Echipament de iarnă: jachetă Northwave Extreme, pantaloni Lightning și mănuși Sonic, la test

După mai bine de 2 ani de când am testat ultimul echipament de iarnă de la Northwave, m-am gândit să le scriu și să le propun să-mi trimită cele mai noi produse pentru sezonul rece. Ca noutate absolută, au sosit prin curier jacheta Northwave Extreme și pantalonii Northwave Lightning, alături de mănușile de iarnă Northwave Sonic.

Northwave Extreme

Zis și făcut, m-am schimbat rapid și am profitat de frigul de afară pentru o tură mai lungă. Trebuie menționat că hainele de față sunt concepute pentru temperaturi de sub 5 grade, altfel spus, de la 0 grade în jos, căci altfel, îți va fi foarte cald în ele. Jacheta mi-a plăcut cel mai mult, nu doar din puncte de vedere al aspectului, ci al utilității, căci iarna, nu mă mai preocupă imaginea atât de mult. Utilitatea primează. Astfel, odată ce-am luat jacheta pe mine am putut să constat rapid că se potrivește la fix, fiind mulată pe corp fără a mă strânge. Am avut doar un tricou pe sub aceasta, ceea ce pentru o temperatură de 0 grade sau chiar mai frig, este remarcabil.

Desigur, construcția este groasă, iar asta se resimte un pic și în greutatea jachetei, dar cui îi mai pasă când poți pedala în confort total? Cumva, mi-a lăsat sentimentul că aș fi blindat, un factor important atunci când te lupți cu frigul. Este prevăzută cu 3 buzunare încăpătoare la spate, fără fermoar și cu unul mai mic, cu fermoar. Mi-aș fi dorit un buzunar la piept pentru stocarea telefonului. Totodată, ideea cu introdusul degetului mare printr-o gaură, în partea inferioară a mânecii mi se pare incomodă, iar după o tură rămâne semn între degetul mare și degetul arătător. Poți desigur să eviți găurica, însă va fi o idee mai dificil să introduci mănușa.

Jacheta, mulată fiind, îți oferă o aerodinamică foarte bună dar reușește în același timp să permită și o libertate de mișcare foarte mare, fără a-ți lăsa impresia că ești învelit cu ceva gros. Partea din spate este o idee mai lungă, iar la baza jachetei există o secțiune siliconată, care asigură fixarea acesteia. Nu are aerisiri, dar mă bucur nespus că este așa, deoarece la vale n-aș fi avut niciun chef de frig în plus. Apropo de dat la vale, dacă pe urcare sau pe plat bluza ține perfect de cald, la vale vei simți o răcoare, dar nu una care să devină deranjantă. Ține cont că atunci când cobori cele 0 grade se transformă în -5. Oricum, jacheta este concepută să reziste la temperaturi de până la -10 grade, așadar nu a fost cazul să-mi fac griji. Nu în ultimul rând, trebuie menționată protecția la vânt și umiditate, memebrana având o impermeabilitate de 10.000 de mm. Pe scurt, asta înseamnă că poți sta în ploaie sau în ninsoare oricât dorești, dar dacă te bagi în apă sau pune cineva furtunul pe tine, aceasta va lăsa apa să pătrundă încetul cu încetul. Respirabilitatea este de asemenea acceptabilă, însă, la finalul unei ture de 60 km, este imposibil să ajungi uscat acasă. În fond, nu cred că s-a inventat încă o jachetă care să elimine complet, toată transpirația, ca tu să rămâi complet uscat.

Jacheta este disponibilă și în combinația de culori negru cu roșu.

Northwave Lightning

Pantalonii Lightning sunt de asemenea concepuți pentru utilizarea până la -10 grade, însă când ieși cu ei în frig nu ai aceeași protecție precum cea oferită de jachetă. Asta înseamnă că la început o să ți se pară destul de frig, ca apoi, din moment ce începi să pedalezi, să te încălzești. Față de alte modele testate, Lightning nu vin cu un material mai gros în partea frontală, însă oferă astfel o mai bună libertate de mișcare. În condițiile în care, la fel ca pentru jachetă, se aplică aceeași regulă de impermeabilitate, de 10.000 de mm, cât se poate de binevenită pe perioada iernii.

Bazonul de dimensiuni generoase este foarte confortabil, toate laudele către producător pentru acesta, deoarece cu greu găsesc un bazon care chiar să aibă grijă de fundul meu. Nu vin cu buzunare, în schimb în partea de jos ai două fermoare pentru a-i îmbrăca mai repede. De asemenea, pe lângă fermoar, se află două secțiuni reflectorizante. Partea superioară este mai subțire, iar bretelele sunt groase și confortabile.

Northwave Sonic

Mănușile nu reprezintă o noutate și nici nu sunt cea mai groasă versiune pe care o poți achiziționa, dar cu siguranță oferă mai bună protecție împotriva frigului și a ploii/ninsorii decât clasicele mănuși de toamnă. Sunt reflectorizante, iar acesta reprezintă un plus iarna când zilele sunt mai scurte și sunt călduroase. Atenție însă la dimensiunea pe care o achiziționați. Eu de regulă port M și mănușile livrate au fost desigur M, dar mi se par o idee mai mici. Nu cât să-mi țină degetele drepte, dar mi-aș fi dorit o libertate de mișcare ceva mai mare. Prin urmare, vă recomand neapărat să le probați înainte de achiziționare.

Palma este construită din piele sintetică și pentru confort sporit, au inserții de gel. Podul palmei este astfel mai mare, iar împreună cu materialele izolante din interiori, pierzi un pic acel contact direct cu ghidonul pe care-l ai cu mănușile de vară, însă este un dezavantaj unanim acceptat, pe care-l întâlnești în cazul oricărei mănuși de iarnă. Pe degetul arătător și pe cel mijlociu există o suprafața siliconată pentru a oferi aderență pe maneta de frână, iar operarea smartphone-ului se face fără probleme.

Concluzii

Noile echipamente de iarnă de la Northwave impresionează prin confort și utilitate, adică ating exact acele zone care ne interesează cel mai mult. Design-ul rămâne o chestiue de gust, iar în ceea ce privește pantalonii, nici măcar nu putem discuta de așa ceva deoarece sunt negri de sus până jos. Important este să ofere protecția necesară împotriva frigului și al umidității, fie că vine vorba despre ploaie sau ninsoare, iar aceste obiective sunt atinse cu succes. Mănușile sunt de asemenea în grafic, însă nu se ridică la nivelul de ergonomie oferit de modele mai scumpe, însă nici nu sunt vârf de gamă. Recomand acest echipament tuturor celor care sunt dispuși să cheltuiască o sumă considerabilă pentru confortul lor pe timp de iarnă, iar aceia dintre voi care ieșiți des, ați putea lua în calcul jacheta și pantalonii, mai ales că durabilitatea hainelor pare mare, așadar pot fi folosite pentru mai multe sezoane.

Încălțămintea care apare în fotografii este o pereche de Celsius Arctic 2 GTX MTB, iar un review separat poate fi citit aici.

Prețuri recomandate:
Jachetă Extreme Total Protection: 635 Lei
Pantaloni Lightning: 715 lei
Mănuși Sonic: 169 Lei
Northwave Celsius Artic 2 GTX: 935 Lei

Importator în România: BikeFun.ro

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

7 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

2 săptămâni in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma