Traseul pe care vi-l propun, Vatra Dornei – Dealul Runc – vârful Iacob – pârâul Văcăria – pârâul Ciotina Bistriţei – localitate Iacobeni – Vatra Dornei, este situat în partea de SE a masivului Suhardul Bucovinean, din grupa nordică a Carpaţilor Orientali. Am descoperit acest traseu împreună cu un prieten şi coleg în timpul pelegrinărilor noastre prin masivul sus-menţionat.
Din capul locului precizez că este un traseu pentru Mtb-uri, eu fiind posesorul unui hardtail Trek 4300 seria 4, ce poate fi abordat numai în timpul sezonului estival (lunile mai –august) în zilele fără precipitaţii.
Traseul l-am împărţit în 4 sectoare, ca să zic aşa, din motive didactice. (deh! meteahnă profesională)
Urcare 1, Vatra Dornei ( zona de agrement Runc) – Dealul Runc ( 1149 metri) – culmea Runcului – cota 1226 metri.
Pentru turişti posibilităţi de cazare sunt pe strada Runcului, foarte aproape de punctul de plecare: pensiunea Iulia, motel Runc, pensiunea Vânătorul, şi altele. Este un traseu marcat cu bandă roşie (traseu de creastă), cu o lungime de 6 km. şi o diferenţă de nivel de aproximativ 400 metri. Reprezentând prima parte a traseului de culme, acesta străbate poieni împrejmuite şi corpuri de păduri. În timpul verii poienile sunt smălţuite cu mii de flori, care-şi revarsă parfumul lor, ce se contopeşte cu cel de cetină. Traseul prezintă avantajul, deloc neglijabil, de a avea soarele în lateral sau în spate. Aceasta este cea mai solicitantă parte a traseului, cu opriri destul de dese pentru a trece de zăvoarele gardurilor.
Urcare 2, cota 1226 metri – poalele munţilor Ouşoru şi Livada – vârful lui Iacob 1322 metri.
Este în întregime un traseu de creastă, marcat, cu o lungime de 7,5 km. şi o diferenţă de nivel de aprox. 100 metri. Se coboară până la poalele Ouşorului (1200 metri), într-o mică şa, apoi, după pedalat prin pădure şi mici poieni, fără urcuş, se ajunge la înşeuarea dintre Muntele Livada şi vârful Iacob, la 1322 metri altitudine. La această cotă am făcut un popas pentru o gustare şi hidratare, bucurându-mi privirea cu perspectivele largi. Ca şi recomandare, dacă vremea se înrăutăţeşte considerabil, există un mic adăpost pastoral, numit Romega, la aprox. 500 metri spre NE.
Coborâre 3, vârful lui Iacob – valea pârâului Văcăria – valea pârâului Ciotina Bistriţei – centru Iacobeni.
Este un traseu secundar, nemarcat până la confluenţa celor două ape, după care apare marcajul cerc roşu. Are o lungime de 8 km. şi o diferenţă de nivel de aprox. 450 metri. Până la confluenţa cu Ciotina Bistriţei (940 metri) panta este mai mare (eu am abordat şi pe lângă bicicletă), după care se domoleşte şi drumul devine mai larg. Drumul devine o adevărată plăcere, dacă nu ţineţi seama de stivele de buşteni, sau de “aur verde” şi de intervenţiile antropice nereuşite. Ca o altă recomandare, nu coborâţi cu viteză în prima parte pentru că drumul este îngust, cu bolovani, şi cu porţiuni umede de la numeroasele izvoare care-l întretaie.
Coborâre 4, Iacobeni – Argestru – Vatra Dornei, în întregime pe asfaltul drumului naţional DN 17, paralele cu valea Bistiţei Aurii.
Sectorul are o lungime de 11,08 Km. cu mici suişuri şi coborâşuri. Pentru hidratare există un izvor cu apă rece şi bună pe partea stângă a drumului naţional (ieşirea din Iacobeni) nu aveţi cum să nu-l observaţi. Ca şi recomandare, dacă se înserează să fiţi cât mai vizibili (far în faţă, stop în spate, catadioptrii, vestă fluorescentă) pentru siguranţă.
Concluzii: Traseul are o lungime totală de aprox. 33 km., din care 13,5 km. la urcare şi 19,5 km. la coborăre, pe o diferenţă totală de nivel de aprox. 1400 metri. Este un traseu echilibrat care se poate aborda lejer într-o jumătate de zi, cu un minim de pregătire fizică şi tehnică. Recomand să verificaţi suspensiile, frânele şi presiunea pneurilor înainte de plecare şi să mergeţi însoţiţi de un ghid sau cunoscător al zonei.
Spor la pedalat în Bucovina!
Accesează harta bikemap.net aici.
Trimis de: Cezar Cernusca
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…