Pentru orice alergător, pantofii sunt o alegere foarte importantă. Aceștia nu doar că potsă schimbe experiența dintr-una plăcută într-una chinuitoare ci pot chiar să producă accidentări dacă nu sunt aleși corect și nu sunt de calitate bună.
Pentru alergătorii începători sau amatori alegerea e și mai importantă, deoarece picioarele lor nu sunt pregătite atât de bine pentru efortul impus de acest sport. Din acest motiv, aproape toți alergătorii amatori folosesc pantofi cu amortizare, care micșorează stresul asupra sistemului osos și muscular.
Majoritatea pantofilor cu amortizare arată cam la fel, ceea ce se remarcă fiind mereu o talpă destul de groasă, masivă, ce încorporează de obicei un material ce absoarbe forța, de genul materialelor poroase sau gelurilor, secretul fiecărui producător fiind nu doar materialul folosit ci poziționarea și cantitatea întrebuințată pentru a obține efectul dorit. Genul acesta de pantofi cu talpa foarte groasă nu vin însă fără dezavantaje. Principalele sunt greutatea mare și ridicarea mult a centrului de greutate. Astfel se imprimă tălpii piciorului un balans mai puțin natural decât la pantofii de performanță care în general au talpa mai subțire, dar care nu beneficiază de aceiași amortizare.
După ce am cochetat ani de zile cu tot felul de pantofi cu tălpi destul de groase, prima senzație în ON Cloud X a fost că… alerg desculț. Efectiv pantofii sunt atât de ușori încât par că nici nu ar exista. Prima încercare a fost chiar la o sesiune de intervale intense de 1 minut, unde am remarcat imediat cât de rapizi sunt. În agonia intervalelor date la maxim fiecare amănunt contează, iar pantofii ușori și apropierea piciorului de asfalt m-a făcut să alerg cu viteze foarte bune (pentru mine cel puțin) de sub 4 min/km fără mari probleme.
Ce mi se pare mie foarte util e că genul acesta de pantofi mai minimaliști avantajează o alergare mai corectă, cu cadență mare și cu aterizare ceva mai în fața tălpii, nu direct pe călcâi. Am găsit că e mult mai ușor să țin o cadență ridicată în ON Cloud X decât în alți pantofi mai masivi.
Am reușit deci să alerg și maratonul cu acești pantofi, deși senzația total minimalistă nu mi-a inspirat prea multă încredere pe așa distanță lungă. Am încercat totuși și am mizat pe tehnologie versus rațiune. Nu am greșit deloc. Eu nu sunt obișnuit cu distanțele atât de lungi pe asfalt (am mai alergat doar o dată un maraton cu 8 ani înainte), așa că sunt foarte predispus la accidentări și la efecte secundare cum ar fi bătături sau bășici, lucru care s-a întâmplat mereu când m-am aventurat la alergări mai lungi de 1 oră cu pantofi noi. Eram împăcat sufletește că nu voi termina neafectat cursa. Am greșit total! Am trecut linia de finish fără nicio problemă: degete, călcâi, mușchi, tendoane, totul a fost în regulă! Micile febre musculare au trecut în 2-3 zile și am rămas fără nicio repercusiune, în comparație cu maratonul alergat cu 8 ani înainte (când eram și mult mai antrenat) și când am folosit niște pantofi de calitate similară de la un mare și cunoscut producător și după care am suferit 2 luni de tendinită la un picior.
Părerea mea generală despre ON Cloud X am prezentat-o și într-un mic video:
Preț: 689 lei
Importator: Extreme Riders Romania
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Prologo AGX înseamnă „Aventură, Gravel, Ciclocros”, iar noua serie de produse din această gamă vine cu control al alunecării și…