Sigma este una din principalele mărci de ciclocomputere și ceasuri de alergare de pe piață. Marca germană are o experiență impresionantă ce începe acum 35 de ani, primul lor computer fiind fabricat în 1982. Astăzi Sigma este la zi cu produsele sale, fiind competitivă cu cela mai cunoscute mărci de pe piață.
Dacă Sigma ROX 11.0 GPS este un computer „complet accesorizat” și pe care l-am testat la începutul lunii, ROX 7.0 GPS este un computer complet neaccesorizat. Dar acest lucru nu este neapărat rău. Dimpotrivă, neaccesorizarea oferă computerului un preț la jumătate în comparație cu ROX 11 care are incluși în pachet senzori de viteză, cadență și puls. De-a lungul testelor am aflat că sloganul brandului „Plug’n Ride” este cât se poate de în regulă. Este convenabil pentru că nu trebuie să te chinui cu instalarea și sincronizarea senzorilor și nici cu măsurarea circumferinței roții bicicletei.
Așadar ROX 7 GPS este livrat „chel”. În cutie primești doar computerul, un cablu micro usb și două suporturi simple pentru instalare pe ghidon sau pipă. „Simple” și nu cu instalare în fața pipei, asa cum este „modern” azi, cel puțin pentru cursiere. Este însă bine că sunt două, pentru că poți fixa unul pe mtb și unul pe cursieră. Pe de alta parte acești suporți se fixează cu bride de plastic, cu alte cuvinte mai permanent, și nu cu elastice care permit mutarea rapida a suportului de pe o bicicletă pe alta.
Computerul în sine este ușor, 66 grame, și de dimensiuni destul de mici în ciuda faptului că este echipat cu GPS și oferă o mulțime de informații. ROX 7 nu dispune de conectivitate de niciun fel, Bluetooth, ANT+ sau WiFi, de aici și prețul mic. Însă faptul că deține GPS compensează.
Construcția computerului este robustă, iar butoanele acoperite cu cauciuc se apasă ușor. Se simte un clic de confirmare, foarte util în comparație cu butoanele altor computere la care nu-ți dai seama dacă ai apăsat sau dacă ai apăsat suficient de tare.
Pe partea din spate avem portul micro USB care este acoperit cu un dop din cauciuc. Protecția la apă este IPX7 – imersie în apă adânca de maxim 1 metru și pentru maxim 30 minute.
Asta înseamnă că poate fi scăpat accidental din mână în pârâu sau chiuvetă. De asemenea poate fi folosit fără probleme pe ploaie. Butoanele pot fi apăsate.
Lipsa senzorilor și lipsa conectivității fac din ROX 7 un computer adresat mai mult amatorilor întrucât nu poți afla cadența sau pulsul și desigur nici puterea aplicata în pedale. În schimb sunt afișate caloriile arse care sunt calculate indirect prin utilizarea unui algoritm.
Însă chiar dacă lipsesc acești senzori, informațiile livrate sunt extrem de numeroase:
Toate aceste funcții pot fi așezate în 6 câmpuri pe ecranul computerului, în total existând 6 ecrane sau pagini prin care treci apăsând pe butoanele înainte/înapoi. Cele 6 câmpuri de pe fiecare ecran poate fi modificat sau poți alege un număr mai mic de câmpuri. Dacă faci asta, câmpurile mai mari vor afișa un font mai mare pentru a putea fi mai ușor citit. De asemenea, dacă nu ai atâtea informații de afișat poți dezactiva unele ecrane pentru ca în loc de 6 să treci prin rotație prin mai puține. Toate aceste informații pot fi personalizate de pe calculator după ce ai instalat programul Sigma Data Center. Personal mi se pare mai convenabil customizarea în acest fel. De pe calculator este întotdeauna mai ușor să configurezi un ciclocomputer decât direct de pe ciclocomputer când ai de a face cu configurări de pagini, câmpuri, fonturi, profile de bicicletă și ciclist etc.
Manevrarea computerului se face ușor cu ajutorul a patru butoane amplasate pe laterale în partea de jos. Sunt intuitive și nu trebuie să te gândești care e plus, minus sau ok. Acumulatorul computerului este anunțat că durează 13 ore. Nu am testat direct această valoare însă în turele de zeci de kilometri pe care le-am făcut de-a lungul mai multor zile, nivelul bateriei ajungea abia la 50%.
După ce ai terminat antrenamentul, concursul sau tura cu bicicletă, sincronizarea cu programul dedicat Sigma Data Center se face doar prin conectarea prin USB și asta datorită lipsei opțiunilor de conectivitate. Acest lucru este mai puțin convenabil pentru că practica uzuală de astăzi este ca vitezometrul să-l lași pe bicicleta, iar sincronizarea să se facă automat, wireless, cu telefonul sau o rețea WiFi.
Sigma ROX 7.0 GPS poate fi folosit pe 3 biciclete – mtb, șosea și „altceva”. Nu există setări deosebite care pot fi introduse, precum circumferință roată sau greutate bicicletă, pentru că totul este măsurat prin GPS. În schimb poți personaliza ecranele și câmpurile din fiecare ecran pentru fiecare bicicletă în parte.
Pe traseu computerul s-a descurcat foarte bine, gps-ul a fost precis, iar funcția auto start/stop a funcționat foarte prompt. Navigația m-a impresionat. Fiind obișnuit cu navigația complexă cu hărți de la Garmin și cu navigația destul de primitivă de la Bryton, la Sigma mi-a plăcut peste așteptări. Nu pot fi încărcate hărți însă track-ul încărcat poate fi ușor de urmărit. Încărcarea track-ului în vitezometru se face prin Sigma Data Center.
Pentru navigație poți alege să folosești un track desenat într-un alt program și apoi încărcat în Sigma sau poți alege să navighezi un track parcurs în trecut și stocat în ROX 7. De asemenea poți alege să navighezi un track în sens invers.
Ce mi-a plăcut și mai mult a fost graficul profilului traseului. Dacă track-ul conține și informații despre altitudine, pe ecranul computerului va fi afișat și profilul traseului pe care pedalezi. Practic știi în avans cât mai ai până pe vârf, respectiv de coborât.
Estimările pentru „distanță rămasă” și „ora estimată de sosire” au fost foarte apropiate de realitate de fiecare dată. La gps-ul meu personal nu am mai folosit demult aceasta funcție. Dar când am revăzut-o aici la Sigma, am folosit-o cu plăcere.
O altă funcție care te asistă la navigație este informația care te anunță când te îndepărtezi de la track, când te-ai reîntors pe track sau când pedalezi în sensul invers al traseului. Din Sigma Data Center poți configura distanța de la care ești informat. Poți alege din câteva valori presetate: 40 m, 80 m, 120 m sau funcție dezactivată.
Din Sigma Data center, în momentul încărcării track-ului în computer, poți alege să dispui și de informație privind punctele de interes de pe traseu. Dacă alegi acest lucru ROX 7 te va anunța când te apropii de un restaurant sau o benzinărie de unde te poți alimenta cu apă, mâncare sau energizante.
Sigma ROX 7.0 GPS oferă și opțiunea Strava Live Segments însă doar pentru utilizatorii cu cont premium Strava. Dar această funcție nu este chiar Live datorită lipsei de conectivitate a computerului. Dacă la ROX 11 computerul poate fi conectat la telefon prin aplicația Sigma Link pentru a vedea în timp real evoluția ta, la ROX 7 vei afla cum te-ai descurcat doar după ce ai făcut sincronizarea prin cablul micro USB. Activitatea înregistrată cu ROX 7 poate fi sincronizata cu Strava, dar și cu TrainingPeaks, 2Peak și Facebook.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…