Polar este unul din jucătorii cu vechime mare pe piața ceasurilor pentru sport și ciclocomputerelor de bicicleta, aşa că atunci când am primit la test cel mai nou model, Polar V şi varianta de buget M, am fost încântaţi de ocazie. Ne aştaptam la ce e mai bun din partea finlandezilor şi nu am fost dezamăgiţi. Întrucât ceasul este un produs de referinţă în portofoliul celor de la Polar, am decis că merită un test detaliat şi de lungă durată pentru a scoate din el tot ce se poate. Colegii noştri Horaţiu Câmpian şi Dan Mazilu, au testat noul Polar Vantage în cât mai multe situaţii posibile.
Ceasurile pentru sport au luat în ultimii ani o turnură trendy, încorporând tot mai multe funcții Smart pentru activitățile zilnice, nu doar pentru antrenamente și competiții. Odată cu asta, ele au luat și forme mai atrăgătoare, pentru a putea fi purtate la birou sau la ocazii deosebite. Polar, deși mereu produsele lor au fost extrem de performante, au jucat până acum miza unui aspect sport, destul de limitat pentru cei interesați de look, de cele mai multe ori cu forme rectangulare. Cu noua serie Vantage ei vin în întâmpinarea noului tip de client care vrea un ceas ce poate fi purtat toată ziua, la toate ocaziile, iar acest lucru le-a reușit zic eu pe deplin! Astfel, au fost lansate modelul de top V și cel puțin mai ieftin M.
Noi vom prezenta modelul de top V, urmând la final să găsiți descrise funcțiile lipsă din modelul M și câteva aprecieri despre acesta.
Datorită complexităţii ceasului şi multitudinii funcţiilor, veţi găsi la finalul articolului mai multe galerii foto cu ecranele ceasului, organizate pe câteva categorii relevante.
Design și accesorii
După cum spuneam, Vantage are un aspect elegant, mult diferit de vechile ceasuri cu care Polar ne-a obișnuit. Forma rotundă în primul rând conferă eleganță și polivalență. Cadranul gri și corpul negru dau un aspect discret, elegant. Există și o versiune premium cu corpul din titan! Butoanele se integrează perfect și discret, cu excepția butonului OK care intenționat iese în evidență prin culoarea sa roșie.
„Cureaua cu care Vantage V vine în pachet este dintr-un cauciuc foarte moale și plăcut la purtare, care deranjează la primele utilizări mai puțin decât alte ceasuri pe care le-am folosit”, spune Horatiu.
La modelul V cureaua este prinsă cu telescop clasic și necesită scule pentru a fi schimbată. La modelul M însă detaşarea este cu Quick Release, singurul lucru pe care îl are modelul M și nu îl are modelul V.
Pe spatele ceasului se află senzorul de puls cu 9 LED-uri! Între acestea se află 4 contacte electrice pentru încărcare și sincronizare. Cu toate astea, construcția e făcută foarte bine și ceasul stă excelent pe mână, fără să jeneze deloc.
Dimensiunea ceasului e medie pentru acest tip de dispozitiv, fiind de 46x46x13 mm cu o greutate destul de mică, de doar 66 g. Bateria de 350 mAh oferă o autonomie de 7 zile în standby și de până la 40 h de înregistrare cu GPS. Ecranul color are o rezoluție de 240x24o px și este protejat de un strat Gorilla Glass cu protecție anti-amprente. Cablul de încărcare din pachet este interesant și original și se atașează de ceas magnetic, cu o singură poziție posibilă.
În pachet mai este inclus și senzorul de puls Polar H10. Ceasul are într-adevăr senzorul propriu de puls, însă se știe că o centură e mai precisă. În special în cazul acestui Vantage V, centura H10 e folosită și pentru testul ortostatic, un test cu ajutorul căruia ceasul calculează niște parametrii de funcționare a organismului în funcție de variația pulsului și care făcut zilnic ajută la o aproximare foarte bună a efortului și perioadei de recuperare necesară.
Interfața
Interfața cu utilizatorul a modelului Polar Vantage V este dublă, atât prin butoane cât și prin touchscreen. Trebuie remarcat faptul că cele două feluri de a interacționa cu ceasul nu sunt complementare, dimpotrivă: toate funcțiile asigurate de touchscreen se pot accesa și cu ajutorul butoanelor!
“Mie personal asta mi se pare genial, deoarece la alte dispozitive ai de ales între varianta butoanelor și cea a touch-ului, iar modelele cu touch nu mai au butoane”, spune Horaţiu. În practică, uneori e bun touch-ul datorită rapidității de a accesa o comandă, dar uneori deranjează. La Vantage V putem efectiv să oprim touch-ul fără a pierde din capacitatea de funcționare.
Ceasul are 5 butoane. Stânga sus este butonul de lumină, apoi sub el avem butonul ce îndeplinește atât funcția de Meniu cât și cea Back. Pe partea dreaptă avem butonul OK, identificat cu culoarea roșie, aflat între celelalte două butoane Up și Down.
„Obișnuit fiind cu altă configurație a butoanelor de la ceasul meu Garmin Fenix mi-a luat puțin să mă obișnuiesc, dar se rezolvă repede, iar funcționarea e foarte intuitivă”, adauga Horaţiu.
Touch-ul ne permite să navigăm prin meniuri și să alegem opțiuni. Din când în când, în anumite situații, pe ecran apar opțiuni în dreptul butoanelor, care ne indică ce face fiecare.
Conectivitate
Polar Vantage V se bazează la conectivitate integral pe protocolul Bluetooth SMART. “Nu avem posibilitatea de a conecta senzori ANT+ (un mare dezavantaj pentru cicliștii care dețin senzori scumpi ce merg doar pe ANT+) și nici pe WiFi – o funcție care mie oricum mi se pare destul de inutilă”, mărturiseşte Horaţiu.
Conexiunea cu telefonul smart este cea mai importantă deoarece oferă posibilitatea de a accesa multe din funcțiile ceasului. Conexiunea se face direct din sistemul de operare al telefonului, însă apoi trebuie utilizată aplicația Polar Flow. Ceasul are funcții SMART și știe să afișeze alertă pentru apeluri telefonice și mesaje text sau din aplicații de Social Media. La apelul telefonic însă, avem posibilitatea de a șterge doar mesajul de informare, nu și de a respinge apelul direct de pe ceas. La partea de mesaje, acestea sunt afișate complet pe ecranul ceasului.
“Ca plus trebuie să remarc grafica foarte bună, mult peste ce am văzut la modele concurente. În schimb mi-ar fi plăcut o opțiune de a respinge apelurile, eventual chiar cu mesaje predefinite”, spune Horaţiu. La aplicații terțe cum e Spotify se pare că există și posibiltatea de interacțiune cu câteva comenzi simple.
Conexiunea cu senzorii este cealaltă funcție BTLE implementată. Astfel, ceasul se poate conecta cu senzori de puls (cum e centura H10 inclusă, dar și orice alt model BTLE), sensori de bicicletă de viteză/cadență/putere, podometru pentru alergare.
“Un update recent la firmware-ul centurii H10 permite acum conectarea acesteia şi prin protocolul ANT+”, completează Dan. „Asta înseamnă că centura Polar o putem folosi şi cu alte ceasuri, de la alte mărci, care permit conectivitatea ANT+”.
Conexiunea prin USB se face prin cablul de încărcare și permite conectarea directă la aplicația Polar Flow. Spre deosebire de modelele altor producători, Polar a preferat ca pentru configurarea ceasului să fie nevoie de conectarea acestuia la Polar Flow, fie pe PC, fie pe telefon.
Senzorul GPS
Senzorul GPS de pe seria Vantage este dual, citind sateliții GPS+GLONASS și nu poate fi configurat în modul GPS simplu, doar se poate dezactiva total pentru anumite activități (cum sunt cele indoor). Cip-ul electronic folosit este însă unul modern, de la Sony, ce nu doar că are o precizie excelentă ci și un consum foarte redus de energie, care dă de fapt și autonomia fabuloasă de 40 de ore în modul înregistrare GPS!
Grafica
Întrucât cea mai mare parte din configurare se face din aplicația Polar Flow, grafica ceasului a fost păstrată foarte simplă, astfel că în câteva minute un nou utilizator poate să treacă prin toate opțiunile și configurările posibile direct de pe ceas.
Primul element al interfeței este chiar ceasul, Vantage V oferind posibilitatea de a alege între doar două variante: analogic sau digital. Suprapuse peste ceas, avem câteva ecrane de informații pe care le putem avea la îndemână rapid, fără a intra în meniuri. Este vorba de data curentă, procentul efectuat din activitatea zilnică recomandată (un mare plus aici că ia în considerare nu doar pașii ci și alte activități: ciclism, înot, etc. care nu generează pași), starea de antrenament, pulsul, ultima activitate sau informații despre ultimul somn. Ecranele se pot schimba fie prin glisare pe touch, fie prin butoanele up/down, ceasul rămânând neschimbat.
Odată intrat în meniu, există patru sub-meniuri din care putem alege: Start Training, Timers, Orthostatic Test și Settings.
Start Training ne dă acces direct la lista de activități pe care le-am configurat pe ceas ca fiind active. Odată intrați în meniu, putem accesa sportul pe care urmează să îl practicăm. Pentru fiecare sport, avem pictograme de conectivitate pentru cele necesare. Astfel, dacă avem activități outdoor avem o pictograma de GPS, la bicicletă apare cea a senzorilor, la cele de interior apare doar cea de puls. Pictograma are margine roșie dacă conexiunea e în așteptare și verde dacă e gata.
Prin apăsarea butonului pentru lumină (lucru indicat pe ecran) avem acces la un meniu unde putem alege ca activitatea să fie cronometrată sau să fie cu intervale, apoi putem alege durata activității sau cea a intervalelor, care pot fi de timp sau de distanță. În timpul activităților avem disponibil ecranul principal cu câmpuri de date, un ecran cu zonele de puls și unul cu ora. Sunt de remarcat în special ecranul cu zonele de puls și câmpul de date despre pulsul instantaneu, foarte intuitive de citit, cu codificare pe culori.
Timers dă acces la un meniu de unde putem să deschidem fie un cronometru clasic cu funcție suplimetară Lap (Tură), fie un cronometru invers, la care îi reglăm timpul și care ne anunță când acesta s-a terminat.
Orthostatic Test este un test pe care Polar ne recomandă să-l facem zilnic. Nu implică mare lucru. Trebuie purtată centura de puls H10 din pachet, cu care ne așezăm întâi pe spate, relaxați, în pat și așteptăm câteva minute semnalul de la ceas. După asta, ne ridicăm în picioare și mai așteptăm puțin în această poziție. În total e vorba de maxim 2-3 minute. Din acest simplu test, Vantage își dă seama de nivelul de oboseală și de performanță pe care îl avem și ne ajustează programele de antrenament și recuperare.
“Din câte am observat, parametrul principal măsurat e HRV – variația pulsului”, spune Horaţiu. Din meniu putem efectua testul, putem vedea istoricul rezultatelor sau putem reseta totul de la zero.
Settings e un meniu uimitor de simplu. Este împărțit în 3 secțiuni: General Settings, Physical Settings și Watch Settings. General Settings ne permite împerecherea cu alte dispozitive, activarea/dezactivarea măsurătorii continue a pulsului (e dezactivată din fabrică), a funcției Recovery Pro cu indicații despre timpii de revenire, a modului avion și Do Not Disturb și a notificărilor. Se pot alege sistemul de unități de măsură și limba, se pot afla și informații despre ceas.
Cam acestea sunt toate opțiunile din meniul ceasului, ținute după cum spuneam la minim, pentru simplitate.
Înregistrarea activității zilnice
Pentru înregistrarea activității zilnice, Vantage V folosește accelerometrul ce numără pașii, altimetrul barometric inclus și senzorul de puls. Toate sunt adunate în memoria ceasului.
“Senzorul de puls este foarte complex”, spune Horatiu. „Am folosit ceasul cu senzorul intern în paralel cu un computer de bicicletă cu centura de puls și mi s-a părut că datele măsurate de Vantage V sunt foarte precise. Atenție doar că măsurarea permanentă a pulsului e dezactivată din fabrică! Un lucru remarcabil e că senzorul de puls de pe ceas funcționează și în apă, fiind recomandată de producător folosirea sa la activitățile de înot! Alți producători recomandă pentru înot folosirea centurilor de piept impermeabile!”
Un lucru ciudat e că deși Vantage V este permanent conectat la telefon, acesta nu își sincronizează automat datele. Pentru sincronizarea numărului de pași sau a unei activități sportive e nevoie de apăsarea lungă a butonului Back de pe ceas, ce va declanșa imediat procesul dacă ceasul e conectat cu telefonul. „Nu înțeleg logica, dar e până la urmă doar o apăsare în plus de buton. Unii utilizatori s-ar putea să fie încântați că au control asupra acestui proces”, spune Horaţiu.
Înregistrarea activităților sportive
Polar Vantage V este un ceas multisport și nu se dezice de acest lucru! Poate să înregistreze parametrii specifici pentru un număr imens de peste 130 de sporturi. Pe ceas putem însă păstra doar acelea pe care le practicăm. Fiecare profil de sport are ecran cu valori specifice și se conectează cu senzorii de care are nevoie. Totul e gândit extrem de simplu.
Pentru a edita o activitate sau pentru a adăuga/șterge activități se folosește pagina Polar Flow de pe internet sau de pe aplicaţia telefonului, unde lucrurile se fac extrem de ușor. Pentru fiecare activitate putem face mai multe setări cum ar fi: automatic lap, training sounds, unitatea de măsură pentru HR, vizibilitatea valorii pe alte dispozitive (centura H10 poate fi citită de 2 dispozitive, ceas şi ciclocomputer spre exemplu), zonele de puls, de viteză și de putere, activare/dezactivare gps, altimetru, gesturi, vibrații și pauză automată.
Cel mai important lucru este însă personalizarea ecranelor ceasului cu date, care se face din Polar Flow. Putem adăugă mai multe ecrane, cu maxim 4 câmpuri cu informaţii pe fiecare ecran. Există și câmpuri grafice care ocupă tot ecranul. Metricile ce se pot adăuga diferă de la sport la sport, iată care sunt cele de la ciclism:
Se observă că putem avea toate informațiile de bază, dar lipsesc totuși câteva importante ce țin de putere cum ar fi TSS sau FTP.
Pe partea de alergare este de remarcat că ceasul măsoară direct puterea la alergare, lucru extrem de util pentru antrenamentele serioase și pentru dozarea efortului în competiție. La modelele concurente pentru acest lucru e nevoie de un senzor separat. Pe partea de înot remarcam din nou, că ceasul poate fi folosit cu senzorul de puls de pe el. Fiind un ceas multisport, include de asemenea programe cu mai multe tipuri de activități, cum e cel de triatlon!
Pentru oprirea activității se apasă 3 secunde butonul back, la o apăsare simplă se activează doar pauza. Un lucru interesant e că dacă avem o activitatea foarte scurtă, de exemplu am pornit-o din greșeală și am oprit-o, Vantage ne întreabă direct dacă vrem să păstră acea activitate extrem de scurtă, cu posibilitatea directă de a renunța la ea.
Navigația
Ca navigație, Vantage V are doar două posibilități. Navigarea după un track preîncărcat și navigarea înapoi la start. Nu deține hartă de bază, așa că totul se rezumă la păstrarea liniei track-ului și avertismente atunci când ne îndepărtăm de aceasta.
Somnul
Cât de bine ai dormit este de asemenea analizat, iar rezultatul pe care ţi-l oferă dimineaţa este luat în calcul la nivelul tău general de recuperare. Când te trezeşti ceasul te întreabă cum ai dormit. De asemenea sunt marcate momentele în care ai adormit şi te-ai trezit. „Este incredibil cât de precise sunt ambele măsurate!”, marturiseste Dan. „Numărul de ore dormite cât şi cât de liniştit sau agitat ai dormit, sunt măsurate şi contează toate la calcului nivelului de recuperare. În Polar Flow totul este super detaliat.”
Antrenamentul
Polar Vantege V îţi monitorizează toate activităţile fie că sunt cele zilnice de rutină, fie că sunt antrenamentele sau concursurile. Pe unul din ecranele de bază ale ceasului poţi vedea care este nivelul tău general. Nu de antrenament sau de recuperare ci starea corpului tău. Acestea pot fi: Detraining (nu ai mai făcut antrenamente, iar condiţia fizică scade), Maintaining (faci sport ocazional, dar suficient cât condiţia ta fizică să fie bună, te menţii), Productive (faci sport aşa cum trebuie, potrivit parametrilor calculaţi de Polar pentru tine) şi Overreaching (te antrenezi prea mult).
„Polar te încadrează într-unul din cele patru stadii în funcţie de istoricul pe care îl ai în Polar Flow, cât de antrenezi, cât şi cum dormi, ce activităţi zilnice ai etc.”, completeaza Dan.
Polar Flow
Toate datele înregistrate de dispozitivele Polar se adună în mediul Polar Flow, ce poate fi accesat din aplicația de smartphone sau de pe PC pe pagina de web. Polar Flow este una dintre cele mai vechi aplicații de acest gen, cu o prezentare grafică deosebită, intuitivă. Funcționalitatea, modul de prezentare grafică a datelor, toate fac ca Flow să adauge un plus serios de valoare tuturor dispozitivelor producătorului! Complexitatea acestuia însă nu ne permite să îl prezentăm aici.
Pentru a exemplifica doar o parte din câte ştie Polar Flow, vei găsi la finalul articolului o galerie foto cu screenshot-uri de pe telefon.
Polar Vantage M
Polar Vantage M e varianta (mult) simplificată și considerabil mai ieftină a modelului Polar Vantage V. Cu un aspect la fel de elegant, M vine doar cu un plus: curelele cu quick release, cu schimbare rapidă. Designul e puţin diferit, cu butoane rotunde. Cel mai important lucru e însă lista cu lucruri ce îi lipsesc, în comparație cu V:
Concluzie
Cu seria Vantage, cei de la Polar au reușit să intre în domeniul ceasurilor sport elegante, fără îndoială. Filozofia de la care s-a pornit pare să fie: frumos, capabil și simplu de folosit, lucru care le-a reușit. Atât versiunea V cât și cea M sunt două ceasuri multisport extrem de capabile, iar interfața și opțiunile de care beneficiază direct din meniul propriu sunt puține și intuitive. În plus, configurarea avansată de pe calculator sau telefon e clar mult mai simplu de efectuat.
Polar Vantage V şi M le considerăm modelele ideale pentru cei ce vor un ceas cu GPS capabil, precis, dar simplu și intuitiv de folosit. Celor ce merg la munte le recomandam modelul V datorită altimetrului, iar pentru cei care fac sport mai mult pe plat modelul M ar putea fi suficient.
Polar Vantage V
Polar Vantage M
Galerie foto Polar Flow
Stare organism
Notificări Smart
Ecrane informaţii sporturi
Ecrane informaţii
Ecrane feedback stare generală
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Prologo AGX înseamnă „Aventură, Gravel, Ciclocros”, iar noua serie de produse din această gamă vine cu control al alunecării și…
Vezi comentarii
Salutare!
Cum s-a comportat Vantage M in ceea ce priveste estimarea altitudinii si a diferentei de nivel acumulate in timpul turei, avand in vedere ca nu are senzor barometric?
Multumesc
Buna ziua,
Ce parere aveti despre https://www.polar.com/en/ignite ?
Multumim!