Să te dai în ziua de astăzi la street înseamnă mai mult decât niște trick-uri cool sau o bicicletă solidă. În ultimii ani, producători au ascultat de vocea străzii și au venit cu haine și protecții adaptate stilului rebel al celor mai tineri, asta însemnând că toate trebui să fie și să arate cât mai cool. Desigur, pentru o persoană preocupată de familie, job și treburile zilnice, toate acestea pot părea detalii, însă pentru adolescenți (și pentru mine), aspectul hainelor este o preocupare constantă, căci invariabil, îți completează imaginea. Așadar, o chestiune de imagine este de preferat în completarea stilului de dat și al aspectului bicicletei, dar nu obligatorie.
Street poate îngloba în fond mai multe discipline, precum BMX-ul, street-trial sau street pur și simplu – oricare dintre aceste discipline presupunând să dai tot felul de trick-uri pe diverse elemente disponibile prin oraș: bănci, garduri, borduri. Mai simplu de atât (deși poate părea rigid) nu aveam cum să descriu această minunată activitate care ne ține preocupați în marile urbe, mai ales acolo unde n-avem munți. Iar în cazul meu, street-trial-ul mă ajută să-mi mențin fitness-ul, să învăț trick-uri noi și practic să rămân în formă până data viitoare când voi ajunge la munte. Şi cam atât cu introducerea. Să trecem la produse.
După articolul de ieri, în care prezentam protecțiile celor de la TSG pentru MTB, astăzi voi trece la cele urbane. Desigur, de preferat ar fi ca și în oraș să folosești măcar un set de genunchiere și de tibiere (căci pedalele platformă au în ziua de astăzi pini din ce în ce mai înalți care intră-n tibie precum dinții unui rechin), însă dacă nu consideri necesară investiția, o cască și o pereche de mănuși sunt de preferat.
O să încep așadar cu casca și mănușile care prezintă o coerență binevenită în design, deoarece arată similar. Pot fi deci folosite lejer în combinație. Casca TSG Evolution, versiunea Stickerbomb, costă 319 lei și este o cască clasică de street. Are un profil redus, așadar n-o să arăți ca și cum ai purta un tuci de mămăligă, are un hardshell exterior subțire, construit din plastic, aceasta fiind apoi prinsă de partea interioară din EPS. Totodată, construcția acoperă mai bine frunte și partea din spate, acestea fiind astfel mai bine protejate în cazul unei accidentări.
Trecând acum la potrivire și confort, casca nu are rotiță de reglaj la spate, ci mizează pe două seturi de pad-uri interioare, unele mai subțiri, altele mai groase, care pot fi înlocuite pentru o bună potrivire. Le poți înlocui pe cele laterale, pe cel din față și pe cel din spate. Inițial îmi exprimasem dorința de a testa o cască în dimensiunea S/M însă cu toate combinațiile de pad-uri posibile, aceasta îmi era mică – deși în mod normal port S/M. Așadar, am cerut apoi un M/L, care, cu pad-urile subțiri, mi s-a potrivit perfect. NU uitați deci să testați casca asta înainte de achiziție, deoarece dimensiunile par ușor atipice. Iar cei care poartă în mod normal L la cască, s-ar putea să nu se simtă confortabil cu aceastea. Doar probarea ei vă poate lămuri. Lipsa rotiței de reglaj este așadar compensată de pad-urile de interior, prinderea făcându-se ulterior cu o curea cu cataramă clasică. Curelele, ambele, se pot regla dacă vrei s-o fixezi cât mai bine pe cap. N-am apucat s-o testez prea mult în zile călduroase, însă de principiu, oferă cam aceeași aerisire ca orice cască de acest gen. Greutatea sa este rezonabilă și nu o simți pe cap la modul deranjant în timp ce te dai.
O poți găsi aici, iar o culoare alternativă, poate fi văzută aici.
În completarea căștii Evolution vin mănușile TSG Slim – tot în versiunea Stickerbomb. Acestea au un preț de 145 de lei și sunt disponibile în 6 dimensiuni, de la XXS la XL, acoperind deci o plajă foarte largă de utilizatori. De la copii până la adulți. Acestea sunt confortabile, se trag pe mână relativ rapid și nu au închidere de tip velcro: pur și simplu le tragi și gata. Sunt stabile pe mână, au palma croită din piele sintetică și sunt bine aerisite. Faptul că nu au o închidere extra, lasă mai mult loc de mișcare încheieturii – fără să devină deranjante.
Așadar, fără să-mi creeze vreo revelație, atât casca cât și mănușile sunt două produse corecte cu un preț ales decent raportat la ceea ce au de oferit. Dar partea cea mai interesantă este că pot fi purtate împreună pentru a completa un look coerent al rider-ului.
Acum însă trecem la piesa de rezistență: tricoul TSG BE5. Sau altfel spus, dragoste la prima vedere. Sunt fan al hanoracelor în general, dar nici prin cap nu mi-ar fi trecut că poate fi croită o bluză de purtat pe bicicletă cu glugă. Aceasta este bine aerisită (pe zone), este ușoară și construită dintr-un material elastic, permițând purtarea protecțiilor pe dedesubt. În plus de asta, gluga poate fi băgată pe sub cască și-ți ține de cald când este necesar. Aceasta nu este suficient de mare încât să-ți acopere capul când ai casca. Însă poate să-ți acopere doar capul când vrei să arăți cool. Ventialțiile se regăsesc sub brațe și la umeri, iar un buzunar de mici dimensiuni se află instalat pe braț. Buzunarul poate fi folosit pentru lucruri mărunte, precum stocarea unei cartele pentru gondolă sau niște bani.
Dacă dorești să-ți ștergi ochelarii, ai la dispoziție un material atașat care va curăța lentila eficient. Prețul tricoului este de 359 de lei și poate fi găsit aici.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…