Există mai multe modalități de măsurare a pulsului atunci când faci sport. Cel mai precis este EKG-ul (electrocardiograma), întrucât măsurarea se face la nivelul inimii, folosind direct impulsurile electrice generate de aceasta. Când facem sport, măsurarea o facem folosind centura de puls, instalată pe piept. O altă metodă este cea optică, prin care o lumină penetrează pielea „văzând” practic ritmul de curgere al sângelui prin vasele sangvine. Este o metodă mai puțin precisă, în primul rând pentru că măsurarea se face mai departe de inimă, în general la încheietura mâinii, dacă folosim un ceas cu senzor optic pentru puls, sau pe antebraț, dacă folosim un senzor optic special. Este o metoda mai puțin precisă, sau cel puțin așa credeam, până când am testat acest nou Polar Verity Sense pentru că, la fel ca orice senzor optic modern, se bazează și pe accelerometru pentru a compensa întârzierea dată de distanța față de inimă.
Însă, înainte de a intra în detalii, să răspundem la o întrebare simplă. De ce ai folosi acest senzor separat dacă: 1 – ai o centură de puls pe care o folosești pe piept sau, 2 – ai un ceas cu senzor optic inclus?
Din punctul meu de vedere, centura de puls este mai greu de folosit. Dacă este vară ok, ai puține haine și, dacă este nevoie, o poți pune/scoate ușor sau o poți reașeza la nevoie. Nu de puține ori mi s-a întâmplat ca centura să alunece de pe piept, moment în care nu mai transmitea corect. La fel de neplăcut este când uiți să o pui pe piept și ești deja îmbrăcat cu toate hainele, mai ales iarna! Dacă ai un astfel de senzor optic, ce se pune pe mână, este mult mai ușor să-l pui pe tine dacă uiți s-o faci de la început. Un alt avantaj al acestui tip de senzor este la înot, când centura de puls de pe piept poate fi trasă în jos de curentul de apă.
Pentru punctul 2, nu văd avantaj, decât în cazul în care senzorul ceasului este de slabă calitate și nu are precizie sau, pur și simplu, nu mai funcționează corect, nu se mai aprind toate LED-urile.
Polar Verity Sense vine într-un pachețel care include tot ce ai nevoie pentru a-l folosi imediat ce l-ai scos din cutie. Așadar avem: senzorul în sine, banda textilă elastică de prindere pe mână, agățătoare pentru ochelarii de înot, adaptorul pentru încărcare usb și un săculeț de transport, pe care l-am găsit chiar util, la cât de mici sunt toate accesoriile astea și ușor de rătăcit prin bagaje.
Diferența principală dintre acest nou Verity Sense și modelul anterior Polar OH1, este autonomia. Dacă bateria vechiului model ținea în jur de 8 ore, la Verity avem nu mai puțin de 20 de ore! Este un upgrade excelent, pentru că înainte trebuia să încarc senzorul foarte des. Bateria în sine nu a fost mărită, nici fizic nici capacitatea. În schimb Polar spune că a obținut această îmbunătățire prin modificarea algoritmilor de funcționare a senzorului.
Însă Polar Verity Sense vine cu multe alte noutăți. Spre exemplu, memoria internă a fost mărită, de la 4 mb, cat avea OH, la 16 mb, asta însemnând în jur de 600 de ore de înregistrare. De asemenea rezistența la apă a crescut de la 30 m la 50 m, o îmbunătățire semnificativă, dar, realist vorbind, destul de rar ajungeam chiar și la adâncimea de 30 m.
O îmbunătățire semnificativa este și faptul că Verity comunică acum pe două canale Bluetooth, asta însemnând că, dacă vrei, îl poți conecta în același timp și la ceas și la ciclocomputer. Conexiunile ANT+ sunt nelimitate. De asemenea, raza de acțiune a fost mărită, de la 75 m la 150 m. Asta înseamnă că, dacă ești antrenor, îți poți urmări sportivii de la distanță mai mare. Îmbunătățirea vine de la adăugarea acestui cerculeț metalic în interiorul carcasei de fixare a senzorului. Este practic o antenă care mărește distanța la care bate senzorul.
Noul Verity folosește vechiul senzor optic de la OH1. Fiind precis, nu a fost nevoie să fie înlocuit. Însă acum, la Verity, LED-urile de pe spate sunt folosite și pentru a te ajuta să alegi modul în care vrei să funcționeze, pentru momentele când folosești senzorul de sine stătător, fără a fi conectat la ceas, telefon sau ciclocomputer. Astfel, în momentul în care îl pornești, poți alege unul din cele 3 moduri: transmisie puls, înregistrare de sine stătătoare a pulsului (pentru download ulterior) sau modul înot. Dacă la momentul pornirii nu alegi nimic, senzorul se duce pe modul utilizat la ultima folosire.
Pe lateral, Verity are un buton metalic, de la care îl pornești și oprești, iar pe partea cealaltă un mic LED, care indică în ce mod este senzorul: albastru – transmisie puls în timp real; verde – înregistrare puls pentru download ulterior; alb – mod înot. Din păcate, LED-ul nu indică și nivelul de încărcare al bateriei. Va trebui să ții minte cât l-ai folosit în trecut pentru a știi dacă e nevoie să-l încarci la următoarea sesiune.
O altă îmbunătățire vine de la banda carcasei de fixare. Aparent, la modelul anterior OH1, exista riscul ca atunci când te îmbrăcai, mâneca trasă peste antebraț întorcea pe dos senzorul, acesta devenind inutil. Noul design al carcasei împiedică această mișcare și da, pot spune că de fiecare dată când trăgeam bluza de corp peste mine, senzorul nu s-a „dat peste cap”.
Însă lăsând la o parte toate detaliile aparente, totuși cum măsoară Polar Verity Sense și cât de precis este? Pentru a afla, am folosit senzorul optic împreună cu senzorul de puls Polar H10, cu instalare pe centura de piept, un senzor pe bază de EKG, extrem de precis. Polar H10 afișa pulsul pe ciclocomputer în timp ce Polar Verity Sense afișa pulsul pe ceas. Am fost plăcut surprins când am văzut că cele două valori erau extrem de apropiate tot timpul. Mai mult, valoarea dată de Verity, care trebuia să fie ușor întârziată, fiind măsurată mai departe de inimă, era doar cu foarte puțin în urmă. Este explicabil acest fapt, întrucât Polar Verity se folosește și de accelerometru pentru a măsura și compensa întârzierile.
De asemenea, valoarea pulsului era extrem de apropiata pe ambele dispozitive, de foarte multe ori identică. Personal nu aș avea această pretenție, ca două dispozitive electronice diferite să măsoare identic. Electronica mai lasă de dorit, dar, în cazul de față, rezultatele au fost foarte bune. Și, să fim sinceri, la nivelul nostru de amatorism, precizia dată de aceste electronice este nu doar suficientă, ci mai mult decât suficientă pentru a ne face un plan de antrenament bazat pe puls.
În concluzie, Polar Verity Sense este foarte util dacă îți place să practici sport la nivel ridicat, peste medie, adică antrenamente organizate. Este foarte precis și ușor de folosit. Dacă nu aveai până acum un senzor de puls, îl recomand pe acesta, optic, în detrimentul celui instalat pe piept, inclusiv pentru că îl poți folosi și la înot. Este mai ușor de utilizat, dezavantajul fiind că Verity trebuie încărcat periodic, în timp ce bateria senzorului EKG de pe piept poate ține și ani.
Polar Verity Sense are un preț recomandat de 439 lei și este disponibil în România prin importatorul oficial LivingWell și rețeaua de distribuție, care include magazine precum Trisport.ro, Sportstation.ro, Sportguru.ro etc.
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…