Categorii: Trasee bicicleta

Traseu bicicletă – Odorheiu Secuiesc, lacul Bezid

Cu din ce în ce mai multe drumuri care devin asfaltate, posibilităţile pentru trasee perfecte de cursieră cresc de la o lună la alta. În cazul de faţă nu este vorba despre drumuri noi asfaltate, ba dimpotrivă, avem vreo 10 km de macadam, dar pentru mine este o zonă pe care încă nu am explorat-o până acum. Aşa că noutatea este prezentă.

Tura de cursieră prezentată aici are aproape 110 km şi o diferenţă de nivel de puţin peste 1200 m, potrivit Strava. Este un traseu în circuit cu start şi finiş la Odorheiu Secuiesc. Din cei 110 km, 10 sunt pe macadam, drum forestier. Poţi evita această bucată, dar cu preţul parcurgerii în sens invers a unei bucăţi de drum pe care ai mai făcut-o. Voi detalia mai jos.

Traseul se desfăşoară aproape în întregime pe drumuri asfaltate secundare. La plecarea din Odorheiu Secuiesc vei porni pe drum naţional cu trafic destul de intens însă în scurt timp vei face stânga intrând pe drum secundar, asfaltat şi foarte liniştit. De aici vei merge doar pe drumuri secundare, asfaltate, până spre finalul turei, când cobori în Cristuru Secuiesc şi faci stânga spre Odorhei. Dar chiar şi de aici mai departe, traficul este lejer.

Traseul nu este deosebit de greu, dar îţi va oferi totuşi un antrenament serios. Are o lungime destul de mare însă într-o zi lungă de vara, nu te opreşte nimeni să faci câte pauze doreşti.

Se porneşte în urcare uşoară după care se accentuează, până pe la km 8 când începi să cobori. O a doua căţărare, de data asta mai serioasă, se va încheia în jurul km 23. Mai urmează o urcare, dar la km 28 vei întâlni un izvor pe partea stângă a drumului, ocazie pentru încă o pauză. Următoarea căţărare se termină undeva la km 30.

Urmează coborâre şi fals plat până când ajungi la coada lacului de acumulare Bezid, mai departe drumul continuând pe malul stâng al lacului. Până când ajungi la baraj, de unde ne vom întoarce pe acelaşi drum, vei avea multe coborâri şi urcări scurte, dar intense, care te cam vor stoarce de energie. Odată ajuns la baraj poţi face o pauză mai lungă. Ba chiar poţi face chiar o baie în lac, dacă ai echipamentul adecvat la tine. Pentru localnici lacul Bezid este un loc perfect pentru răcorire vara.

Ne întoarcem acum pe acelaşi drum, iar pe la km 49, vom mai avea un izvor, tot pe partea stângă, dar puţin mai jos de drum, chiar în curbă. Dacă nu îl ştii, îl poţi rata uşor că nu se vede din drum.

Pe la km 46 ajungem la intersecţia de unde am început „tura de lac”. Aici fie mergem înainte spre satul Bezid, de unde se continuă cu drum neasfaltat, fie faci stânga şi te întorci pe drumul pe care ai venit, pentru a nu pedala pe macadam.

Dacă te întorci, trebuie să faci cale-întoarsă destul de mult, până după satul Atid. În felul ăsta traseul se lungeşte puţin. Dacă alegi să mergi mai departe şi să explorezi forestierul, ţine cont că prima parte, urcarea până la limita de judeţ, este destul de anevoioasă. Nu abruptă, dar drumul este cu pietriş, destul de mare pe alocuri, şi mai dificil de parcurs pe cursieră. Din fericire zona este foarte liniştită, iar peisajul foarte frumos, cu văi largi şi însorite, aşa că timpul va trece repede. Vei merge cu aproximativ 10 la ora, iar întreaga traversare îţi va lua cam o oră.

Odată ajuns în „vârf”, practic dupa ce ai terminat urcarea dinspre Bezid, treci din judeţul Mureş în Harghita. De aici, toată coborârea spre satul Goagiu se face tot pe forestier, dar de calitate mult mai bună. Vei pedala mai repede. Ţine cont că drumul traversează pădure deasă, iar ocazional pe jos mai găseşti urmele de urs aka treaba mare. Aşa că nu ezita să fii cât mai gălăgios şi să-ţi anunţi prezenţa în zonă. În felul ăsta ai cele mai multe şanse să nu dai nas-în-nas cu Moş Martin.

Ajuns în Goagiu, vei face dreapta pe asfalt, iar până pe la km 90 vei fi în coborâre. Mai departe vei avea fals plat în uşoară urcare până înapoi în Odorheiu Secuiesc.

Traseul este excelent şi perfect fie pentru plimbare, fie pentru antrenament. Cicliştii din zonă, din clubul Coffee Riders care au şi fost ghizii mei pentru această tură, exact pentru antrenament îl folosesc. Dacă pentru bucata de 10 km de forestier nu vrei să-ţi rişti cursiera, consider că perfect pentru acest traseu ar fi un gravel bike.

Detalii traseu:

  • Lungime: 108 km
  • Diferenţă de nivel: 1218 m (Strava); 1560 m (Bikemap)
  • Timp pedalat: 4 ore (ritm susţinut)
  • Surse apă: 2 izvoare şi magazine în sate
  • Download track GPS (format GPX)

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

3 zile in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

o săptămână in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

o săptămână in urma