Dealu Mare este regiunea viticolă care se întinde în județele Prahova și Buzău, pe versantul sudic al dealurilor Istriței, fiind o zonă foarte importantă în general pentru România, găzduind câteva dintre cele mai cunoscute podgorii și crame, cum ar fi Pietroasele, Săhăteni, Tohani, Ceptura și Valea Călugărească. Însă importantă este nu doar pentru că se face vin mult și bun aici ci și pentru că există o mulțime de drumuri și trasee printre vii și peste dealuri, absolut perfecte pentru bicicleta și cicloturism în general.
Mai mult, regiunea este plină de istorie, găzduind inclusiv situl arheologic unde a fost descoperită Cloșca cu Puii de Aur, loc pe care l-am și vizitat. Însă de-a lungul buclei acestui traseu, tura include mai multe obiective turistice la care merita să te oprești, cum ar fi Crucea Manafului, Chilia lui Ambrozie, Biserica dintr-o piatră și Tabăra de sculptură de la Năeni.
Ultima dată când am fost în zonă am pedalat pe un traseu nou, de 41 km și 941 m diferență de nivel, împreuna cu „local rider” Răzvan Ghiță, care ne-a fost și ghid. Traseul este excelent și îl recomand, dar atenție, nu este chiar ușor, cei cu antrenament mai modest simțindu-se mai bine pe o bicicletă electrică, mtb sau gravel. Tura începe de lângă Crama Apogeum, dar fiind o buclă, startul poate fi, practic, oriunde – Gura Vadului, Greceanca sau Pietroasele. Apogeum este fosta proprietate a Principelui Nicolae, fratele regelui Carol, acesta căsătorindu-se cu o fată din zonă.
Traseul începe lejer, pe drum de pământ și pietriș fără diferență de nivel. Dacă faci tura toamna trebuie atenție extrem de mare la „colții babei”! Ca să eviți pe cât posibil penele, nu trebuie să te abați de la drum, să nu ieși cu bicicleta în iarba de pe margine. Nici măcar pe marginea drumului nu trebuie să pedalezi ci, pe cât posibil, pe mijloc. Noi am avut destul de multe probleme. Însă partea bună dacă faci tura toamna e ca vremea este bună și, mai ales, ai șanse mari să găsești struguri în vie.
Primul obiectiv turistic pe care îl întâlnim este Crucea Manafului, o cruce din piatră, cioplită dintr-o singură bucată și cu o greutate estimată la nu mai puțin de patru tone! Merită făcută o scurtă pauză aici și citit istoria locului, pe care o afli scanând codul QR de lângă cruce.
Până undeva la km 16, o dată ce intrăm în Pietroasele, drumul este relativ plat, fără diferență semnificativă de nivel. Din Pietroasele însă începe urcarea, spre Pietroasa Mică și situl Cloșca cu Puii de Aur. Acesta este recent amenajat și frumos completat cu fresce din care afli povestea locului. În Pietroasele găsim un magazin sătesc unde merită (trebuie) să oprim pentru a ne face alimentarea corectă înainte de începerea ascensiunii. Mai departe, alt magazin nu vom întâlni.
Urcarea este continuă și destul de susținută, până pe la km 25. Aici se încheie cea mai mare urcare a zilei, fiind și la altitudinea maximă a traseului, 740 m. Și da, avem și un vârf aici, mai precis Istrița, împreună cu o mulțime de antene gsm. În continuare avem coborâre și, în scurt timp, vom trece pe lângă Chilia lui Ambrozie, săpată în stâncă, pe care o vedem pe dreapta în timpul coborârii.
Trebuie să ne bucurăm de vale pentru că în scurt timp începe a doua urcare a zilei și ultima, spre Biserica dintr-o Piatră și, mai departe, spre Tabăra de sculptură de la Năeni. Și aici e destul de greu pentru cei cu antrenament mai puțin, însă vizitarea bisericii merita efortul, fiind consturită din calcarul alb din zonă, de aici și denumirea “dintr-o piatră”.
După ce terminăm vizita la biserică, urcarea continuă însă nu mai e atât de greu. Dacă până aici am pedalat pe drumuri de țară și forestiere, de la biserică vom avea o porțiune de potecă trasată în coasta dealului. Ultimele sute de metri vor fi în coborâre spre Tabăra de sculptură de la Năeni. Și aici mi-a plăcut, dealurile fiind pline de sculpturi, care mai de care cu semnificație, cum ar fi și ansamblul Dacologie.
Tabăra de sculptură este ultimul obiectiv al zilei, iar de aici începe și coborârea spre finalul traseului. Avem în jur de 11 km la vale, până înapoi în Gura Vadului.
Datele celor două concursuri de mtb-maraton marca BikeXpert au fost recent anunțate. Astfel, primul va fi Maratonul Vinului MARVIN pe…
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…