Categorii: Trasee bicicleta

Traseu – Aiud – Roșia Montană

Romtb.info este un website care promovează turistic regiunea Roşia Montană. Recent ne-au trimis un traseu care merită parcurs de orice biciclist amator de peisaje superbe, liniste şi mai ales de cineva care doreşte să viziteze România. Lectură plăcută!

Din Aiud poți ajunge în Roșia Montană urmând traseul Aiud – Aiudul de Sus – Brădeşti – După Deal – Măcăreşti – Cojocari – Valea Barnii – Bârleşti – Mogoş – Valea Albă – Bucium – Izbita – Bucium Sat – Abrud, mare parte din drum, din Aiudul de Sus şi până imediat după Bucium Sat traseul urmărind același drum județean DJ 1071, un drum surprinzător de plăcut cu o lungime de aproape 100 km si o diferenţă de nivel de 1.770 m potrivit bikemap.net.

Drumul este foarte puțin frecventat de mașini, singurele mașini pe care le vei întalni vor fi cel mai probabil ca și tine într-o tură de recunoaștere.

Trebuie să fii odihnit pentru acest drum și să te aștepți ca în primii 23 de km să ai parte de o urcare susținută (de la 300 m vei urca la peste 900 de m). Ținând cont și de faptul că după aproximativ 17 km asfaltul dispare, acest lucru s-ar putea să te demoralizeze sau, din contră.

Dacă ești pasionat de fotografie deja ar trebui să iei în calcul posibilitatea de a face acest traseu în două zile, și asta pentru că cel mai probabil te vei opri destul de des să încadrezi peisajele în vizorul aparatului tău foto.

Chiar dacă nu ești pasionat de fotografie si nu ai experiența unor ture mai lungi, ia totuşi în considerare parcurgerea traseului în două zile. Atât pentru a te bucura mai mult de drum, dar și pentru că după ce ai urcat până la 900 de m, drumul te va purta în suișuri și coborâșuri. În prima jumătate a drumului vei atinge și cel mai înalt punct al turei 1.071 m.

Dacă te hotărăști să înoptezi undeva, trebuie să știi că nu vei întâlni pensiuni în prima parte a drumului. Ospitalitea oamenilor pe care îi vei întâlni te-ar ajuta poate să îți găsești o gazdă, însă pentru că satele pe care le vei întâlni sunt destul de rare, ia în calcul să ai tot ce îți trebuie pentru a înnopta (cort, sac de dormit). Nici de magazine nu prea vei avea parte așa că e bine să ai la tine tot ce îți trebuie (apă, mâncare).

În a doua parte a traseului drumul va fi mult mai domol. Prin Măcărești, Cojocani, Valea Barnii și până la Bârlești partener de drum îți va fi firul de apă al Râmețului.

La Bârlești te vei bucura din nou de asfalt și vei începe să urci pe Dealul Mogoșului, 3-4 km de urcare, după care drumul până în Abrud va fi o coborâre continuă de aproximativ 20 de km.

Încarcă-ți bateriile în Abrud. Până în Roșia mai e doar un hop. Din Gura Roșiei sunt 6-7 km de urcare până în Centrul Vechi al Roșiei. Vei fi atât de aproape de Roșia încât nu vei mai simți oboseala, îți poți suna prietenii să le povestești experiența în drumul spre Roșia Montană și îți poți anunța gazda, prietenii din Roșia, că tocmai ai ajuns.

Dacă drumul nu îți este grăbit vezi și Narcisele de la Negrileasa, Detunatele.

Download traseu în format GDB, GPX si KML.

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Vezi comentarii

  • De precizat ca acest drum judetean pe munte (1071) e foarte valonat, astfel de solicita f mult !
    Deocamdata intre Padurea Sloboda si Mogos nu e asfaltat, si e nevoie chiar de mtb.
    Daca acesta bucata va fi asfaltata se va putea parcurge in mare viteza si cu bicicletele de trekking !

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Suport de 6 biciclete de la Thule: noul Revert

Thule a găsit o soluție de a transporta 6 biciclete pe un suport care se montează pe cârlig, un suport…

2 zile in urma

Noul Pinarello Dogma XC, hardtail și full-suspension

Pinarello, cunoscut mai degreabă pentru cursierele de top pe care le fabrică, lansează în tandem noul Dogma, o bicicletă de…

3 zile in urma

Noul Yeti SB165: acum în format mullet

O delectare pentru priviri acest nou SB165, mai ales în culoarea această albastră. Odată cu adăugarea unei roți de 29…

3 zile in urma