitate de invidiat!
Am încercat să vă prezentăm principalele opțiuni într-un clip video care a ieșit destul de lung, computerul fiind extrem de complex. Mai departe, am detaliat puțin ceea ce ni s-a părut mai interesant, cu text și capturi de ecran.
Odată pornit, s-a conectat prin telefon la contul de pe Garmin Connect de unde și-a luat singur aproape toate informațiile necesare despre mine: date personale, parametrii fiziologici cum ar fi FTP sau VO2MAX la valorile măsurate anterior, dar și alte informații cum ar fi segmentele Strava preferate. Nu am regăsit și nici nu mă așteptam la asta turele vechi și tipurile de antrenament cu intervale personalizate pe care le-am creat anterior și le aveam pe vechiul 520. Nu e o problemă, cu o simplă comandă în Connect pe telefon acestea sunt trimise imediat pe 1030.
Opțiunea Navigation ne duce în meniul specific de unde putem să vizualizăm harta, să alegem un traseu salvat sub formă de Course, să căutăm POI-uri (orice, de la restaurante, ATM-uri, hoteluri, etc…), locații salvate sau încărcate recent. 1030 vine preîncărcat cu harta topo a lumii, rutabilă și plină de POI-uri. Am fost pe câteva drumuri mici cu el și le avea pe hartă, dar întotdeauna va fi o idee bună să încărcăm o hartă mai detaliată pe un card SD…
O opțiune interesantă pe care o regăsim este alegerea automată a trei trasee într-o zonă, în funcție de lungimea aleasă de noi, din traseele folosite de alții pe Connect. Am testat-o în câteva zone pe unde mă dau în mod normal iar traseele sunt absolut OK, cu precizarea că pe alocuri le-a rutat și pe drumuri neasfaltate, dar nu e vina Garmin că noi avem DN-uri și DJ-uri care arată ca acum 200 de ani.
În meniul Training găsim opțiunile ce țin de antrenament: segmentele preferate Strava, antrenamentele personalizate de noi (workouts), un calendar al antrenamentelor, posibilitatea de a defini intervale sau de a defini o țintă de antrenament (timp, distanță) dar și opțiunea de a concura cu o activitate anterioară salvată. Aici trebuie să precizăm că pe hartă apar în timp real segmentele Strava pe lângă care trecem! De asemenea, 1030 se poate lega la un trainer iar dacă e unul smart îl poate și controla.
În zona History regăsim turele anterioare salvate. În zona MyStats găsim informațiile despre performanțele proprii iar aici avem parte de noutăți interesante! Pe lângă clasicele valori VO2max, FTP, etc… avem parametrii noi de la Firstbeat, cum ar fi Training Effect separat anaerobic și aerobic, Training Load și Training Status care ne informează dacă antrenamentele au fost eficiente și dacă creștem, stagnăm sau scădem în performanță, inclusiv dacă detectează supraantrenamentul!
În stânga jos este meniul clasic de configurare a profilelor de activitate, senzorilor, a conexiunilor BT la telefon și WiFi la calculator, activarea modului Battery Save care închide ecranul când nu este folosit dar și restul configurărilor generale. Ca noutate aici avem conectivitatea cu senzorii BTLE, pentru prima dată pe un dispozitiv Edge.
În dreapta jos se află meniul Connect IQ unde regăsim toate aplicațiile suplimentare instalate. Preinstalată vine doar aplicația Strava Routes.
Edge 1030 este un dispozitiv complex despre care se pot scrie zeci de pagini, așa că am preferat să vă arătăm principalele meniuri și funcționalități într-un mic film. Nu avem cum să ajungem la toate, unele necesită anumite condiții speciale, dar vă asigurăm că le face pe toate în mod exemplar!
În final iată o listă cu noutățile introduse de 1030:
Concluzia este că, deși nu e deloc ieftin, Garmin Edge 1030 își justifică pe deplin prețul. Îmbunătățirile aduse sunt importante, dar nu neapărat cât să justifice înlocuirea vechiului 1000 sau cu atât mai puțin al modernului 820. Totuși pentru cei ce au în plan achiziția unui GPS pentru ciclism recomandarea noastră e să facă un efort și să aleagă 1030, chiar dacă e vorba de pachetul fără senzori. Se vor potrivi practic orice senzori de pe piață, compatibil BTLE sau ANT+. Funcționalitatea excelentă, ecranul performant și funcțiile noi merită sacrificiul!
Primit la test de la Extreme Riders, distribuitor al produselor Garmin pentru ciclism în România.
Preț la data publicării: 3159 lei în varianta Bundle (include senzorii de cadență/viteză fără magnet și centura de puls)
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…