Categorii: Trasee bicicleta

Traseu – Platoul munţilor Baiului

Cu o lungime de aproximativ 25 km traseul de azi nu se încadrează în categoria celor dificile. Totuşi, ţinând cont că în prima parte împingem destul de mult la bicicletă, iar în ultima parte coborârea este pe alocuri mai tehnică, putem considera traseul potrivit pentru cei cu o pregătire fizică medie.

Plecarea se face din Sinaia de la intersecţia spre Cabana Piscul Câinelui. Avem drum forestier până la cabană pentru 2,5 km însă rampa este accentuată, iar mulţi posibil să apeleze la push-bike. De la cabană continuăm pe potecă şi marcaj turistic bulină albastră, iar de aici rampa este şi mai accentuată. Aşadar un push-bike este aproape garantat. Însă nu trebuie să disperăm. Cu tot cu pauze vom face puţin peste o oră până sus.

De la ieşirea din pădure platoul se deschide în faţa noastră şi deja putem pedala în voie. Drumul este clar şi nu necesită aptitudini speciale de navigare. La început este mai mult potecă lată înierbată după care se transformă în drum forestier alpin.

Urmărim platoul munţilor Baiului şi drumul forestier care îl străbate, iar în jurul km 15 vom întâlni spre stânga un drum care coboară spre Buşteni. Dacă dorim putem să o luăm pe aici însă traseul nostru continuă spre Azuga.

La km 20 vom întâlni staţia de sus a telescaunului de pe pârtia Sorica, Azuga. Noi vom continua spre stânga (vest) pedalând o perioadă pe pârtie. În momentul în care pârtia face dreapta şi începe să coboare mai vertiginos noi ţinem înainte pe drumul de car.

De aici avem doar coborâre, cu câteva mici urcări, până jos în Azuga, mai exact DN1 întrucât traseul nostru iese exact în drumul naţional. Pe traseu avem două izvoare; unul la km 13 – undeva la aproximativ 5 minute în dreapta traseului, şi mai avem un izvor la final de traseu cu 400 m înainte de a ieşi în DN.

Traseul pe DN1 nu prezintă pericole deosebite mai ales dacă tura se face în week-end când traficul este intens, iar viteza maşinilor este mică. Pentru întoarcere vom mai avea de pedalat încă 13 km pe asfalt, cea mai mare parte fiind la vale.

Statistici traseu
Lungime (România Digitală): 37 km cu tot cu întoarcerea pe DN1
Diferenţă de nivel (bikemap.net): 1,090 m
Altitudine maximă (România Digitală): 1,807 m
Rampă medie (Google Earth): 13,2%
Izvoare: 2
Download track şi puncte de interes

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Vezi comentarii

  • Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, ne-am facut planul sa facem acest traseu. Dupa ce am trecut calea ferata in Sinaia sa mergem spre Cabana Piscului am intrat in vorba cu niste localnici care ne-au spus ca e noroi si ca mai bine o luam prin Poiana Tapului din Busteni ca avem drum forestier. Zis si facut am urcat pe acolo, am ajuns la cabana si acolo am fost derutati ca ne indepartam de Azuga. Iar noroc ca ne-am intalnit cu cineva si asa am luat-o pe creasta muntilor, normal ca am si impins la biciclete, apoi drumul care duce spre telegondola din Sorica. Acolo am mai intanit niste oameni si ne-au recomandat o coborare prin dreapta, prin padure, marcata cu punct albastru si pamblici alb rosii. Coborarea a fost frumoasa, necesita putina tehnica din cauza pantelor abrupte, santurilor, putinelor radacini si frunze.

  • Traseul ar putea incepe din Zamora (se poate urca mare parte chiar pe bicicleta) si plimbare pe tot platoul Baiului cu retur prin Azuga si apoi pe DN1. Este foarte frumos. Atentie ca este o stana pe urcarea din zamora care are si caini.
    Distractie maxima!

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma