Categorii: OutdoorUtile

Cum traversezi un curs de apă?

Deplasarea în mediul natural implică o bună cunoaşterea a metodelor de depăşire a diverselor obstacole. Cursurile de apă sunt des întâlnite la munte şi, de multe ori, te pot întoarce din drum sau forţa să mergi de-a lungul său pentru a găsi un vad bun de traversare. Acesta nu ar fi un lucru rău. Mai degrabă pierzi timp, decât să îţi rişti viaţa inutil. Însă, pentru a detecta care sunt locurile de traversare accesibile ţie, trebuie să cunoşti câte ceva despre comportamentul apelor repezi şi metodele de indentificare a acestor puncte de traversare.

Orice încercare de traversare a unui râu sau a unei zone mlăştinoase trebuie începută precaut, de aceea ţine cont de următoarele generalităţi:

stabileşte modul de traversare şi mijloacele ce pot fi folosite în acest scop
foloseşte-ţi capacitatea de a improviza, dacă nu dispui de mijloacele necesare traversării
fii preventiv. Cel care merge primul în traversarea unui râu trebuie să fie legat cu o funie. Ajuns pe malul celălalt va lega funia de copac pentru a fi folosită şi de ceilalţi membri ai grupului.
traversarea mlaştinilor sau a terenurilor mlăştinoase se face călcând pe rădăcini sau smocuri de iarbă
pe timp de iarnă, orice tip de traversare este mult mai periculoasă. Evită să faci acest lucru când este viscol, vânt rece sau ai vizibilitate redusă.

Studierea unui curs de apă

Un ochi format sau o observare mai detaliată, îţi poate spune multe despre apa ce urmează a fi traversată.
Cursul principal al unui curent este evidenţiat prin forma literei „V” a unei ape line. Orice piatră sau obstacol aflat în apă va lărgi “V”-ul în aval.
Dacă valurile par a sta pe loc la suprafaţa apei, acestea indică un bolovan aflat pe fund, ce deviază apa către sus. Situat mai aproape de suprafaţă, acelaşi obstacol va creea vârtejuri în aval, dând impresia că pe aceea porţiune, apa se întorce împotriva cursului principal.

Atenţie!
Dacă poziţia acestui bolovan coincide cu o suprafaţă abruptă de pe fundul apei, se creează un vârtej puternic foarte periculos.

Cursul superior al unui râu este îngust, dar malurile sale sunt abrupte şi stâncoase. De regulă însă, poţi găsi un punct de traversare accesibil.
Acolo unde apa este puţin adâncă poţi încerca traversarea ei, dar foloseşte întotdeauna un băţ cu care să verifici fundul apei de bolovani sau de gropi ascunse. Încercarea de traversare a unui râu la vărsare fără ambarcaţiune este complet nerecomandată. Mergi în amonte pentru a găsi un loc mai bun.

Traversarea propriu-zisă

Spuneam mai sus de folosirea unui băţ pentru a trece un râu. Pe lângă faptul că este un mijloc de detectare a pericolelor simplu şi foarte la îndemână, acesta îţi oferă şi un echilibru mai bun.
Traversează apa cu faţa către curent pentru o stabilitate mai mare. Ridică-ţi pantalonii pentru o mai mică expunere a suprafaţei de contact.
Nu scoate bocancii, pentru că aceştia te protejează şi îţi oferă o aderenţă mai bună.
Dacă rucsacul tău e prevăzut cu brâu de prindere în jurul taliei, desfă-l. Poţi scăpa de el mai uşor dacă ai să cazi în apă. Însă nu-i da drumul de tot. Ţine-l cu o mână. De regula, va pluti şi te poţi ajuta de el pentru a te ridica.

Traversarea în grup

Traversarea în grup se face unul în spatele celuilalt, cu faţa la current, şi mişcându-vă în lateral. Ţine-te de talia celui din faţa ta. În această formaţie nu trebuie sa opui mare rezistenţă cursului de apă, care, în acest fel, nu e blocat şi, implicit, nu îşi măreşte forţa.
Un alt mod în care poţi traversa în grup, este acela al folosirii unei prăjini, de care se vor ţine toţi membrii grupului, cu ambele mâini de-a lungul ei. Doar prima persoana va merge cu faţa la curent. Ceilalţi vor merge cu faţa la mal pentru păstrarea echilibrului.

Sperând că vei găsi aceste sfaturi folositoare, nu ne rămâne decât să îţi urăm să rămâi uscat şi dornic de aventură.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma