Deși acum doar câțiva zeci de ani casca nu era încă obligatorie la cursele cicliste, acum este și e foarte bine deoarece s-a dovedit teoretic, experimental și practic plusul de siguranță pe care îl aduce cicliștilor, în special celor sportivi care rulează la viteze mari și care sunt într-un pericol permanent. Tot de la sportivii profesioniști a venit însă și o mare provocare pe care fabricanții de căști au trebuit să o accepte: pusă pe cap, casca nu este foarte aerodinamică iar la nivel profesionist, la contratimp, o cască poate să aducă pierderi mari de putere la frecarea cu aerul. Nu atât de mari cât să deranjeze un ciclist amator dar suficiente cât să facă diferența între a câștiga o cursă și a o pierde la limită.
Industria a răspuns cu o serie de căști speciale aerodinamice, studiate științific în tunelul de aer pentru a oferi cât mai puțină rezistență la frecarea cu aerul. Căștile aerodinamice din trecut erau însă mari și ciudate, incomode și grele dar mai ales complet neaerisite, deoarece orice orificiu ar fi stricat fluxul de curgere a aerului. Practic utilizarea lor era limitată la cursele foarte specifice de contratimp.
Am folosit-o atât pe plat cât și pe munte, atât pe frig cât și pe căldură, pe uscat și pe ploaie torențială. Cele mai mari provocări au fost pe șoselele din Dolomiți unde vântul era puternic și ploile zilnice, intercalate cu perioade foarte calde ale zilei. Deși sunt departe de a fi un ciclist profesionist, am simțit diferența pe care casca o aduce la vânt, inclusiv lateral, respectiv o senzație de stabilitate foarte bună pe cap. Mai greu ar fi să măsor partea cu avantajul în Watti, dar aici va trebui să dăm crezare măsurătorilor și profesioniștilor.
Ca ventilație casca e extraordinară cât timp ne deplasăm cu o viteză mai mare, să zicem peste 20 km/h. La viteze mici, mai ales la efort mare, transpirația e destul de puternică pe căldură. Pe frig însă mi se pare că oferă o protecție termică mai bună ca modelele uzuale. Un plus am descoperit și la ploaie unde poziționarea orificiilor de ventilație lasă foarte puțină apă să pătrundă pe cap.
Concluzia mea este că GameChanger e o cască perfectă nu doar pentru cei ce caută să obțină orice avantaj în lupta cu watt-ii, ci și pentru cei ce vor o cască deosebită ca aspect, stabilă la vânt și cu o aerisire perfectă pentru orice în afară de cățărările prin caniculă. Aș zice că e casca de primăvară-toamnă-iarnă ideală! Dar mai multe puteți vedea într-un scurt video mai jos:
Pentru informații suplimentare puteți vizita micro-site-ul dedicat de Abus acestui model.
Importator: HBZ România
Preț recomandat: 179 Euro
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…