Categorii: Trasee bicicleta

Traseu – Fundata, Dâmbovicioara, Șirnea

Regiunea Fundata, Fundăţica, Şirnea, Ciocanu şamd. este renumită pentru pitorescul aproape ieşit din comun. Deşi în zonă au apărut o mulţime de construcţii care mai strică din peisaj nu ai cum să nu te umpli de energie şi nu ai cum să nu-ţi limpezeşti mintea atunci când privirea cuprinde atât verde şi albastru.

Traseul nostru începe din Fundata însă aşa cum se vede din hartă poate începe din orice altă localitate prin care trecem – Dâmbovicioara, Ciocanu, Şirnea sau Fundăţica.

Tura începe puţin atipic însă nu trebuie să ne plângem întrucât pornim la vale. Pentru 5,8 km tot coborâm până la altitudinea de 895 m, cel mai jos punct al traseului. Iniţial pedalăm pe asfalt, însă după 3 km de la start vom face dreapta, pe drum forestier, spre Dâmbovicioara. De aici începe şi urcarea pe alocuri mai anevoioasă, pe alocuri mai uşoară. Cert este că pentru aproximativ 2 km urcam continuu.

Continuăm şi traversam pe rând satele Ciocanu şi Şirnea de unde vom face dreapta pentru a ne întoarce spre Fundata. În jurul km 20 suntem practic înapoi de unde am pornit, la asfalt, iar cei care doresc se pot opri aici. Traseul însă continuă. Traversează asfaltul şi continuă mai departe pe cealaltă parte a văii, spre Fundăţica. În această regiune, în jurul km 25 vom atinge altitudinea maximă a traseului, 1.328 m.

Tura continuă cu urcări şi coborâri însă de la km 27 vom avea o coborâre lungă de aproape 6 km până în valea de unde reîncepe urcarea spre asfalt. Aceasta are în jur de 800m. Odată ajunşi la asfalt facem dreapta şi continuăm urcarea spre locul de unde am pornit dimineaţă acum aproximativ 3 ore şi jumătate. Urcarea finală pe asfalt are în jur de 4 km.

Traseul este potrivit pentru orice nivel de pregătire. Nu este unul uşor însă nu este nici atât de lung pentru a nu putea fi terminat într-o zi. Cine se descurcă mai greu se poate opri la km 20 aflat chiar la startul traseului.

Statistici traseu (Google Earth)
Lungime: 37,2 km
Diferenţă de nivel: 1.244 m
Altitudine maximă: 1.328 m
Rampă medie: 6,3%
Izvoare: magazine in satele prin care treci
Download track şi puncte de interes

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

7 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

2 săptămâni in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma