Categorii: Trasee bicicleta

Trasee cicloturism: Holbav, Poiana Mărului și Munții Perșani

Zona Brașovului este una foarte atractivă pentru iubitorii sportului și ai muntelui, fiind recunoscută pentru traseele diverse pe care le oferă. Totuși, dată fiind existența unor locuri emblematice – Munții Bucegi, Munții Piatra Craiului, Valea Prahovei, Postăvarul – există o polarizare mare doar pentru o parte din potențialul turistic, în timp ce oportunități importante rămân în penumbră, deși nu sunt cu nimic mai prejos ca cele deja arhicunoscute. În cele ce urmează Bogdan Matei ne prezintă câteva trasee de bicicletă parcurse de el, care i-au plăcut și pe care le recomandă.

Privelistea de la micul magazin, locul de odihna – foto Bogdan Matei

Poiana Mărului este comuna cu cea mai întinsă suprafață din țară și este situată la extrema sudică a Munților Perșani. Holbav este, la rândul ei, o comună cu aceeași structură, cu case răspândite pe versanți, la care se ajunge doar pe drumuri de pământ, foarte pitorești. Iar dacă punem la socoteală că natura este una de tranziție, munții nefiind atât de înalți încât să existe păduri de conifere, realizăm că primăvara și toamna peisajul devine un adevărat paradis!

Case raspandite pe versanti – foto Bogdan Matei

Pe aceste plaiuri, în aceste tablouri rupte din povești, își mai duc traiul câteva mii de oameni. Aceștia cresc animale, cosesc pajiștile, se încălzesc la sobă cu lemne și beau apă din fântâni naturale. Practic, aici viața se rezumă la autenticitatea simplă pe care o întâlnești tot mai rar (chiar și) pe la noi. Așadar, poate că aceste ingrediente te vor satisface să îți iei bicicleta și să le vezi mai de aproape, căci, biciclist fiind, nu prea ai cum să rămâi rece la chemarea naturii!

Există mai multe variante de trasee, dar orientarea e întrucâtva dificilă, pentru că zona nu e cartografiată în totalitate. De oriunde ai veni, cel mai bun punct de plecare e Brașovul, oraș unde poți ajunge fie cu mașina personală, fie cu trenul. De aici, rutele se diversifică, în funcție de preferințe, condiție fizică și timpul disponibil. Cel mai accesibil, dacă ești începător și nu stăpânești foarte bine bicicleta, e traseul principal, care te poartă pe un mix de asfalt și pietriș prin centrul acestor comune.

Traseu 1 – Zarnesti, Vulcan, Holbav, Poiana Marului

Pornești din Brașov către Vulcan, urci la Holbav printr-o livadă de meri și pădure, iar apoi cobori spre centrul localității, unde te poți opri să vizitezi biserica satului. De aici drumul continuă spre Paltin, pe firul apei, iar la intersecția cu DN 73A faci stânga spre Zărnești. Până acolo, dacă ai timp, te poți abate către Peștera Gang, vestită pentru legendele cu haiduci, dar și pentru frumusețea ei deosebită (există indicator către ea).

Cu cortul in Poiana Marului – foto Bogdan Matei

Traversezi Poiana Mărului și, la ieșire din Tohan poți merge să vizitezi Rezervația de Urși de la Zărnești, dacă mai ai vreme. Ca să mai scutești din asfalt, poți porni direct din Zărnești către Vulcan (apoi reperele rămân aceleași) sau în sens invers, după preferințe. (Download traseu de aici)

Traseu 2 – Brasov, Holbav, Brasov

O variantă intermediară este cea care aduce natura mai aproape de om, deși urcările devin mai abrupte. La intrare în Holbav virezi la dreapta și o ții pe drum până sub Măgura Codlei, cel mai înalt vârf al masivului (1292 m). O să observi pajiștile întinse, casele răsfirate ale Holbavului și oamenii locului, simpli, naturali și primitori. La coborâre ai ocazia să oprești la un mic magazin aflat lângă drum, loc de unde ai o priveliște superbă către Bucegi, Piatra Craiului și Postăvar. Coborârea se face tot pe drum de țară, iar din vale poți combina cu prima varianta de traseu sau te poți întoarce pe asfalt către Brașov. (Download traseu de aici)

Traseu 3 – Cristian, Vulcan, Paltin, Magura Codlei, Codlea

Preferatul meu însă rămâne cel mai solicitant, deși și acesta poate fi făcut chiar și mai complex. Începutul se suprapune pe celelalte, dar din Holbav o iei la stânga spre Poiana Mărului. După 2-3 kilometri abrupți prin pădure ieși pe dealurile mult povestite, de unde poți admira întreaga regiune. Continui pe drumurile de pământ spre Paltin, de unde mergi la Peștera Gang.

In spatele Magurei Codlei – foto Bogdan Matei

De aici te îndrepți spre Holbav, unde ieși după o altă porțiune abruptă, care îți testează serios mușchii. Ajungi exact la același magazin de care aminteam, iar apoi continui spre Măgura Codlei, de unde ai trei variante: fie o ocolești prin stânga și ieși spre Vlădeni, fie cobori în Codlea pe niște poteci superbe (unde poți vizita Biserica Fortificată), fie pe drumul clasic, către asfalt. Oricare ar fi alegerea, nu vei rămâne dezamăgit, garantat! (Download traseu de aici)

freerider

Share
Published by
freerider

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma