Regiunea viticolă Urlați, Valea Călugărească pare a fi nelimitată în ce privește posibilitățile de plimbat cu bicicleta, fie ea cursieră sau mtb. Dacă în general la Freerider alegem să facem cu bicicleta de șosea “Tour du Urlați”, de data asta am luat cu noi mtb-ul și, împreună cu junior riderul, nostru am pornit la drum pentru a parcurge un traseu nu deosebit de lung însă destul de greu.
Partea frumoasă este că la final de zi ne-am oprit în Ceptura de Jos, de unde am și început traseul, la dl. Adrian, dogarul din Ceptura, pentru o foarte frumoasă demonstrație practică și lecție despre struguri, must și vin. Noi am făcut traseul în sensul invers acelor de ceasornic, și așa vei avea și track-ul gps pe care îl poți lua de aici.
Tura noastră de mtb începe pa asfalt, și pentru o bună perioada de timp urmează traseele clasice din zonă, pe care le faci în general pe cursieră. Cu o lungime de 45 km și aproape 1000 m diferență de nivel, tura poate fi considerată destul de grea. Cu toate astea, ține cont că distanța totală de 45 km nu este totuși atât de mare, iar într-o lungă zi de vară ai tot timpul din lume pentru a o parcurge, cu tot cu pauze.
Spun că traseul poate fi considerat dificil întrucât atunci când suntem pe off-road, sunt locuri unde trebuie să mai facem și push-bike, desigur, în funcție de antrenamentul tău. Totuși, aceste zone nu sunt lungi și oricum, nu vorbim aici de munți și urcări nesfârșite ci doar niște dealuri peste care trebuie să trecem. Gândește-te totuși că și juniorul nostru de 9 ani, cu antrenament modest, a reușit să pedaleze pe acest traseu, chiar dacă ocazional a avut nevoie de încurajări – împins și tras.
După satul Perșunari asfaltul se termina, undeva la km 15, iar de aici începi mica aventura off-road. Vei merge pe drum de pământ, drum de iarbă, iar la un moment dat, în mijlocul pustietății dintre dealuri, vei întâlni chiar și un izvor cu robinet. Nu uita să lași robinetul închis.
În scurt timp te vei reîntâlni cu asfaltul, când intri pe DJ 205, un drum cu asfalt nou, proaspăt și negru. Imediat vei trece și pe lângă crama Lacerta, care va fi pe partea dreaptă a drumului, în sensul tău de pedalat.
Distracția continuă până în satul Fințești când, de la drumul principal vei face stânga în ac de păr intrând pe macadam. Avem aici drum de piatră și pietriș, destul de anevoios de pedalat, fiind oarecum abrupt. Simte-te liber să faci câte pauze vrei până sus, pentru că va fi destul de greu. Este soare, cald și poate nu mai ai nici atât de mult chef. Urcarea ține până după granița dintre județele Buzău și Prahova, iar urcarea asta, de jos de la asfalt, ține 3-4 km. Între timp vei fi ajuns în Jugureni și deja intrat iarăși pe asfalt.
Pedalăm, și nu peste mulți kilometri ajungem în satul Boboci, vestit pentru cățărările sale „brutale”. Avem aici câteva rampe serioase de urcat, dar și de coborât. Ține minte tot timpul că nu trebuie să disperi întrucât urcările sunt scurte, e drept că și dese.
Mergem mai departe, aventura continuă, depășim Valea Scheilor și ajungem în Călugăreni. Suntem deja pe traseul „clasic” Tour du Urlați, însă undeva pe la mijlocul satului vom face stânga, iar după ce mai mergem puțin pe asfalt, pe un drumuleț secundar, intrăm, pentru ultima oară pe ziua de azi, din nou pe drum neasfaltat. Suntem în coborâre și mergem așa până când ajungem pe fundul văii. Evident de aici avem acum urcare, pentru că trebuie să ajungem în satul Malu Roșu, și acesta cunoscut la Tour du Urlați.
Bucata asta de off-road mie mi-a plăcut extrem de mult. Este foarte liniște, ești doar tu cu bicicleta, prietenii și familia. Este efectiv odihnitor și ține minte, nu trebuie să te grăbești dacă ai avut totuși grijă dimineață și ai plecat la drum la o oră suficient de matinală. De asemenea, avem doar 2-3 km de urcare. Unii poate vor apela ocazional la push-bike, în special pe ultimele sute de metri spre Malu Roșu.
Odată ajunși „în varf”, ne aflăm la km 36 al traseului, iar de aici avem doar asfalt și doar la vale până înapoi în Ceptura, de Sus mai întâi și apoi de Jos. Pe traseu mai sunt câteva urcări, dar mici.
Dimineață, când am plecat din Ceptura de Jos, am vorbit cu dl. Adrian, dogarul, să petreacă puțin timp cu noi și, fiind perioada culesului viilor, l-am rugat să ne ducă la vie și să ne arate cum se obține mustul și în final vinul. Ne-am bucurat foarte mult să putem vedea direct procesul tradițional de stoarcere al strugurilor și ni s-a părut mai frumos decât la cramele „oficiale” care fac același lucru, dar la nivel mai industrial. Dacă dorești să rezervi un tur cu dl. Adrian, contactează-ne pentru a te pune în legătură cu el.
Îți recomandăm să faci această excursie în timpul verii când, chiar dacă este cald, și va fi cald în zona asta, că nu degeaba viilor le place soarele, ai timp suficient să absorbi întreg peisajul. Sau poate și mai bine este să faci tura toamna, când am realizat-o și noi. Vremea este mai prietenoasă, culorile toamnei încep să apară, și desigur, culesul viei este în toi. Asigură-te că ai track-ul gps al traseului parcurs de noi, având astfel șanse foarte mici de rătăcire pe zonele de off-road. Nu uita Și de sprayul anti-căpușe. Vei traversa multe zone “sălbatice” unde ai șanse să le întâlnești.
Nu în ultimul rând, recomand cu plăcere acest traseu să fie făcut în cea mai mare viteză, în regim de antrenament să zicem, cu o bicicletă gravel. Este perfectă pentru tipul ăsta de teren.
Detalii traseu:
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…